Maize

Sastāvdaļas maizes cepšanai
*******

Milti

Pilngraudu kviešu milti ir vispiemērotākie milti maizes cepšanai. Tiem ir augsts lipekļa saturs, kas ietekmē labu maizes uzrūgšanu.
Miltu valgums ir atkarīgs no laika apstākļiem un uzglabāšanas veida. Sakarā ar miltu mitruma mainīgumu, receptēs tiek norādīts aptuvenais miltu daudzums. Iemīcot mīklu, labāk miltus pievienot nelielās porcijās, lai mīkla iznāktu mitra un tai pašā laikā viegli pieliptu pie rokām. Jāatceras, ka mīkla no pilngraudu miltiem atšķiras no balto miltu mīklas. Tā vienmēr būs nedaudz lipīgāka, pat ja tiks ievērots norādītais miltu daudzums.
Kad tiek mērīts miltu daudzums, labāk mērglāzi piepildīt ar karoti un izlīdzināt ar nazi.
Eksperimentējiet ar kviešu pilngraudu maizes pamat recepti (skat. rec. Nr. 1). Lai kviešu pilngraudu milti saglabājas kā pamats, tomēr var pamēģināt pievienot dažādas biezputras un citu graudu miltus. Varat izmantot sekojošās idejas:

1. Ja pievienojat mīklā veselus graudus, tad ūdens jāpievieno mazāk, nekā dots receptē.
2. Rudzu milti padara mīklu sīkstāku. Tie satur mazāk lipekli, kas padara mīklu mazāk elastīgu, tādēļ rudzu miltus jāpievieno mazākā daudzumā.
3. Lai kukurūzas maize nebūtu pārāk drupana, kukurūzas milti ir jāsamaisa ar ūdeni kā dots receptē un jāuzvāra. Pēc tam atdzesē un pievieno pārējās sastāvdaļas.
4. Auzu miltus labāk iemērkt ļoti karstā ūdenī, pēc tam atdzesējot pievieno raugu.
5. Sojas milti ir kā brīnišķīga piedeva pilngraudu maizei. Tā palielina maizes mitrumu. Bet ja pievieno pārāk daudz, tad maize sanāk smaga. Vislabākā proporcija ir: ¼ - ½ glāze sojas milti pret 3 glāzēm kviešu pilngraudu miltiem.
*******

Raugs

Raugs – ir dzīvie mikroorganismi, kuri patērē cukuru un izdala ogļskābo gāzi. Pateicoties šai gāzei, maize ir spējīga rūgt. Lai notiktu rūgšanas process, ir jānodrošina optimālā temperatūra un nepieciešamais cukura daudzums. Sausais raugs vislabāk aktivizējas pie 29 – 31° C temperatūras, bet jau pie 34,5° C temperatūras raugs iet bojā. Neliels cukura daudzums stimulē rauga rūgšanu, bet pārāk liels daudzums – samazina.
Raugs ir visnekaitīgākais maizes irdinātājs, soda un citi irdinātāji ir kaitīgi cilvēka organismam, jo tie kairina kuņģa gļotādu un iznīcina B grupas vitamīnus.
Labāk izmantot svaigu raugu, jo veci un nepareizi uzglabāti raugi slikti rūgst. Ja pievieno par daudz raugu, maize iegūst nepatīkamu garšu.
*******

Sāls un eļļa

Sāls un eļļa uzlabo maizes garšu, tā ir garšīga un mīksta. Svarīgi pievienot šīs sastāvdaļas noteiktajā laikā – pēc tam, kad ieraugā ir parādījušies burbulīši. Atcerieties, ka pārāk daudz pievienota sāls samazina uzrūgšanu.
*******

Maizes gatavošana

Iejaukšana

1 Uzmanīgi izlasiet recepti.
2 Sagatavojiet visas sastāvdaļas. Miltiem un traukiem ir jābūt istabas temperatūrā, lai nepaildzinātu rūgšanas procesu.
3 Izšķīdiniet raugu siltā ūdenī un pievienojiet nedaudz cukuru. Pēc 10 minūtēm ir jāparādās burbulīšiem.
4 Lai iznāktu ieraugs, pievienojiet raugam kviešu pilngraudu miltus un rūpīgi samaisiet. Pēc tam novietojiet siltā vietā uz 15 – 30 minūtēm, lai tā kļūtu par gaisīgu un porainu masu.
5 Samaisiet un pievienojiet tai sāli, eļļu, cukuru un pēc vēlēšanās rozīnes, dateles, biezputru, diedzētus graudus, riekstus un citus pilngraudu miltus.
6 Pievienojiet pietiekamā daudzumā miltus, ne vairāk kā vienu glāzi vienā reizē, izmaisiet tā, lai mīkla neliptu pie trauka.
*******

Izmīcīšana

1 Sadaliet mīklu uz pusēm un mīciet to ar plaukstām, pagrieziet mīklu otrādi un turpiniet šo darbību 10 minūtes, lai mīkla kļūtu nedaudz mitra, mīksta un elastīga. Svarīgi to darīt rūpīgi un enerģiski, jo no tā ir atkarīga maizes kvalitāte.
2 Ja ir grūti mīklu izmīcīt, nepieciešamības gadījumā rokas var nedaudz ieziest ar eļļu vai iemērkt ūdenī.
*******

Uzrūgšana

1 Pēc izmīcīšanas, ievietojiet mīklu tīrā, nedaudz ar eļļu ieziestā traukā, apsedziet ar dvieli, lai tā nesakalstu.
2 Ļaujiet mīklai uzrūgt tiktāl, lai tā ieņemtu divkāršu savu tilpumu. Neļaujiet tai pacelties augstāk, jo, ja tā sakritīsies, maize būs rupjāka un sausāka.
3 Mīklai vajadzētu būt novietotai siltā telpā. Kad tā būs pietiekami uzrūgusi (30 – 60 min), pārmīciet to.
*******

Formas veidošana

1 Sadaliet mīklu pēc dotās receptes. Izveidojiet vēlamo formu un ielieciet ar eļļu ieziestā formā.
2 Apsedziet ar dvieli un novietojiet tai pašā vietā, lai mīkla vēlreiz uzrūgtu divkārši.
Piezīme: sekojiet lai mīkla nesakristu.
*******

Cepšana

1 Cepiet maizi jau iepriekš uzkarsētā (līdz 200 °C temp.) cepeškrāsnī 35 – 45 minūtes, līdz iegūsiet zeltaini brūnu krāsu.
2 Cepiet maizi nelielās formās.
*******

Kad maize ir gatava


3 Labi izcepta maize cepšanas laikā ir nedaudz apkaltusi, lai to būtu viegli izņemt no formas.
4 Uzsitot tai uz virsmas, ir jābūt tukšai skaņai.
5 Maizei ir jāatdziest, lai to ietītu un uzglabātu.
*******

Maizes lietošana

1 Raudzētu maizi labāk lietot pēc 1 – 2 dienas pēc cepšanas.
*******


Galvenie maizes defekti un to iespējamie cēloņi


1. Skāba garša:
Karstā ūdens izmantošana, gatavojot ieraugu;
· Pārāk ilgi rūgusi mīkla;
· Pārāk augsta temperatūrā telpā, kurā rūgst mīkla;
· Slikts raugs.

2. Sausa vai drupana:
· Pārāk daudz miltu;
Pārāk ilgi atrodas cepeškrāsnī.

3. Smaga:
· Nepiemērota temperatūra mīklas rūgšanai;
· Slikti izmīcīta;
· Veci milti;
· Vecs raugs.

4. Saplaisājusi garoza:
· Pārāk agri ievietota krāsnī – pirms mīkla nav uzrūgusi;
Cepeškrāsns no sākuma ir bijusi pārāk karsta.

5. Pārāk bieza garoza:
· Nepietiekami silta cepeškrāsns;
· Pārāk ilgi cepusies;
· Par daudz sāls.

6. Plankumi un strīpaina maizes garoza:
· Eļļa ir pievienota miltiem pirms tā tika iejaukta ar ūdeni.

7. Mitra:
· Pārāk daudz šķidruma;
· Nepietiekami izcepta;
· Atdzesēta slēgtā traukā.

8. Nepareiza forma:
· Jau no sākuma nepareizi izveidota;
· Pārāk liela forma;
· Mīkla pārāk ilgi rūgusi;
· Saplacināta virsa – nepietiekamas mīcīšanas rezultātā.

9. Plaisas maizē:
· Nepietiekami izmīcīta (vajag mīcīt 8 – 10 minūtes);
· Pirms maizes formas izveidošanas pārliecinieties, vai, mīcot maizi, gāzes burbulīši ir izzuduši;
· Neļaujiet pārāk ilgi maizei pielāgoties tās vajadzīgajai formai – tā pati vēl rūgs cepeškrāsnī.
*******

RECEPTES

Formas raudzētā kliju maize

1.
· 25 g raugs
· 1½ glāze silta ūdens
2.
· 2 glāzes ūdens
· 2 ēdamkarotes cukurs
· 2 glāzes milti
· ¾ glāzes klijas
3.
· 5 glāzes milti
· 1 glāze klijas
· 2 ēdamkarotes augu eļļa
· 2 tējkarotes sāls (bez kaudzes)
· ½ glāze rozīņu (pēc vēlēšanās) vai ½ glāze riekstu
· 1 tējkarote ķimenes
· 1 ēdamkarote garšvielas

Ūdenī izšķīdina raugu (1). Pievieno 2. grupas produktus, samaisa un ļauj uzrūgt 30 – 40 min. Pievieno eļļu. Lielā traukā sajauc (3) grupas produktus un pievieno ieraugu, izmīca (ne mazāk kā 10 min). 2 – 3 stundas patur siltā vietā. Kad mīkla ir divkārtīgi uzrūgusi, to nedaudz izmīca un sadala pa daļām. Izveido maizes formu un novieto uz plātīm (ieziestām ar eļļu) siltā vietā, ļaujot tām vēl divkārtīgi uzrūgt. Cep cepeškrāsnī 1 stundu 180°C temperatūrā. 5 minūtes pirms cepšanas beigām maizes virsmu apziež ar eļļu vai ūdeni.
Piezīme: Mīklai kopā ar (2) grupas produktiem var pievienot izmērcētu un blenderī sakultu soju – 1 glāze soja uz vienu glāzi ūdens.
*******

Kukurūzas maize

· 25 g raugs
· 2 ēdamkarotes cukurs
· 1¼ glāzes ūdens
· 4 ēdamkarotes augu eļļa
· 1¼ tējkarotes sāls
· 2 glāzes kukurūzu milti
· 1½ glāze kviešu milti
· ½ glāze klijas
· 1 tējkarote ķimenes

Siltā ūdenī iejauc raugu un cukuru. Samaisa kopā sausos produktus, pievieno sāli, augu eļļu un ieraugu. Maisa, līdz iegūst viendabīgu masu. Ļauj uzrūgt 2 stundas. Izliek ietaukotā formā un atstāj uz 30 minūtēm. Cept 40 minūtes 180° – 200°C temperatūrā.
*******


Bulciņas ar ievārījumu

· 2½ glāzes milti
· 10 g raugs
· 4 ēdamkarotes augu eļļa
· 1 ēdamkarote klijas
· 2/3 glāzes ievārījuma
· 1 tējkarote vaniļas cukurs
· 2/3 glāzes sojas piena vai ūdens
· ½ tējkarote sāls (bez kaudzes)

Pienā iejauc raugu. Lielā traukā sajauc miltus, sāli un klijas, visu labi samaisa, pievieno eļļu un saberž līdz mazām piciņām. Pievieno pārējos produktus izņemot ievārījumu. Izmīca mīklu un ļauj uzrūgt siltā vietā 2 stundas. Uz galda sadala mīklu apmēram vistas olas lielumā. Apber ar miltiem katru no tām, izveidojot plācenīša formu un uzliek 2 tējkarotes ievārījumu. Izveido plācenīša malās divus caurumus un pārvelk vienu plācenīša malu caur otru. Ļauj uzrūgt 20 – 30 minūtes. Cep cepeškrāsnī 15 minūtes180° C temperatūrā.
*******

„Dienvidu maize”

· 2 glāzes vārīti kviešu graudi
· 2 glāzes ūdens
· 1 tējkarote sāls
· ¼ glāze augu eļļa
· 1 glāze baltie kviešu milti

Blenderī sakuļ graudus ar ūdeni, līdz iegūst vienmērīgu masu (var arī izmalt caur gaļasmašīnu). Pievieno pārējās sastāvdaļas un izlej ar eļļu ietaukotā formā plānā kārtiņā. Cep 180° C temperatūrā, līdz maize sacietē un kļūst gaiši brūna.
*******

Tēva maize

1.
· 2 glāzes silta ūdens
· 125 g raugs
· ½ glāze cukurs
· ½ glāze auzu putraimi
· 2 glāzes kviešu milti

2.
· 4 glāzes karsts ūdens
· 1 glāze sojas milti
· 2 glāzes rudzu milti
· 1/3 glāzes augu eļļa
· 2 glāzes kviešu milti
· 2 ēdamkarotes sāls
5 – 6 glāzes kviešu pilngraudu milti

Sajauc 1. grupas produktus, novieto siltā vietā lai uzrūgtu (tam ir jāuzrūgst divkārtīgi). Savieno 2. grupas produktus. Kad ieraugs ir gatavs, tam pievieno 2. grupas maisījumu. Labi izmīca, līdz mīkla kļūst staipīga un elastīga. Atstāj uz 30 -50 minūtēm lai auzu putraimi piebriest. Mīklai pievieno 4 glāzes kviešu pilngraudu miltus, izmīca, vienmērīgi apkaisot galdu un mīklu ar miltiem (tās ir 1 – 2 glāzes milti). Mīkla ir jāizmīca, lai tā kļūst elastīga. Mīklai nedrīkst pievienot pārāk daudz miltu, lai tā nekļūtu pārāk cieta. Izveido 5 standarta lieluma maizes (ja grib izveidot mazāka lieluma, tad iznāk sešas maizes), ļauj maizei uzrūgt divkārtīgi. Cep cepeškrāsnī 10 minūtes 190 C° temperatūrā, pēc tam temperatūru pazemina līdz 160 C° un cep maizi vēl 50 minūtes.
*******

Bulciņas

· 1½ glāze silta ūdens
· 3 ēdamkarotes medus vai cukurs
· 2½ tējkarotes sāls
· ¼ glāze augu eļļa
· 2 ēdamkarotes raugs
· 2¼ glāzes baltie milti
· 2¼ glāzes kviešu pilngraudu milti

Sajauc medu, sāli un raugu, pievieno 1 glāzi kviešu pilngraudu miltus, 1 glāzi baltos miltus un samaisa (var arī sakult ar mikseri 3 minūtes). Pēc tam pievieno atlikušos miltus un mīca mīklu 8 – 10 minūtes, lai tā kļūtu mīksta. Uz plāts (kura ieziesta ar augu eļļu) izklāj mīklu, apklāj un novieto to siltā vietā uz 40 minūtēm, lai tā vēl divkārtīgi uzrūgtu. Izveido bulciņas, apklāj ar audumu un ļauj tām vēl uzrūgt siltā vietā (apmēram 30 min). Cep 15 minūtes 200°C temperatūrā.
*******

Vācu ķimeņu maize

· 8 glāzes rudzu milti
· 2 glāzes kviešu milti
· 50 g raugs
· 2 ēdamkarotes sāls
· 1 ēdamkarote maltas ķimenes
· 1 tējkarote malts anīss
· 1 ēdamkarote citrona sula
· 4 glāzes ūdens

Sajauc miltus. Ņem 2 glāzes šīs masas, pievieno raugu un ūdeni, samaisa un ļauj 2 stundas uzrūgt siltā vietā. Pievieno pārējos produktus un labi izmīca. Ja mīkla ir lipīga, tad rokas ir jāieziež ar eļļu. Mīklu novieto vēl 30 minūtes siltā vietā. Izveido divus klaipus un apklāj ar audumu, atstājot vēl uz 30 minūtēm. Cep 1 stundu 180°C temperatūrā.
*******

Kēksi no diedzētiem kviešu graudiem

· 1¼ glāze ūdens
· 2 ēdamkarotes cukurs vai medus
· 50 g raugs
· 3 ēdamkarotes augu eļļa
· ½ tējkarote sāls
· ½ tējkarote vaniļas cukurs
· 1 glāze diedzēti kviešu graudi
· 1 glāze kviešu pilngraudu milti
· 1½ ēdamkarote linsēklas
· ¾ glāzes rozīņu vai ½ glāze dateļu
· ½ tējkarote sasmalcinātas citrona miziņas

Ūdenī izšķīdina raugu, pievieno 2 ēdamkarotes miltus un atstāj siltā vietā 30 minūtes. Pēc tam sajauc visus produktus, izmīca mīklu un atstāj uz 30 minūtēm lai uzrūgst. Ietaukotās (ar eļļu) kēksa formiņās izklāj mīklu (piepilda 2/3 no apjoma) un atstāj uz 10 minūtēm. Cep 20 minūtes 200°C temperatūrā. No mīklas var izveidot 10 – 12 kēksiņus.
*******

Ebreju rudzu maize

· 6 glāzes silts ūdens
· 6 ēdamkarotes cukurs
· 3 ēdamkarotes sāls
· 6 ēdamkarotes augu eļļa
· 6 ēdamkarotes ķimeņu
· 100 g raugs
· 2 glāzes kviešu pilngraudu milti
· 6 glāzes rudzu milti

Sajauc 1½ glāzes ūdeni, cukuru, sāli, augu eļļu un ķimenes. 4½ glāzēs ūdenī izšķīdina raugu un pievieno pirmo maisījumu. Izsijā abus miltus, sajauc tos kopā un pievieno raugam. Iemīca mīklu un atstāj siltā vietā, lai tā savā apjomā trīskāršotos. Izveido klaipiņus un atstāj uz 10 – 15 minūtēm lai mīkla vēl parūgtu. Cep 45 minūtes 190°C temperatūrā.
*******

Kviešu maize

· 2½ glāzes silta ūdens
· 50 g raugs
· 2 ēdamkarotes medus
· 1 ēdamkarote sāls
· 5 ēdamkarotes augu eļļa
· 1 glāze auzu pārslas
· 3 glāzes kviešu pilngraudu milti
· ½ glāze sojas milti
· 1½ – 2½ glāzes baltie milti

Sajauc ūdeni ar raugu un pievieno pārējos produktus (1 – 1½ glāzes baltos miltus). Labi samīca un pievieno pēc nepieciešamības nedaudz baltos miltus tā, lai mīkla kļūtu elastīga. Mīca 10 minūtes. Mīklas virsmu pārziež ar eļļu, pārklāj un atstāj uz stundu siltā vietā (mīklai ir jāuzrūgst divkārtīgi). Izveido klaipus un novieto uz ieziestām plātīm. Maizes klaipu virsmas nedaudz apziež ar eļļu, apklāj un atstāj, lai mīkla uzrūgtu vēl divkārtīgi. Cep 30 – 35 minūtes180°C temperatūrā.
*******

Pilngraudu kviešu maize

60 gr miltu
240 gr rupja maluma kviešu miltu
80 gr auzu pārslu
1 ēdk sausa rauga
1 tējk. sāls
660 ml ļoti silta ūdens
80 gr medus
2 ēdk. ābolu mērces
1 kg rupja maluma kviešu miltu
Sajauciet pirmās piecas sastāvdaļas. Pievienojiet nākamās trīs sastāvdaļas un jauciet apmēram 2 minūtes ar mikseri. Masai jābūt līdzīgai pankūku mīklai. Pievienojiet 720 gr miltu un kārtīgi sajauciet. Lai pastāv 5 minūtes. Nolieciet mīklu uz nokaisītu ar miltiem dēlīti. Mīciet 10 minūtes, pievienojiet tik maz miltu cik nepieciešams, lai mīkla neliptu pie rokām vai galda. Sadaliet divos kukulīšos. Lai uzbriest 40 minūtes, tad cepiet apmēram 30-45 minūtes.

(Pilngraudu kviešu maizes mīklas recepti var izmantot visa veida maizēm, picām, utt. Galvenais ir jāatceras īpašas temperatūras un uzbriešanas laikus.
Rullīši: cept apmēram 15-20 minūtes.
Maizes žagariņi: izrullēt pildspalvas tievumā. Ļaut uzbriest 2-5 minūtes. Cept iepriekš sasildītā krāsnī līdz paliek brūnganas, apmēram 10 minūtes.
Picas vai deserta garoza: mīklu izlikt uz cepešpannas ļoti plānu. Ieduriet ar dakšiņu tāpat kā to darītu ar ābolu pīrāga garozu. Ļaujiet uzbriest līdz vēlamajam augstumam. Ievietojiet cepeškrāsnī un cepiet 15-20 minūtes. )
*******



Kraukšķīgā zemnieku maize

· 4 glāzes silta ūdens
· 50 g raugs
· ¼ glāze medus
· ¼ glāze sojas biezumi (pēc vēlēšanās)
· ¼ glāze auzu putraimi
· 2 tējkarotes sāls
· 2 glāzes klijas
· ¼ glāze saulespuķu sēklas
· 6 glāzes kviešu pilngraudu milti
· 1 – 2 glāzes baltie milti
· 2 ēdamkarotes augu eļļa

Lielā traukā sajauc pirmās 5 sastāvdaļas un ļauj tai pastāvēt līdz parādās burbulīši. Pievieno nākamās 5 sastāvdaļas, izmīca mīklu, līdz tā kļūst elastīga. Uzliek mīklu uz dēļa, kurš apkaisīts ar baltajiem miltiem un mīca vēl 10 minūtes. Mīklu ieliek lielā traukā un mīklas virsmu apziež ar eļļu. Novieto siltā vietā un ļauj tai vēl uzrūgt divkārtīgi. Izveido klaipus un cep 30 – 60 minūtes 180°C temperatūrā.
*******

Banānu bulciņas vai maize

· ¼ glāze silta ūdens
· 25 g raugs
· ½ tējkarote cukurs (raugam)
· 1 glāze ar dakšiņu sasmalcināti nogatavojušies banāni
· ¼ glāze augu eļļa
· 1 glāze baltie milti
· ½ tējkarote sāls
· 2 tējkarotes vaniļas cukurs
· 1/3 glāzes cukurs
· ¾ glāzes dateļu masa
· ¾ glāzes sagriezti valrieksti
· 1½ glāze kviešu pilngraudu milti

Sajauc pirmās 3 sastāvdaļas un atstāj uz 10 – 15 minūtēm. Šajā laikā sajauc pārējos produktus, izņemot miltus. Pievieno ieraugu. Labi samaisa, pievieno kviešu pilngraudu miltus un vēl nedaudz samaisa. Pievieno baltos miltus un izmīca. Atstāj siltā vietā 15 minūtes. Izveido bulciņas (var izmantot arī kēksa formiņas) vai maizi (piepilda 1/3 veidnes ar mīklu) un cep 35 minūtes 180°C temperatūrā (maizi 40 – 50 minūtes). Var izveidot aptuveni 16 bulciņas.

Piezīme: Dateļu (rozīņu) masu var pagatavot šādi: ¾ glāzes dateļu (rozīņu) vāra ¾ glāžu ūdens tilpumā, līdz izveidojas viendabīga masa, ja vajadzīgs, var izmalt caur gaļasmašīnu.
*******

Medus maizītes ar klijām

· ½ glāze augu eļļa
· 1 glāze vāroša ūdens
· 1 glāze klijas
· 2/3 glāzes medus
· 1½ tējkarotes sāls
· 1 glāze silts ūdens
· 2 ēdamkarotes raugs
· 2 glāzes kviešu pilngraudu milti
· 2 – 3 glāzes baltie milti

Savieno pirmās piecas sastāvdaļas, samaisa (lai masa būtu plastiska un silta) un pēc tam atdzesē. Raugu izšķīdina siltā ūdenī un pielej izveidotajai masai. Mīklu mīca, pakāpeniski pievienojot miltus, lai tā kļūtu mīksta un elastīga; novieto siltā vietā, lai tā divkārtīgi uzrūgtu. Rokas ieziež ar eļļu un veido maizītes. Cep 25 – 40 minūtes 180°C temperatūrā.
*******




Rudens riekstu maize

· 3 glāzes silta ūdens
· 2 ēdamkarotes medus
· 3 ēdamkarotes raugs
· ¼ glāze cukurs
· 2 ēdamkarotes augu eļļa
· 1½ glāze auzu milti
· 1 – 2 glāzes rieksti
· 2 glāzes kviešu pilngraudu milti
· 3 glāzes sojas biezenis (1 glāze izmērktas sojas pupiņas sakuļ blenderī ar 2 glāzēm ūdens)
· ½ glāze diedzēti kviešu graudi
· 1 ēdamkarote sāls
· 5½ glāzes kviešu pilngraudu milti
· 3 glāzes baltie milti

Sajauc pirmās 3 sastāvdaļas un atstāj uz 15 minūtēm. Sajauc 7 nākamās sastāvdaļas, pievieno ieraugu, samaisa un atstāj 30 minūtes. Sasmalcina riekstus, iejauc tos rūgstošajā mīklā, pievieno baltos un pilngraudu miltus. Atstāj siltā vietā, lai tā divkārtīgi uzrūgtu. Mīklu uzliek uz veidnes un ļauj tai vēl pacelties. Cep 10 minūtes 180°C temperatūrā, pēc tam 50 minūtes 180°C temperatūrā.
*******

Auzu maize ar rozīnēm

· 1½ tējkarote sausais raugs
· ¼ glāze silta ūdens
· 1 ēdamkarote cukurs (raugam)
· 2½ glāzes karsta ūdens
· ½ glāze cukurs
· 3 tējkarotes sāls
· ¼ glāze augu eļļa
· 2½ glāzes auzu milti
· 1¼ glāzes rozīņu
· 3 glāzes kviešu pilngraudu milti
· 3½ – 4 glāzes baltie milti

Siltā ūdenī izšķīdina raugu un cukuru; pievieno karstu ūdeni, cukuru, sāli, augu eļļu; visu samaisa un ļauj tai nedaudz atdzist. Atdzisušo masu sajauc ar rozīnēm, auzu miltiem, pilngraudu un baltajiem kviešu miltiem. Mīklu izmīca tā, lai tā būtu vidēji cieta, novieto to ar eļļu ieziestā traukā. Sadala trīs daļās, izveido klaipiņus un atstāj 1 stundu. Cep 35 minūtes 180°C temperatūrā.
*******





Saulespuķu sēklu plācenīši

· 2 glāzes ūdens
· ½ tējkarote sāls
· 1 sasmalcināts sīpols
· 2 sagriezti selerijas zariņi
· 2 ēdamkarotes sojas mērce
· ½ tējkarote kurkuma
· 1½ glāze saulespuķu sēklas
· 2 glāzes auzu putraimi

Blenderī 2 minūtes kuļ visas sastāvdaļas, izņemot auzu miltus. Pēc tam sajauc ar auzu miltiem un iejauc mīklu. Izveido plācenīšus, izliek uz cepešpannas vai pannas un cep 45 minūtes 190° temperatūrā. Kopumā iznāk 6 porcijas.
*******



Ķiploku un ķimeņu maize

· ½ glāze sīki sagriezti sīpoli
· 3 daiviņas sasmalcināti ķiploki
· 4 – 5 glāzes kviešu pilngraudu milti
· 3 ēdamkarotes augu eļļa
· 1½ glāze silta ūdens
· 1 ēdamkarote sausais raugs
· 1 ēdamkarote medus
· 1½ tējkarote sāls
· 1½ tējkarote ķimenes

„Sotē” veidā izsautē sīpolus un ķiplokus un pēc tam ļauj tiem atdzist. Siltā ūdenī izšķīdina raugu un medu, atstāj siltā vietā 30 min. Visas sastāvdaļas samaisa, izņemot miltus. Pēc tam pa vienai krūzītei pievieno miltus, mīcot 5 – 10 minūtes. Mīklu apklāj ar dvieli un atstāj siltā vietā uz 30 minūtēm. Mīklai ir jāuzrūgst divkārtīgi. Tad vēl nedaudz izmīca un veido klaipiņus, novieto uz ieziestām ar eļļu plātīm. Apklāj ar dvieli un ļauj vēl divkārtīgi pacelties (20 – 30 minūtes). Cep 40 – 50 minūtes 200° C temperatūrā
*******

Svētku maize ar žāvētiem augļiem un riekstiem

· 1 glāze silta ūdens
· 2 ēdamkarotes medus
· 2 tējkarotes sausais
· ½ glāze kviešu pilngraudu milti
· 1 tējkarote sāls
· 1 ēdamkarote augu eļļa
· 1½ tējkarote koriandrs
· ½ glāze sagriezti rieksti
· ½ glāze rozīņu
· ½ glāze sagrieztu dateļu (pēc vēlēšanās)
· ½ glāze sagrieztu žāvētu aprikožu
· 2 – 2½ glāzes kviešu pilngraudu milti

Savieno pirmās četras sastāvdaļas, izveidojot ieraugu, labi samaisa un atstāj uz 15 – 20 minūtēm. Pēc tam pievieno pārējos produktus, izņemot miltus. Visu labi samaisa un pēc tam pa vienai glāzei pievieno miltus un izmīca. Veido klaipiņus un lieku uz ieziestām ar eļļu plātīm, novieto siltā vietā un ļauj uzrūgt divkārtīgi. Cep 40 – 50 minūtes 200° C temperatūrā.
*******


Neraudzētā maize

1.
· 2 glāzes milti
· ½ glāze klijas
· ½ tējkarote sāls
2.
· ½ glāze augu eļļa (var arī mazāk)
· ½ glāze ūdens

Sajauc pirmās grupas produktus un pēc tam pievieno eļļu, nepārtraukti maisot. Tad pievieno ūdeni un izmīca mīklu. Mīklu izrullē plānā kārtā (0,5 cm) un novieto uz plāts. Plāceni sadursta ar dakšiņu. Cep 20 – 30 minūtes 200° C temperatūrā.

Varianti:
Gatavojot no šīs mīklas tortes vai krekerus: pie sausajām sastāvdaļām pievieno ½ paciņu vaniļas cukura, 25 g kokosa skaidiņas, bet pie krekeriem vēl var pievienot 1 ēdamkaroti sezama sēklu vai linsēklas. Labi samaisa, pievieno eļļu un ūdeni. Izmīca un izrullēto mīklu uzliek uz pārtikas plēves. Mīklu pārliek uz plāts ar plēvi uz augšu. Pēc tam plēvi noņem.
Gatavojot picu, sāls vietā var pievienot zupas garšvielas.

Ja gatavo krekerus, mīklu sagriež uzreiz plātī, jo vēlāk to būs pagrūti izdarīt.

Šo mīklu var izmantot saldajiem ēdieniem, kur pēc tam, kad mīkla plātī ir izcepta un atdzesēta, tai virsū var liet ķīseli, kurš pagatavots pēc šādas receptes: uz 3 l ūdens ar kompotu vai sīki sagrieztiem augļiem, ogām (pēc izvēles) liek 300 g cieti. Pēc tam kad atdzisis, var griezt gabalos un pasniegt.
*******


Mīkla pīrāgu, kūku un picu pagatavošanai

1.
· 25 g raugs
· 1/3 glāze silts sojas piens
· 1 ēdamkarote medus

2.
· 800 g baltie milti
· 200 g klijas
· 2/3 glāzes augu eļļa
· 1/3 caur gaļasmašīnu izmalts apelsīns
· ½ tējkarote sāls
· 1/3 glāze medus
· 1 – 1½ glāze silts sojas piens (tik, cik nepieciešams mīklai)

Savieno pirmās grupas produktus, samaisa un noliek siltā vietā 15 minūtes. Pievieno pārējos produktus (sojas pienu kā pēdējo). Izmīca mīklu. Atstāj siltā vietā uz stundu, lai tā uzrūgtu.

Var veidot pīrāgs, kā arī ruleti ar magonēm (magones + cukurs + vanilīns) vai ar riekstu piedevu (rieksti + cukurs + vanilīns). Ļauj siltā vietā nedaudz uzrūgt un cep cepeškrāsnī 1 stundu 180° C temperatūrā. Neilgi pirms pīrāgi ir izcepušies, tos ieziež ar sojas pienā izšķīdinātu raugu.

Var arī cept plāceni tortei (0,7 cm biezu), izveltnējot uz plāts otras puses. Plāceni var apziest ar biezu kārtu sojas krēma, tofu pildījumu vai sojas biezumiem, utt.

Gatavojot picu, mīklai netiek pievienoti apelsīni un medus. Mīklu izliek uz plāts 0,7 cm biezumā vai izveido plāceņa formu. Cep krāsniņā aptuveni 20 – 30 minūtes. Pēc tam uz picas liek sēņu kārtu vai sautētus baklažānus un ziedkāpostus, kuri ir pārlieti ar sojas majonēzi un apkaisīti ar konservētiem zaļajiem zirnīšiem vai kukurūzu. Pēc tam picu liek atpakaļ krāsniņā un uzsilda. Kad pica ir gatava, apkaisa ar zaļumiem.
*******




Rupjmaize

480 gr remdena ūdens
1 ēdk. medus
1 ēdk. sausa rauga
480 gr rudzu miltu
120 gr miltu
120 gr auzu pārslu
60 gr karoba pulvera
1 ēdk. sāls
80 gr melases
480 gr rupjo kviešu miltu
180 gr miltu (priekš mīcīšanas)

Pirmās trīs sastāvdaļas ielieciet bļodā. Piejauciet nākamās piecas sastāvdaļas un pievienojiet raugam visu masu. Iejauciet melasi. Lai pastāv 10 minūtes. Pievienojiet rupjos kviešu miltus un miltus tik cik nepieciešams lai būtu bieza mīkla. Enerģiski mīciet 10 minūtes vai kamēr mīkla ir mitra, bet ne lipīga. Ļaujiet uzbriest līdz dubultojas (apmēram 1 stunda).Samīciet ar dūrēm. Izveidojiet apaļus kukulīšus. Nolieciet uz cepešpannas un ļaujiet uzbriest apmēram 45 minūtes siltā vietā. Cepiet iepriekš sasildītā krāsnī 1 stundu vai līdz kamēr pilnīgi izcepas. Ja augša kļūst pārāk brūna, tad pārklājiet to ar foliju līdz pilnīgi izcepas.
*******


Ātrās picas garoza

240 ml ūdens
1 ēdk. sausa rauga
360 gr rupjo kviešu miltu
240 gr miežu miltu
1 ēdk medus
½ tējk. sāls
2 ēdk. kviešu miltu
2 tējk. kukurūzu miltu

Uzsildiet ūdeni un iejauciet raugu sasildītā ūdenī. Iejauciet atlikušās sastāvdaļas izņemot divas pēdējās. Uzkaisiet 2 ēdk. miežu miltu uz galda un izlieciet mīklu, lai mīcītu apmēram 2 minūtes. Uzkaisiet kukurūzu miltus uz divām 27 cm apaļām picas pannām vai cepešpannām. Sadaliet mīklu un izrullējiet lielos apļos. Uzlieciet uz picas pannām un cepiet apmēram 20 minūtes.
*******

Pannas picas garoza

60 ml ābolu sulas
60 ml ūdens
½ ēdk. sausa rauga
160 gr ml ūdens
240 gr auzu pārslu miltu
½ tējk sāls
240 gr smalki sasmalcinātu sīpolu
½ tējk. ķiploku pulvera
½ tējk. piparu
½ tējk. sāls

Uzsildiet 60 ml ābolu sulas, pievienojiet raugu. Ar blenderi sasmalciniet riekstus ar ūdeni līdz izveidojas viendabīga masa. Izlejiet bļodā un pievienojiet rauga masu. Iejauciet miltus un ½ ēdk. sāls. Nolieciet uz miltu nokaisītu dēlīti un viegli mīciet. Ja mīkla ir nedaudz mīksta, pievienojiet vēl miltus, lai mīkla būtu bieza. Sadaliet divās daļās un izrullējiet divos lielos apļos un novietojiet uz picas pannām. Uzberiet atlikušās sastāvdaļas uz garozas un ar pirkstiem iespiediet tās mīklā. Ļaujiet pastāvēt 15 minūtes siltā vietā. Cepiet iepriekš uzsildītā krāsnī apmēram 7-10 minūtes vai līdz kļūst zeltaini brūni.
*******

Marijas plācenīši

480 ml ūdens
240 gr auzu pārslu
120 gr valriekstu vai 60 gr sezam sēklu
½ tējk. sāls
480 gr II šķiras kviešu miltu
480 gr rupjo kviešu miltu

Pirmās četras sastāvdaļas sajauciet ar blenderi līdz izveidojas viendabīga masa. Izlejiet bļodā un pievienojiet miltus. Mīciet, tad izrullējiet mazos gabaliņos ļoti plānos apļos. Cepiet uz karstas, sausas pannas 1 minūti katru. Eļļa nav nepieciešama. Sanāk 24 plācenīši.

5 komentāri:

Zaiga teica...

Paldies par izsmeļošām pamācībām maizes radīšanā! Kādreiz nobriedīsim (kā laba maize!) mājās to izcept paši!

Unknown teica...

Esmu veģetāriete un maizi mājās cepu jau kādu laiku. Šodien maizes mašīna saplīsa un pateicoties tam es atradu šo vietni. Paldies par izsmeļošajām ziņām, man tās ļoti noderēs.

Unknown teica...

Paldies, noderīga informācija pat tiem, kas jau kādu laiku cep maizi. Un nebūtu man maizes mašīna šodien saplīsusi, varbūt es šo visu šodien neatrastu. :)

Unknown teica...

34,5C ir drusku par zemu, lai nokautu raugu.

Unknown teica...

Kurš gan to ir teicis,ka soda ir kaitīga? Varbūt,ka ir gluži otrādi,un raugs ir kaitīgāks...