Sojas produkti (dažādi)



Vārīta soja

Sojas pupas iemērc uz 6 – 24 stundām, karstā laikā nepieciešams vairākas reizes mainīt ūdeni. Kad pupas uzbriest, maina ūdeni, vāra 15 minūtes, atkal nomaina ūdeni un vāra vēl 15 minūtes. Tad vēlreiz nomaina ūdeni un vāra līdz tās ir gatavas (soja ir gatava, ja tā izšķīst, saspiežot to ar dieviem pirkstiem). Pēdējo novārījumu var izmantot ēdienu gatavošanai.
Vārītu soju var izmantot kotlešu pagatavošanai, pastētei, pildījumiem, sacepumiem, zupām un mērcēm.



Sojas majonēze (1)

· 1 glāze sojas piens
· 1 glāze vārīti kartupeļi
· 1 tējkarote majorāna bez kaudzītes
· ¼ neliels sasmalcināts sīpols
· 1 -2 daiviņas ķiploka
· 2 ēdamkarotes augu eļļa
· 2 ēdamkarotes citrona sulas (vai 1 tējkarote tomātu pastas)
· 1 tējkarote sāls

Blenderī ieliek visas sastāvdaļas, izņemot eļļu, un sakuļ. Eļļu lej blenderī tievā strūkliņā. Ja majonēze iznāk šķidra, var pievienot vārītu kartupeli, ja bieza, tad pienu.



Sojas majonēze (2)

· 2 glāzes tofu
· 1 tējkarote sāls
· ¼ glāze citrona sulas
· 1/3 glāze ūdens (vai arī tik daudz, cik nepieciešams, lai varētu sakult ar blenderi)
· ¼ neliels sasmalcināts sīpols
· 1 – 2 daiviņas ķiploka
· ½ glāze augu eļļa

Visas sastāvdaļas sakuļ blenderī, izņemot eļļu. Eļļu lej blenderī tievā strūkliņā. Ieliek ledusskapī, pasniedz pie salātiem, dārzeņiem, ceptiem kartupeļiem, pie sagrieztām dillēm un lokiem, pākšaugiem, zupām, sviestmaizēm.


Sojas majonēze (3)
(Itāļu majonēze no tofu)

· 2 glāzes tofu
· 1 tējkarote sāls
· ¼ glāze citronu sula
· 1/3 glāze ūdens (vai arī tik daudz, cik nepieciešams, lai varētu sakult ar blenderi)
· ¼ neliels sasmalcināts sīpols
· 1 – 2 daiviņas ķiploka
· ½ glāze augu eļļa
· ½ tējkarote kafijas dzirnaviņās samaltas diļļu sēklas
· ½ tējkarote bazilika
· ½ tējkarote itāļu garšvielas

Visas sastāvdaļas sakuļ blenderī, izņemot eļļu. Eļļu lej blenderī tievā strūkliņā. Ieliek ledusskapī, pasniedz pie salātiem, dārzeņiem, ceptiem kartupeļiem, pie sagrieztām dillēm un lokiem, pākšaugiem, zupām, sviestmaizēm.


Sojas omlete

· 1 glāze vārītas sojas (30 min)
· 1 glāze ūdens
· 1 tējkarote sāls
· ¼ tējkarote kurkuma
· 1 vidējs lieluma sagriezts sīpols
· 2 ēdamkarotes augu eļļa

Visas sastāvdaļas, izņemot sīpolus, kārtīgi sakuļ blenderī. „Sotē” veidā izsautē sīpolus un pievieno soju. Sautē 30 minūtes. Pasniedz pie dārzeņiem vai sviestmaizēm brokastīs.


Tofu omlete

· 1 vidējs lieluma smalki sasmalcināts sīpols
· 2 – 3 daiviņas ķiploka
· 2 ēdamkarotes augu eļļa
· Caur gaļasmašīnu izmalts 1 kg tofu
· Kubiņos vai salmiņos sagriezts sarkanais bulgāru pipars
· 2 ēdamkarotes baziliks
· ½ tējkarote kurkuma
· Sāls pēc garšas


„Sotē” veidā uz pannas sautē sīpolus un ķiplokus, pievieno sarkano bulgāru piparu, kas sagriezts kubiņos vai salmiņos, un beigās pievieno tofu, pēc tam sautē vēl 10 minūtes. Samaisa baziliku, kurkumu un sāli un pievieno pie tofu. Pēc vēlēšanās var pievienot kubiņos sagrieztus ceptus kartupeļus (4 gab.), pievieno tofu un mazliet pasautē. Pirms pasniegšanas izgrezno ar pētersīļiem. Omleti var pasniegt pie rīsiem, sautētiem kāpostiem vai sviestmaizēm.


Sojas siers

· 1 glāze vārītas sojas
· 1 glāze ūdens
· 2 ēdamkarotes sagriezti sīpoli
· 7 – 8 daiviņas sasmalcināta ķiploka
· 1 ēdamkarote citrona sula
· 2 ēdamkarotes augu eļļa
· 1 tējkarote bazilika
· 8 ēdamkarotes cietes (Pievieno vēlāk atšķaidītu un sakultu ar ūdeni, kad pārējas sastāvdaļas jau sakultas)
· 1 tējkarote sāls

Visas sastāvdaļas sakuļ blenderī. Vāra 10 minūtes, nepārtraukti maisot. Karstu liek formā. Lieto atdzesētu.


Sojas sviests

· 1 glāze vārītas sojas
· 1 glāze vārīta ūdens
· 1 tējkarote rūgtā sāls
· 1 glāze rafinēta augu eļļa
· 1 glāze karsta prosas vai rīsu biezputra, vārīta attiecībā 1:2,5
· Var pievienot „sotē” veidā sautētus sīpolus

Visas sastāvdaļas sakuļ blenderī, izņemot biezputru un eļļu, pēc tam pievieno karstu biezputru un sakuļ, līdz iegūst viendabīgu masu (kuļ apm. 1 minūti). Beigās pievieno eļļu, lejot smalkā strūkliņā.


Sojas riekstiņi

1 glāzi sojas iemērc ūdenī uz 3 – 5 stundām. Izliek uz sausas paplātes, žāvē pirmās 15 minūtes 200° C temperatūrā, pēc tam 1,5 – 2 stundas pie zemākas temperatūras. Pēc vēlēšanās pirms žāvēšanas var pievienot sāli vai garšvielas.


Sojas kafija

Skat. rec. „Sojas riekstiņi”. Žāvē, līdz iegūst brūnu krāsu. Izmaļ kafijas dzirnaviņās. Uzglabā stingri noslēgtā traukā.




Piena ķīselis

glāze sojas piena
2 – 3 ēdamkarotes milti

Aukstu sojas pienu samaisa ar miltiem un liek uz uguns, maisot gaida, kamēr uzvārās. Jāiznāk želejveidīgai masai. Var arī sajaukt miltus ar neliela daudzuma aukstu sojas pienu un smalkā strūkliņā pieliet vārošā pienā. Piena ķīseli izmanto krējuma, majonēzes, sviesta, mērču un krēmu pagatavošanai.



Cepumi no sojas masas

· 2 glāzes sojas biezumi, kas palikuši pēc piena vai tofu gatavošanas
· 1 glāze milti
· ½ glāze augu eļļa (var vairāk eļļu)
· 1 tējkarote sāls
· Nedaudz ūdens (atkarībā no sojas biezumu mitruma)

Izmīca mīklu un izrullē plānā kārtiņā, liek uz pannas, kas ieziesta ar eļļu un sagriež gabaliņos. Cep, līdz iegūst zeltainu nokrāsu.



Šerberts

· 1 glāze vārītas sojas
· 1 glāze rieksti
· 2 ēdamkarotes sojas kafija
· 2 ēdamkarotes medus vai ievārījums
· 2 ēdamkarotes kokosa skaidiņas
· 1 ēdamkarote maltas linsēklas
· 1 tējkarote vaniļas cukurs

Vārītu soju un riekstus izmaļ caur gaļasmašīnu. Pievieno visas sastāvdaļas un samaisa. Var smērēt uz maizi.


Sojas pastēte


· 1 glāze vārītas sojas
· 1 smalki sagriezts sīpols
· 2 – 3 daiviņas sasmalcināta ķiploka
· 1 ēdamkarote tomātu pasta
· 1 ēdamkarote augu eļļa
· 1 tējkarote sāls
· 1 tējkarote mārsils

Varianti: (pēc izvēles)
Sīpoli + koriandrs (samalts)
Sīpoli + ķiploks + baziliks
Sojas – riekstu (1 glāze soja + ½ glāze valrieksti (izmalti caur gaļasmašīnu) + ½ glāze rīvmaize (vai smalki sasmalcināti sausiņi). Riekstus un sausiņus aplej ar karstu ūdeni un atstāj uz nakti, no rīta gatavo pastēti, liekot klāt garšvielas un pārējas sastāvdaļas.

Pastētes labāk pagatavot no rīta un dienas gaitā izlietot.


Kotletes no sojas biezumiem un rīsiem

· 3 glāzes sojas biezumi, kas paliek pēc piena gatavošanas
· 3 glāzes vārīti rīsi
· 1 vidēja lieluma uz rīves sarīvēts burkāns
· 2 sasmalcināti sīpoli
· 3 daiviņas sasmalcināta ķiploka
· 3 ēdamkarotes ūdens
· 1 tējkarote baziliks
· ½ glāze milti vai rīvmaize
· 2 tējkarotes sāls bez kaudzes

Sajauc visas sastāvdaļas, samaisa un izveido kotletes, apviļā miltos vai rīvmaizē. Liek uz ieziestas plāts un cep cepeškrāsnī.
Piezīme: Lai iegūtu nokrāsu, var pievienot tomātu pastu vai bieti.


Sojas sacepums

· 2 glāzes vārītas sojas
· Karsts ūdens pēc nepieciešamības
· 1½ sīpols (smalki sagriezts)
· 3 – 4 daiviņas sasmalcināta ķiploka
· 1 glāze kartupeļu biezenis
· 1 ēdamkarote saulespuķu eļļa
· 1 glāze rīvmaizes
· ½ glāze tomātu sula
· 1 ēdamkarote vegeta
· 2 ēdamkarotes maltas linsēklas
· 1 ēdamkarote sojas mērce
· Pētersīļi
· Sāls

Soju izmaļ caur gaļasmašīnu. Sajauc visas sastāvdaļas. Plāti ieziež ar eļļu, apber ar klijām un izliek iegūto masu. Cep cepeškrāsnī, līdz iegūst brūnu garoziņu.


Kokosa krēms

· 2 glāzes sojas piena
· 3 – 4 ēdamkarotes milti
· 1 ēdamkarote kokosa skaidiņas
· 2 ēdamkarotes medus vai cukurs
· ¼ tējkarote sāls
· 1 paciņa vaniļas cukurs
· ¼ citrona sula
· ½ glāze rafinēta saulespuķu eļļa

Uzvāra 1½ glāzi pienu ar kokosa skaidiņām, lēni pievieno ½ glāzi pienu, kas ir sajaukts ar miltiem. Uzvāra un noņem no uguns. Atdzesē, ieliek blenderī un pievieno pārējās sastāvdaļas, izņemot eļļu. Kuļ 1 minūti. Eļļu pievieno, lejot smalkā strūkliņā.



Augļu krēms


· 2 glāzes sojas ķīseļa (skat. rec.)
· 2 -3 ēdamkarotes ievārījuma vai ½ glāze svaigu vai saldētu augļu
· 2 ēdamkarotes medus vai cukurs
· ¼ tējkarote sāls
· 1 paciņa vaniļas cukurs
· ¼ citrona sula
· ½ glāze rafinēta saulespuķu eļļa

Visas sastāvdaļas sakuļ blenderī, izņemot eļļu. Kuļ 1 minūti. Tad eļļu lej blenderī tievā strūkliņā un sakuļ.



Krēms ar banāniem

Skat. rec. „Augļu krēms”
Ievārījuma vai augļu vietā pievieno 1/3 banānu.


Krēms ar halvu

Skat. rec. „Augļu krēms”
Ievārījuma vai augļu vietā pievieno 1 – 2 ēdamkarotes halvu.


Kafijas krēms

Skat. rec. „Augļu krēms”
Ievārījuma vai augļu vietā pievieno 1 ēdamkaroti sojas kafiju (skat. rec.)


Tofu krēms

· 2 glāzes tofu
· ¼ – ½ glāze rafinēta augu eļļa
· 2 paciņas vaniļas cukurs
· 3 ēdamkarotes medus
· Šķipsniņa sāls

Visas sastāvdaļas rūpīgi sakuļ blenderī (var pievienot nedaudz ūdeni, lai vieglāk varētu sakult). Atdzesē un pasniedz pie augļu salātiem. Var izmantot arī tortēm.
Variants: Var kult ar svaigiem augļiem, piemēram, ar zemenēm.


Krāsniņā cepts tofu

· 4 ēdamkarotes sojas mērce (var arī lietot pirkto)
· 4 ēdamkarotes augu eļļa
· 2 ēdamkarotes kečups (skat. rec.)
· 1 tējkarote baziliks
· 450 g tofu

Savieno pirmās četras sastāvdaļas, kārtīgi samaisot. Tofu sagriež gabaliņos. Savieno visus produktus, kārtīgi pārmaisa un atstāj uz stundu. Cep cepeškrāsnī, līdz kļūst zeltainā krāsā.



Nav komentāru: