MĒRCES

Mērces

Brīdinājums – uzmanīgi ar sāli! Dažās receptēs tā daudzumu var krietni samazināt. Nu, bet vispār – gaumes lieta!

Sīpolu mērce

2 sagriezti sīpoli, 2 ēdk. ūdens, 60 gr rupjo kviešu miltu, 480 ml ūdens, 80 gr Indijas riekstu, ½ tējk. sāls.

Uz lēnas uguns pavāriet sīpolus līdz tie kļūst mīksti. Kamēr sīpoli vārās, pannā apgrauzdējiet miltus. Indijas riekstus ar apmēram 240 ml ūdens sajauciet ar blenderi līdz izveidojas viendabīga masa. Pievienojiet miltus un sāli un turpiniet maisīt līdz izveidojas viendabīga masa. Pievienojiet sīpoliem. Piejauciet atlikušo ūdeni un vāriet uz vidējas uguns līdz sabiezē. Pasniedziet ar vārītiem kartupeļiem, brūniem rīsiem vai dārzeņiem.
*******

Dārzeņu mērce

360 ml ūdens, 3 smalki sagriezti tomāti, 1 ½ sīpoli rupji sagriezti, ½ rupji sagrieztas paprikas, ½ tējk. sāls, ķiploku sāls, raudene pēc garšas, 2 ēdk. auksta ūdens, 2 ēdk. cietes.

Visas sastāvdaļas, izņemot aukstu ūdeni un cieti, novediet līdz vārīšanai, tad uz lēnas uguns pavāriet 15 minūtes. Sajauciet aukstu ūdeni ar cieti un tad pievienojiet pārējai masai. Turpiniet vārīšanu līdz sabiezē. Pasniedziet ar dārzeņiem, brūniem rīsiem vai kartupeļiem.
*******

Tomātu krēms

1 kg konservētu tomātu, 120 gr Indijas riekstu, 120 gr labi vārītu rīsu, 1 liels sagriezts sīpols, 2 tējk. medus, ¼ tējk. ķiploku sāls, ¼ tējk. raudenes, ¼ tējk. sāls, 120 ml ūdens.

Riekstus, rīsus un 240 gr tomātus sajauciet ar mikseri līdz izveidojas viendabīga masa. Pievienojiet atlikušos tomātus un citas sastāvdaļas, izņemot ūdeni, un turpiniet līdz sanāk viendabīga masa. Ielejiet katliņā. Noskalojiet blenderi ar 120 ml ūdens un tad šo ūdeni izlejiet katliņā. Pavāriet uz lēnas uguns apmēram 10 minūtes. Ja nepieciešams, mērci var pataisīt biezāku izmantojot cieti atšķaidītu ar nedaudz auksta ūdens.
*******

Sezama mandeļu mērce

1 sagriezts sīpols, 420 gr apgrauzdētu mandeļu, 180 gr sezama sēklu, 480 ml ūdens, 2 ½ ēdk. svaigas citronu sulas, 1 tējk. sāls.

Pavāriet sīpolus ūdenī līdz paliek mīksti. Sasmalciniet sezamsēklas un mandeles. Ar blenderi samaisiet visas sastāvdaļas līdz izveidojas viendabīga masa. Uzsildiet uz vidējas uguns līdz mērce kļūst silta un pasniedziet ar dārzeņiem vai kartupeļiem.
*******

Zelta mērce

1 mazs sagriezts kartupelis, ½ mazs sagrieztas burkāns, 320 ml ūdens, 2 ēdk. Indijas riekstu, 1 ½ ēdk. svaigas citronu sulas, ¾ tējk. sāls, 1/8 tējk. selerijas sāls.

Kartupeli ar burkānu pavāriet ūdenī. Kad kartupeļi ir gatavi ar blenderi samaisiet tos ar parējām sastāvdaļām līdz izveidojas viendabīga masa. Pasniedziet ar dārzeņiem vai kartupeļiem.
*******

Baltā mērce

480 ml karsta ūdens, 120 gr Indijas riekstu, 2 ēdk. cietes, 2 ēdk. sīpolu sāls, ½ tējk. sāls.

Riekstus ar 240 ml karsta ūdens samaisiet ar blenderi līdz izveidojas viendabīga masa. Pievienojiet atlikušās sastāvdaļas un turpiniet maisīšanu. Izlejiet mazā katliņā un pavāriet līdz sabiezē.
*******

Tomātu mērce

240 gr svaigu vai konservētu tomātu, 1 sagriezts burkāns, 1 tējk. medus, 1 mazs sagriezts sīpols, šķipsniņa saldā bazilika, šķipsniņa raudenes, šķipsniņa sāls.

Pirmās trīs sastāvdaļas sajauciet ar blenderi līdz jūs iegūsiet vēlamo biezumu. Ielejiet katliņā un pievienojiet palikušās sastāvdaļas. Pavāriet 15 minūtes.
*******

Sēņu mērce

80 gr Indijas riekstu, 240 gr karstu vārītu rīsu, 2 ēdk. kaltētu sīpolu, 2 ēdk. sojas mērces, ½ tējk. ķiploku sāls, 3 ēdk. kukurūzas cietes, 840 ml ūdens, 120 gr sēņu.

Visu, izņemot sēnes, ievietojiet blenderī ar 480 ml ūdens. Maisiet apmēram 1 minūti. Beigās pievienojiet atlikušo ūdeni. Tad visu, arī sēnes, ievietojiet katliņā un novediet līdz vārīšanai. Pievienojiet vēl ūdeni, ja nepieciešams. Pasniedziet ar kartupeļiem vai sacepumiem.
*******

Pupiņu mērce

480 ml ūdens, ½ vidēja sīpola, 180 gr konservētu garbanzo pupiņu, 60 gr miltu, ½ tējk. sāls, 4 ēdk. sojas mērces.

Garbanzo pupiņas sajauciet ar blenderi līdz izveidojas viendabīga masa, tad pievienojiet atlikušās sastāvdaļas(ieskaitot sagrieztu gabaliņos sīpolu) un vēl reiz sajauciet. Uz lēnas uguns pavāriet apmēram 20 minūtes, ik pa laikam pamaisot. Mērce ir gatava pasniegšanai.
*******

Saldskābā mērce
240 ml sojas mērces, 80 gr medus, 840 ml ūdens, 60 gr kukurūzas cietes atšķaidītas ar 120 ml ūdeni.

Visu ielieciet katliņā, samaisiet un pamaisot novediet līdz vārīšanai.
*******

Krēmveida mērce

240 gr vārītu rīsu, 180 gr Indijas riekstu, 480 ml karsta ūdens, 1 tējk. sāls, 1 ēdk. sīpolu sāls, 2 ēdk. kukurūzas cietes vai 3 ēdk. balto miltu, 960 ml ūdens, 1 tējk. bazilika.

Rīsus kopā ar riekstiem sajauciet ar blenderi apmēram 2 minūtes. Sajaucot, pievienojiet garšvielas un cieti vai miltus. Sajauktu riekstu masu izlejiet katliņā ar atlikušo 480 ml ūdens un baziliku. Novediet līdz vārīšanai, pamaisot. Mērce ir ļoti laba pasniegšanai ar dārzeņiem.
*******

Zemesriekstu mērce

60 gr zemesriekstu sviesta, 360 ml ūdens, 60 ml sojas mērces, 2 ½ ēdk. melases, 2 tējk. citronu sulas.

Visu ievietojiet blenderī un sajauciet līdz izveidojas viendabīga masa. Ielejiet katliņā un novediet līdz vārīšanai. Šī mērce ir laba pasniegšanai ar rīsiem un sautētiem dārzeņiem.
*******

Tomātu mērce

1 liels sagriezts sīpols, 120 gr sagrieztas zaļas paprikas, 480 ml ūdens, 480 gr sagrieztu konservētu tomātu, 240 ml tomātu mērces, 1 ēdk. sojas mērces, 1 tējk. sāls, 2 ķiploku daiviņas, ½ tējk. raudenes, 1 tējk. bazilika, ½ tējk. ķimeņu, ¼ tējk. selerijas sāls, 2 ēdk. kukurūzas cietes.

Papriku pavāriet kopā ar sīpoliem apmēram 5 minūtes uz lēnas uguns. Pievienojiet visas sastāvdaļas, izņemot cieti. Novediet līdz vārīšanai un vāriet 20 minūtes. Cieti atšķaidiet ar ūdeni un pielejiet mērcei.
*******

Pesto mērce

360 ml ūdens, 120 gr ciedru riekstu, 120 gr Indijas riekstu, 1 ēdk. sezamsēklu, 2 ēdk. svaigas citronu sulas, 240 gr svaiga bazilika, 120 gr svaigu pētersīļu, 2 ķiploka daiviņas, 1 ēdk. sīpolu sāls, 1 ½ tējk. sāls, 1-2 ēdk. kartupeļu miltu.

Visas sastāvdaļas, izņemot miltus, ievietojiet blenderī un sajauciet līdz izveidojas viendabīga masa. Pa drusciņai pievienojiet miltus. Milti mērci padarīs biezāku. Pievienojiet tik daudz cik nepieciešams, lai mērce nebūtu pārāk šķidra. Šo mērci nevajag uzsildīt. To var pasniegt ar makaroniem, bet tā ir ļoti bagāta ar uzturvielām, tāpēc to nevajadzētu lietot pārāk bieži. Riekstus var aizvietot ar cita veida riekstiem.
*******

Siera mērce

120 gr Indijas riekstu, 2 ēdk. sezama sēklu, 720 ml ūdens, 1 ēdk. citronsulas, 80 gr sarkanas paprikas, ½ tējk. ķiploku sāls, 1 tējk. sīpolu sāls, 1 ½ tējk. sāls, 2 ēdk. rauga pārslu, 2 ½ ēdk. kukurūzas cietes.

Visas sastāvdaļas sajauciet ar blenderi līdz izveidojas viendabīga masa. Ielieciet katliņā un novediet līdz vārīšanai. Pasniedziet karstu ar brokoli, puķkāpostiem vai citiem dārzeņiem.
*******

Zirņu mērce

¾ glāzes vārītu zirņu, 1 glāze novārījuma, 1 liels sasmalcināts sīpols, 1 uz rīves sarīvēts burkāns, 3 daiviņas sasmalcināta ķiploka, 3 ēdamkarotes augu eļļas, 1 ēdamkarote citrona sulas, 2 ēdamkarotes zaļumi, 1 tējkarote sāls bez kaudzes, 1 tējkarote baziliks, 1 ēdamkarote tomātu pasta.

„Sotē” veidā sautē sīpolus, ķiplokus, burkānu, pievieno tomātu pastu, pēc tam pārējos produktus. Sautē vēl 10 minūtes. Izrotā ar zaļumiem un pasniedz pie biezputrām, kotletēm vai sacepumiem.
*******

Pupiņu mērce (1)

2 glāzes vārītas pupiņas, 1 ēdamkarote milti, 2 sasmalcināti sīpoli, 1 vidēja lieluma uz smalkās rīves sarīvēts burkāns, 5 ēdamkarotes augu eļļa, Ūdens – tādā daudzumā, lai iegūtu šķidra krējuma konsistenci, Sāls pēc garšas, 1 ēdamkarote baziliks, 2 ēdamkarotes kečupa.

„Sotē” veidā izsautē sīpolus un burkānus. Pievieno miltus, samaisa, smalkā strūkliņā lej klāt ūdeni, nepārtraukti maisot (masai ir jāiegūst krējuma konsistence). Pievieno pupiņas, baziliku, kečupu un sāli pēc garšas. Sautē 10 – 15 minūtes.
*******

Pupiņu mērce (2)

2 glāzes vārītas pupiņas, 2 sasmalcināti sīpoli, 2 daiviņas sasmalcināta ķiploka, 5 ēdamkarotes augu eļļa, 1 ēdamkarote milti, Ūdens – tādā daudzumā, lai iegūtu šķidra krējuma konsistenci, Sāls pēc garšas, 1 ēdamkarote baziliks, 1 glāze sojas majonēze.

„Sotē” veidā sautē ķiplokus un sīpolus. Nepārtraukti maisot, pievieno miltus, tad smalkā strūkliņā lej klāt ūdeni. Pievieno pupiņas, baziliku, sojas majonēzi un sāli pēc garšas. Sautē 10 – 15 minūtes.
*******

Pupiņu mērce (3)

2 glāzes vārītas pupiņas, 2 smalki sagriezti sīpoli, 2 daiviņas sasmalcināta ķiploka, 5 ēdamkarotes augu eļļa, 1 ēdamkarote baziliks, Ūdens – tādā daudzumā, lai iegūtu šķidra krējuma konsistenci, Sāls pēc garšas, 1 glāze smalki sagriezti pētersīļi.

„Sotē” veidā sautē sīpolus. Pievieno pupiņas, baziliku un sāli pēc garšas. Sautē 10 – 15 minūtes.
*******

Lēcu mērce

2 glāzes vārītas lēcas, 2 sasmalcināti sīpoli, 5 ēdamkarotes augu eļļas, 2 ēdamkarotes sojas majonēze, 1 ēdamkarote milti, Ūdens – tādā daudzumā, lai iegūtu šķidra krējuma konsistenci, 1 ēdamkarote baziliks, Sāls pēc garšas.

„Sotē” veidā sautē sīpolus. Nepārtraukti maisot pievieno miltus, smalkā strūkliņā lej klāt ūdeni un pievieno lēcas, baziliku, majonēzi un sāli pēc garšas. Sautē 10 – 15 minūtes.
*******

Ķiploku mērce

6 daiviņas sasmalcināta ķiploka, 4 ēdamkarotes augu eļļa, 2 ēdamkarotes citrona sulas, ¾ glāzes vārīts ūdens, 1/8 tējkarote sāls bez kaudzes.

Blenderī ievieto visas sastāvdaļas un kuļ 20 – 30 sekundes.
*******

Ķiploku mērce ar kartupeļiem

1 ķiploka galviņa, 2 glāzes kartupeļa biezeņa, 2/3 glāzes saulespuķu eļļa, 1 tējkarotes sāls bez kaudzes, Silts ūdens.

Notīra ķiploku, izspiež ar ķiploku spiedi un sajauc ar eļļu. Kartupeļu biezeni atšķaida ar ūdeni, līdz iegūst krējuma konsistenci, pievieno ķiplokus.
*******

Kečups (Franču mērce)

¾ glāzes tomātu pastas, ¼ glāze ūdens, ½ glāze medus vai cukurs, 2 daiviņas sasmalcināta ķiploka, 1 citrona sula, ¼ smalki sagriezts sīpols, 1/3 glāze augu eļļa, 2 – 3 tējkarotes sāls bez kaudzes.

Savieno visus produktus un samaisa (bet labāk sakuļ blenderī). Ļauj pastāvēt pusstundu ledusskapī. Pasniedz pie salātiem, makaroniem un kotletēm.
*******

Riekstu mērce

15 valrieksti, 1 baltmaizes šķēlīte, 1/3 glāze augu eļļa, 3 – 4 daiviņas ķiploka, ½ glāze vārīta ūdens, ½ tējkarote sāls, 1 ēdamkarote citrona sula, 3 – 4 daiviņas sasmalcināta ķiploka.

Attīra riekstus, izmaļ caur gaļasmašīnu, pievieno ķiplokus un iemērktu maizi. Sakuļ masu ar karoti (var arī ar blenderi), pievieno eļļu, līdz masa sabiezē. Pievieno citrona sulu un sāli, garnē ar zaļumiem. Ja mērci vēlas šķidrāku, pievieno vairāk ūdeni.
*******

Banānu mērce

4 gl. ūdens, ½ gl. rīvētu mandeļu, 1 gl. dateļu, 2 tējk. vaniļas cukura, 1/3 gl. cietes, ½ tējk. sāls, 6 – 10 sagrieztu banānu

Visu, izņemot banānus, sajauc virtuves kombainā līdz viendabīgai masai. Maisot silda, kamēr sabiezē. Pievieno banānus, pasniedz karstu pie apceptas maizes. Ja pasniedz aukstu – vispirms atdzesē mērci, bet banānus pievieno pirms pasniegšanas.
*******

Sīpolu mērce

2 gl. riekstu majonēzes, 1/8 tējk. ķiploku pulvera, ¼ tējk. sīpolu pulvera, 3 ēdk. lociņu, ¼ gl. ūdens, ½ tējk. sāls, 2 ēdk. citrona sulas

Nepārtraukti putojot ar putu slotiņu, atdzesētai majonēzei pievieno pārējās sastāvdaļas.
*******

Dārzeņu mērce

1,5 gl. ūdens, 3 sīki sagriezti tomāti, 1 – 2 sasmalcināti sīpoli, ¼ gl. sagrieztu diļļu, ½ tējk. sāls, sasmalcināti ķiploki, 2 ēdk. auksta ūdens, 2 ēdk. cietes.

Cieti atšķaida ūdenī. Pārējās sastāvdaļas uz lēnas uguns vāra 30 minūtes. Pielej cieti, nepārtraukti maisot, vāra, kamēr sabiezē. Pasniedz pie dārzeņiem, brūnajiem rīsiem vai kartupeļiem.
*******

Spageti mērce

1 sasmalcināts sīpols, ¼ gl. sagrieztu lociņu, 2 daiviņas sasmalcinātu ķiploku, 450 g tomātu mērces, ¾ gl. tomātu pastas, ½ gl. ūdens, pa ¼ gl. diļļu vai pētersīļu, 2 ēdk. citrona sulas, 1 – 2 ēdk. medus, 2 tējk. sāls, ¼ tējk. timiāna.

Vāra pirmās trīs sastāvdaļas, pievieno visu pārējo un apmaisot vāra 30 minūtes.
*******

Itāļu tomātu mērce

1gl. ūdens, 450 g tomātu mērces, 170 g tomātu pastas, pa ¼ tējk. sasmalcinātu ķiploku un sīpolu, pārējās garšvielas pēc garšas.

Visu sajauc un apmaisot vāra uz lēnas uguns apmēram 10 minūtes.
*******

Tomātu mērce

1gl. svaigu vai konservētu tomātu, 1 sagriezts burkāns, 1 tējk. medus, 1 sasmalcināts sīpols, 1/8 tējk. sāls, garšvielas pēc garšas.

Sajauc pirmās trīs sastāvdaļas kombainā līdz nepieciešamajai konsistencei, pārlej kastrolī, pievieno pārējās sastāvdaļas un vāra 15 minūtes.
*******

Asā tomātu mērce

4 lieli sagriezti tomāti, 2 sasmalcināti sīpoli, 1 – 2 ēdk. medus, 2 ēdk. citrona sulas, pa 1 tējk. sāls, bazilika un diļļu.

Visu sajauc un vāra, bieži apmaisot, 15 minūtes.
*******

Brūnā mērce

4,5 gl. ūdens, ¾ gl. maizes miltu, 1 ēdk. “ sāls gaļai”, ¼ ēdk. karameļu krāsas, 1/8 tējk. sāls.

Iejauc miltus 2/3 ūdens, pievieno atlikušo un vāra apmaisot, kamēr sabiezē.
*******

Seleriju mērce

4 gl. ūdens, ½ gl. maizes miltu, ½ gl. sagrieztu sīpolu, ¾ gl. vārītu pupiņu, ½ tējk. sāls, 1 gl. sautētas selerijas saknes, 1 tējk. maltas seleriju sēklas.

Pasautē sīpolus ūdenī. Sasmalcina pupiņas virtuves kombainā ar 1/4 ūdens. Sajauc miltus ar palikušo ūdeni, pievieno pupiņas un pārējās sastāvdaļas. Vāra 15 minūtes.
*******

“Vistas” mērce

4 ¼ gl. ūdens, ½ gl. maizes miltu no veseliem graudiem, 1 1/8 ēdk. “sāls vistai”, ¾ tējk. paprikas pulvera, 1,25 tējk. sīpolu pulvera.

Iejauc miltus 3/4 ūdens un liek uz lēnas uguns, pievieno pārējos produktus un, apmaisot vāra, kamēr sabiezē.
*******

Biezā mērce

4 gl. ūdens, ¼ gl. + 1 ēdk. maizes miltu, ¼ gl. + 2 ēdk. riekstu, 1 tējk. ķiploku pulvera, 1 tējk. sāls, 2,5 tējk. sīpolu granulu, 1,25 ēdk. citrona sulas, 5 tējk. diļļu.

Samaļ riekstus kombainā ar 1/2 ūdens līdz krēma konsistencei. Pārliek krēmu kastrolī, pievieno palikušās sastāvdaļas un ar putu slotiņu iejauc miltus, garšvielas un citrona sulu. Uzvāra un, samazinot uguni, vāra, kamēr sabiezē.
*******

Pupiņu mērce

4 gl. ūdens, ½ gl. maizes miltu, ½ gl. sasmalcinātu sīpolu, ¾ gl. vārītu pupiņu, ½ tējk. sāls.

Pasutina sīpolus ūdenī. Sasmalcina pupiņas 1/4 ūdens, pievieno sīpolus un pārējās sastāvdaļas, vāra 15 minūtes.
*******

Sīpolu mērce

4,5 gl. ūdens, ¾ gl. maizes miltu, 1 gl. sagrieztu sīpolu, 1,5 ēdk. “sāls putnam”, 1 tējk. sausu pētersīļu pārslu, ½ tējk. ķiploku pulvera.

Pasautē sīpolus ūdenī. Iejauc miltus ūdenī un liek vārīties. Pievieno garšvielas un sīpolus un, apmaisot vāra, 75 – 80 grādos C, kamēr sabiezē.
*******

Baltā mērce

2 gl. ūdens, ½ gl. riekstu, 2 ēdk. cietes, 2 tējk. sīpolu pulvera, ½ tējk. sāls.

Sajauc riekstus ar 1gl. karsta ūdens kombainā līdz vienveidīgai masai. Pievieno palikušo karsto ūdeni un pārējās sastāvdaļas un turpina maisīt līdz vienveidīgai masai. Pārlej katlā un uzvāra. Nepārtraukti maisot, silda, kamēr sabiezē.
*******

Rīsu un makaronu mērce

2 kubiciņos sagriezti burkāni, 1 sasmalcināts sīpols, ¼ gl. sasmalcinātas zaļās paprikas, ¼ gl. sasmalcinātu pētersīļu, 1 daiviņa ķiploka, 1 – 2 ēdk. “ sāls putnam”, 1 lauru lapa, ½ tējk. bazilika, sāls pēc garšas, vārīti rīsi vai cieto šķirņu makaroni, 1 kg sautētu vai sasmalcinātu tomātu, 1 burciņa tomātu mērces.

Vāra pirmās piecas sastāvdaļas uz lēnas uguns līdz gatavībai. Pievieno pārējo, izņemot rīsus, turpina sautēt 30 – 60 minūtes. Izņem lauru lapas un pasniedz pie rīsiem.
*******

Kečups

1 gl. tomātu mērces, ¼ gl. tomātu pastas, 2 ēdk. citrona sulas, 1 ēdk. medus, ½ tējk. bazilika, ½ tējk. ķiploku pulvera, ½ tējk. sīpolu pulvera, ½ tējk. sāls.

Sajauc visas sastāvdaļas un uzglabā ledusskapī hermētiski noslēgtā traukā.
*******

Majonēze

300 + 250 ml ūdens, 300 ml sausu rīsu, 1/4 sīpola, 93 ml citrona sulas, 62 ml cukura, 2 ¼ tējk. sāls.

Vāra rīsus 300 ml ūdens. Visas pārējās sastāvdaļas sajauc virtuves kombainā, pievieno 250 ml ūdens un puto 5 minūtes līdz biezai masai. Majonēzes biezums ir atkarīgs no rīsu un ūdens attiecības.
*******

Sarkanā mērce

0,75 l kartupeļu ūdens, 3 sīpoli, 2 gl. tomātu sulas, 2 tējk. sāls, 2 gl. konservētu balto pupiņu, 1 gl. ūdens, ½ gl. miltu, 1 gl. sasmalcinātu diļļu, 2 gl. lociņu, šķipsniņa majorāna.

Kartupeļu ūdenī novāra sīpolus, pievieno sulu, sāli, pupiņas un uzvāra. Pievieno kombainā sajauktos miltus ar ūdeni, vāra, kamēr mērce sabiezē. Pievieno dilles, lociņus un majorānu.
*******

Vārītais kečups

1 l tomātu sulas vai svaigu tomātu, pa 2 ēdk. seleriju, pētersīļu un diļļu, naža gals krustnagliņu pulvera, 2 tējk. sāls, 50 g dateļu, 3 gl. sasmalcinātu sīpolu, ¼ tējk. paprikas pulvera.

Visas sastāvdaļas kastrolī vāra līdz sīpolu un tomātu gatavībai, sāli pievieno pēc garšas. Atdzesē, samaļ mikserī līdz vienveidīgai masai. Pēc vēlēšanās pievieno citrona sulu.
*******

Franču

360 ml ūdens
60 ml apelsīnu sulas
120 ml ābolu sulas
120 ml citronu sulas
3 ēdk. tomātu biezenis
1 tējk. diļļu
1 tējk. sīpolu
1 tējk. ķiploku
1 ½ ēdk. sāls
1 ½ ēdk. kukurūzas cietes atšķaidītas 60 ml ūdenī

Visu, izņemot cieti, ievietojiet katliņā un novediet līdz vārīšanai. Iejauciet cieti un pavāriet 1 minūti. Pirms pasniegšanas atdzesējiet.
Padoms: gan franču, gan itāļu mērces ledusskapī uzglabāsies vismaz mēnesi, tāpēc nav jābaidās visu gatavot pēc receptes.
*******

Itāļu mērce I

700 ml ūdens
120 ml apelsīnu sulas
180 ml ābolu sulas
120 ml citronu sulas
¼ tējk. kalnu mētras
¼ tējk. rozmarīna
½ tējk. bazilika
½ tējk. diļļu
4 tējk. sīpolu sāls
2 tējk. ķiploku sāls
2 tējk. vegi sāls
2 tējk. sāls
2 ēdk. kukurūzas cietes atšķaidītas 120 ml ūdens

Visu, izņemot cieti, ielieciet katliņā un novediet līdz vārīšanai. Pakāpeniski iejauciet kukurūzas cieti un vāriet 1 minūti. Atdzesējiet. Glabājiet ledusskapī 2-3 mēnešus.
*******

Itāļu mērce II

240 ml ūdens
230 gr konservētu tomātu sulas
170 gr tomātu pastas
¼ tējk. ķiploku sāls
¼ tējk. sīpolu sāls
1/8 tējk. salda bazilika
1/8 tējk. raudenes

Visu sajauciet un pavāriet 10 minūtes. Mērce gatava pasniegšanai.
*******

Olīvu mērce grieķu gaumē

60 ml citronu sulas
120 ml apelsīnu sulas
240 ml ūdens
120 gr melno vai zaļo olīvu
3 ēdk. medus
½ svaiga sīpola
½ ēdk. vegi sāls
1 tējk. raudenes
1 ēdk. sāls
1 tējk. bazilika
½ tējk. ķiploku sāls
1/8 tējk. ķimeņu
¼ tējk. diļļu
1/8 tējk. rozmarīna

Visu sajauciet ar blenderi līdz izveidojas viendabīga masa. Izmantojiet uzreiz ar zaļajiem salātiem.
*******

Sīpolu mērce

2 sagriezti sīpoli
2 ēdk. ūdens
60 gr rupjo kviešu miltu
480 ml ūdens
80 gr Indijas riekstu
½ tējk. sāls

Uz lēnas uguns pavāriet sīpolus līdz tie kļūst mīksti. Kamēr sīpoli vārās, pannā apgrauzdējiet miltus. Indijas riekstus ar apmēram 240 ml ūdens sajauciet ar blenderi līdz izveidojas viendabīga masa. Pievienojiet miltus un sāli un turpiniet maisīt līdz izveidojas viendabīga masa. Pievienojiet sīpoliem. Piejauciet atlikušo ūdeni un vāriet uz vidējas uguns līdz sabiezē. Pasniedziet ar vārītiem kartupeļiem, brūniem rīsiem vai dārzeņiem.
*******

Dārzeņu mērce

360 ml ūdens
3 smalki sagriezti tomāti
1 ½ sīpoli rupji sagriezti
½ rupji sagrieztas paprikas
½ tējk. sāls
ķiploku sāls, raudene pēc garšas
2 ēdk. auksta ūdens
2 ēdk. cietes

Visas sastāvdaļas, izņemot aukstu ūdeni un cieti, novediet līdz vārīšanai, tad uz lēnas uguns pavāriet 15 minūtes. Sajauciet aukstu ūdeni ar cieti un tad pievienojiet pārējai masai. Turpiniet vārīšanu līdz sabiezē. Pasniedziet ar dārzeņiem, brūniem rīsiem vai kartupeļiem.
*******

Tomātu krēms

1 kg konservētu tomātu
120 gr Indijas riekstu
120 gr labi vārītu rīsu
1 liels sagriezts sīpols
2 tējk. medus
¼ tējk. ķiploku sāls
¼ tējk. raudenes
¼ tējk. sāls
120 ml ūdens

Riekstus, rīsus un 240 gr tomātus sajauciet ar mikseri līdz izveidojas viendabīga masa. Pievienojiet atlikušos tomātus un citas sastāvdaļas, izņemot ūdeni, un turpiniet līdz sanāk viendabīga masa. Ielejiet katliņā. Noskalojiet blenderi ar 120 ml ūdens un tad šo ūdeni izlejiet katliņā. Pavāriet uz lēnas uguns apmēram 10 minūtes. Ja nepieciešams, mērci var pataisīt biezāku izmantojot cieti atšķaidītu ar nedaudz auksta ūdens.
*******

Sezama mandeļu mērce

1 sagriezts sīpols
420 gr apgrauzdētu mandeļu
180 gr sezamsēklu
480 ml ūdens
2 ½ ēdk. svaigas citronu sulas
1 tējk. sāls

Pavāriet sīpolus ūdenī līdz paliek mīksti. Sasmalciniet sezamsēklas un mandeles. Ar blenderi samaisiet visas sastāvdaļas līdz izveidojas viendabīga masa. Uzsildiet uz vidējas uguns līdz mērce kļūst silta un pasniedziet ar dārzeņiem vai kartupeļiem.
*******

Zelta mērce

1 mazs sagriezts kartupelis
½ mazs sagrieztas burkāns
320 ml ūdens
2 ēdk. Indijas riekstu
1 ½ ēdk. svaigas citronu sulas
¾ tējk. sāls
1/8 tējk. selerijas sāls

Kartupeli ar burkānu pavāriet ūdenī. Kad kartupeļi ir gatavi ar blenderi samaisiet tos ar parējām sastāvdaļām līdz izveidojas viendabīga masa. Pasniedziet ar dārzeņiem vai kartupeļiem.
*******

Tomātu mērce

240 gr svaigu vai konservētu tomātu
1 sagriezts burkāns
1 tējk. medus
1 mazs sagriezts sīpols
šķipsniņa saldā bazilika
šķipsniņa raudenes
šķipsniņa sāls

Pirmās trīs sastāvdaļas sajauciet ar blenderi līdz jūs iegūsiet vēlamo biezumu. Ielejiet katliņā un pievienojiet palikušās sastāvdaļas. Pavāriet 15 minūtes.
*******

Gurķa krēms II

300 gr tofu
3 ēdk. citronu sulas
60 gr medus
½ nemizots gurķis
½ tējk. ķiploku sāls
½ tējk. bazilika
½ tējk. selerijas sāls
2 tējk. sāls
½ ēdk. sīpolu sāls
1 ēdk. kartupeļu miltu
60 gr saldu vai zaļu sīpolu
1 avokado

Visu sajauciet blenderī līdz izveidojas viendabīgai masa. Atdzesējiet un pasniedziet ar salātiem.
*******

Rančo stils

240 gr tofu vai Indijas riekstu majonēzes
60 ml ūdens
1 ēdk. citronu sulas
¼ tējk. selerijas sāls
1 tējk. sīpolu sāls
½ tējk. pētersīļu
¼ tējk. diļļu
¾ tējk. sāls
1/8 tējk. ķiploku sāls
1/8 tējk. saldā bazilika

Ielieciet majonēzi bļodā un iejauciet visas pārējās sastāvdaļas. Visu labi samaisiet.
*******

Nav komentāru: