AUKSTĀS ZUPAS

(Šīs auksto zupu receptes ir pārpublicētas no www.bioteka.lv)

Zaļā zupa


500 ml kefīra vai rjaženkas
100 g novārītu zaļo Ķīnas pupiņu
100 g spinātu
2 kopā ar lauru lapu novārīti kartupeļi
2 svaigie gurķi
Daži redīsi
Baziliks u.c. zaļumi
1 tējk. kurkuma
1 tējk. samaltu ķimeņu
1 tējk. svaiga rīvēta ingvera
Jūras sāls, mazliet ūdens

Spinātiem atdaliet kātus, sagrieziet, sietā applaucējiet ar karstu ūdeni. Redīsus un gurķi sarīvējiet uz rupjās dārzeņu rīves. Kartupeļus sagrieziet gabaliņos. Sasmalciniet zaļumus. Sajauciet visu ar kefīru un garšvielām. Ja zupa iznāk pārāk bieza, pievienojiet mazliet ūdens. Ļaujiet zupai ievilkties apmēram pusstundu.
*******

Tomātu aukstā zupa ar biezpiena klimpām

300 g tomātu
250 ml dārzeņu buljona
1 ēdk. olīveļļas
Jūras sāls
Naža gals citronskābes
1/3 ēdk. medus
Svaigs baziliks
2 ēdk. biezpiena
Zaļumu sāls pēc garšas

Tomātus nomizojiet, samaliet blenderī viendabīgā masā kopā ar olīveļļu, citronskābi un sāli. Biezpienu samīciet viendabīgā masā vai izrīvējiet caur sietu, pievienojiet zaļumu sāli pēc garšas. Zupu lejiet šķīvī, ar tējkaroti no biezpiena izveidojiet „klimpas” un lieciet zupā, pārkaisiet ar sasmalcinātu baziliku. Pasniedziet nekavējoties – ilgāk pastāvot, zupa vairs nav tik garšīga.
*******

Tomātu – šampinjonu zupa

0,5 l dārzeņu buljona
0,5 l dārzeņu sulas (var būt tomātu sula)
12 šampinjoni
3 tomāti
1 svaigs gurķis
Jūras sāls,
Dilles

Sagrieziet sēnes katru 4 daiviņās. Uzvāriet buljonu un pievienojiet tam sēnes, vāriet apmēram 5 minūtes. Atdzesējiet, pievienojiet sulu, garšvielas, tomātu un gurķu šķēlītes. Pasniedzot pārkaisiet dilles.
*******

Aukstā zupa krievu gaumē ar rabarberiem

1 buntīte jauno burkānu lapiņu
1 buntīte jauno biešu lapiņu
Daži rabarberu kāti
1 buntīte dažādu zaļumu
1 skābs gurķis
1 svaigs gurķis
2 tomāti
½ gl. dārzeņu sulas (var būt tomātu sula)
1 – 2 tējk. sāls
Skābs krējums (pēc vēlēšanās)

Burkānu lapas atdala no resnā kāta, biešu lapām noplūc kātiņus, lapas sagriež. Rabarberus nomizo, sagriež un novāra 2,5 l ūdens, tad pievieno burkānu un biešu lapas un vāra mīkstas. Zupu atdzesē, pievieno sagrieztus dārzeņus un sulu, zaļumus, sāli. Samaisa, pasniedz ar krējumu.
*******

Avokado aukstā zupa

3 gatavi avokado (izvēlieties tādus, kas šķiet smagi savam lielumam, un mazliet uzspiežot, nav pavisam cieti)
1 tējk. jūras sāls
1 ēdk. citronu sulas
1 ēdk. pētersīļu vai kinzas zaļumu
1 l dārzeņu buljona
125 ml saldā vai skābā krājuma

Pārgrieziet avokado uz pusēm, izņemiet kauliņu, mīkstumu izgrebiet, lieciet virtuves kombainā vai blenderī, samaliet viendabīgā masā kopā ar citronu sulu, zaļumiem, krējumu un puslitru buljona. Tad pievienojiet pārējo buljonu un sakuliet vēlreiz. Apsedziet trauku, lai avokado nesamelnē, atdzesējiet apmēram stundu ledusskapī. Pasniedzot lieciet šķīvī zaļumu lapiņas.
*******

Gaspačo zupa

1 l tomātu sulas
1 smalki sagriezts sīpols (pēc vēlēšanās)
2 gl. mazos kubiņos sagrieztu tomātu
1 gl. smalki sagrieztas paprikas, vēlams zaļās
1 tējk. medus
1 sīki sagriezts vai uz rupjās rīves sarīvēts svaigs gurķis
1 citrona sula
Citronskābe
Kinza, estragons, baziliks, piparmētras, pētersīļi u.c. zaļumi – apmēram 1 gl.
½ tējk. maltu ķimeņu
¼ tējk. maltu sarkano piparu
2 ēdk. olīveļļas
Jūras sāls vai ķiploku sāls

Pusi tomātu, paprikas, gurķu un visu sīpolu, ja to pievienojat, samaliet blenderī viendabīgā masā kopā ar medu, etiķi, citrona sulu, zaļumiem, pipariem, ķimenēm un ķiploku sāli.
Pannā uzkarsējiet olīveļļu, tad pievienojiet dārzeņu kubiņus, vienreiz apmaisiet un pievienojiet zupai (šāda īsa apcepšana padara dārzeņus aromātiskākus). Iemaisiet tomātu sulu, līdz iegūstat zupu vēlamajā biezumā.
Pasniedziet labi atdzesētu, rotājiet ar kinzas vai pētersīļu lapiņām.
*******

1 komentārs:

Unknown teica...

Svaigēdāju (raw food) aukstā zupa:

1) blenderī līdz vienmērīgai krēmzupas konsistencei sajauc svaigus gurķus, salātus un zaļumus (jebkādus, kas garšo - lapu salātus, pētersīļus, dilles, rukolu, mizunu, seleriju, spinātus uc), ķiplociņu, nerafinētu auksti spiestu augu eļļu, sāli
2) gatavajā krēmzupā ieliek mazītiņas puķukāposta rozetītes, tomāta vai saldā pipara gabaliņus, pievieno pēc garšas zaļumus un piparus.