Sojas piens, biezpiens (tofu), siers un krējums

Variants # 1
Vispirms jāizdomā, kādiem nolūkiem pienu taisīs, lai zinātu, kādā attiecībā ņemt pupas un ūdeni. Ja taisa pienu dzeršanai, tad attiecība var būt pat līdz 10 litriem ūdens uz 1 kg pupu. Attiecīgi, ja taisa nelielu daudzumu, tad uz 100 gr pupu ņem 1 litru ūdens. Ja taisa biezpienu vai sieru, tad attiecība ir 6 litri ūdens uz 1 kg pupu. Ja grib lietot pienu dažādām vajadzībām, tad var ņemt vidējo 8 litri uz 1 kg pupu.

1) izmērcē sojas pupas. Jāmērcē vismaz trīs stundas, ja mērcē ilgāk par divpadsmit stundām un/vai siltā telpā, tad cītīgi jāmaina ūdens 3x dienā. Vispār iesaka mērcēt ilgāk, līdz pat trim dienām, jo tad sarodas vairāk vitamīnu, bet nevajadzētu gan mērcēt tik ilgi, ka jau parādās asni. (Tas attiecas uz visiem pākšaugiem)

2) izmērcētas pupas liek kombainā (vislabāk jaudīgā blenderī) un ar nedaudz ūdens pēc iespējas smalkāk sasmalcina. Ja ūdeni pielies par daudz, nevarēs tik smalki samalt. Lej tikai tik daudz ūdens, lai mašīnai būtu vieglāk strādāt. Tāpēc iesākt malt var vispār bez ūdens. Visu ūdeni, ko izmanto, ņem no tā daudzuma, kas sākumā ir nolemts. (" Neesmu vēl paspējusi pamēģināt, kā ir tad, ja pirms malšanas sojas pupas izvāra, vai kā ukraiņu receptē [skat zemāk esošās alternatīvās receptes] pa 15 minūtēm novāra. Iespējams, ka tad pienam ir labāka garša.)

3) Kamēr smalcina soju, uzvāra pārējo ūdeni.

4) Iegūto sojas putru liek vārošajā ūdenī un karsē, kamēr parādās pirmais burbulis (var teikt, ka nu tas viss kopā ir uzvārījies).

5) Izkāš caur marli vai smalku sietu.

6) Iegūto pienu var lietot dažādi. Ja taisa biezpienu (tofu), uzreiz karstam pienam var pievienot citronu vai cidoniju sulu. Ja tiešām nav nevienas, ne otras sulas, var likt citronskābi, bet tas nebūs tik veselīgi. Ja piens "neraujas", liek vēl skābo sulu. Kad biezpiens un sūkalas ir izveidojušās, izkāš caur marli. Ja vēlas sieru, tad liek iegūto biezpienu zem sloga.

7) Tofu var iegūt arī no rūgušpiena. Raudzēšanai pienu atdzesēju un lieku ledusskapī, jo tad tam ir labāka garša. Vienīgais vajag vairāk laika, kamēr sarūgst (1-2 ned.). Lai iegūtu biezpienu, rūgušpienu karsē, kamēr atdalās sūkalas. Tad izkāš caur marli un atkal var likt zem sloga, lai iegūtu sieru. No rūgušpiena iegūts biezpiens mums garšo labāk, jo ir nedaudz skābens.

8) Vēl no piena var pagatavot krējumu. Arī tad ir labāk koncentrētāks piens, jo arī krējumam nostājas sūkalas. Lai pagatavotu krējumu, nepieciešams ir kombaina kokteiļtrauks. Bet var jau arī kult parastajā traukā vai pat ar rokas blenderi, bet kokteiļtraukā sanāk vislabāk. Kombainā lej pienu un eļļu. Eļļas daudzums atkarīgs no tā, cik treknu pienu vēlas. Attiecība var būt pat 1:1, bet tas ir ļoti trekns, un es tādu nemaz neesmu taisījusi. Ja eļļu pielies par maz, krējums nesabiezē. Parasti taisu attiecībā 1:3 vai pat 1:4 (eļļa:piens). Pievieno sāli, ķiploka daiviņu, nedaudz svaiga sīpola. Tad kuļ, kamēr virspusē ir biezas putas. Jo ilgāk kuls, jo labāk saputosies un jo biezāks būs krējums, jo esmu novērojusi, ka tas veidojas no putām. Tāpēc ar rokas blenderi nesanāk tik labs krējums, jo apnīk kult. Kad ir sakults, iemaisa citrona vai skābu cidoniju sulu, ja nav, tad citronskābi pēc garšas. Parasti ja ir labi sakults, tad krējums sabiezē uzreiz, citreiz ir gadījies, ka nedaudz pastāv un tad paliek biezs. Ja pēc skābuma pievienošanas vēl kuļ, tad man ir gadījies, ka paliek atkal šķidrs, tāpēc nevajadzētu to darīt, ja grib biezu krējumu. Šī iemesla dēļ krējumu gatavo tieši pirms maltītes, jo ja tas stāv, tad nostājas apakšā ūdens un arī garšas īpašības zūd.

Variants #2

Izmērcētas sojas pupiņas vāra ~30 minūtes. Sasmalcina blenderī, pakāpeniski pievienojot ūdeni (ūdens-pupu proporcija kā 1. variantā). Izkāš, un piens ir gatavs. Šis variants ir visvienkāršākais, jo atkrīt piena vārīšana, kas ir ķēpīga ar to, ka sojas piens ātri ķeras pie katliņa un piedeg. Turklāt garša ir varbūt pat labāka.
Pēc tam šo pienu izmanto gluži tāpat - dzer svaigu, raudzē, gatavo tofu, majonēzi, krējumu, saldo krēmu utt. (skat. http://manasreceptes.blogspot.com/2007/06/sojas-produkti-dadi.html)
*******

ALTERNATĪVĀS (UKRAIŅU) RECEPTES

SOJAS PIENS

1) Sojas pupiņas iemērc uz nakti proporcijā 1:3.

2) No rīta nolej ūdeni, uzlej citu un liek vārīties 15 minūtes,

3) tad ūdeni nomaina un vāra vēl 15 minūtes.

4) Ūdeni nolej, tad liek blenderī (kombainā, var arī ar rokas blenderi) uz 1 glāzi sojas pupiņām pievieno 1 glāzi ūdens un pēc iespējas smalkāk samaļ.

5) pievieno vēl 1 - 1½ glāzi ūdens (uz 1 gl sojas pupu, ja pupas ir vairāk, tad attiecīgi lej ūdeni vairāk)

6) Vēlreiz samaļ .

7) Iegūto šķidrumu izkāš caur marli.

8) Iegūto pienu vāra 30 minūtes.

9) Atdzesē un tas ir gatavs lietošanai. Pienu drīkst uzglabāt ledusskapī 4 - 5 dienas.

10) iegūtos biezumus var izmantot kotlešu, pastētes, sacepumu un cepumu pagatavošanai.

*******

TOFU BIEZPIENS

1) 2 glāzes sausu soju iemērc uz nakti aukstā ūdenī un atstāj vēsā vietā.

2) Nākamajā dienā noskalo.

3) Soju vāra ūdenī attiecībā 1:3 (soja pret ūdeni).

4) Kamēr ūdens vāras, blenderī sakuļ vienu glāzi izmērcētu soju ar vienu glāzi aukstu ūdeni. Izspiež lieko šķidrumu caur lavsāna maisiņu, atdalot to no sojas masas. Ielej pienu vārošā ūdenī un ļauj pavārīties 3 minūtes. Izslēdz uguni un, uzmanīgi maisot, pakāpeniski pievieno 2 citronu sulu vai 1½ ēdamkaroti magnija sulfāta (Epsona sāli vai rūgto sāli), uzmanīgi maisot. Piens savelkas 3 - 5 minūšu laikā, bet sūkalām ir jākļūst caurspīdīgam viegli dzeltenā krāsā. Ja sūkalas ir nepietiekami caurspīdīgas, tad var pievienot mazliet citrona sulu. Pēc tam visu masu ielej lavsāna maisiņā, nospiež sūkalas, ieliek biezpienu zem spiediena, lai tas kļūtu ciets. Tofu var uzglabāt ledusskapī līdz divām nedēļām, mainot ūdeni katru otro dienu. Var pievienot ūdenim sāli, tad tofu uzglabāsies ilgāk. Pirms lietošanas to var izmērcēt.

Nav komentāru: