Pastētes, sviesti un sieri

Pupiņu pastēte – 1

1 kg pupiņu, ½ kg burkānu, 50 g ķiploku, ½ gl. sasmalcinātu sīpolu, 1 ēdk. majorāna, sāls pēc garšas.

Pupiņas iemērc uz 12 stundām. Atsevišķi novāra pupiņas un burkānus. Dārzeņus samaļ kombainā. Pievieno garšvielas, sīpolus, ķiplokus, visu izklāj uz pannas un cep 30 minūtes. Gatavu pastēti var samalt.
*******

Pupiņu pastēte – 2

Pa vienai burkai konservētas pupas un pupiņas, 25 g ķiploku, 50 g pētersīļu vai selerijas, sāls.

Visu saliek kombainā un samaļ.
*******

Sojas pastēte

½ l sojas pupiņu, 5 sīpoli, pa divām ēdk. seleriju, pētersīļu un diļļu, sāls pēc garšas.

Sojas pupiņas iemērc uz nakti aukstā ūdenī, vāra 2 stundas, ūdeni nolej. Kombainā samaļ proporcijās: 1gl. sojas ar 1gl. karsta ūdens, turpinot putot, pievieno sīpolus un zaļumus. Izliek uz pannas, cep 200 grādi C līdz brūnai garoziņai, pēc izcepšanas atdzesē un vēlreiz uzputo kombainā.
*******

Ķiploku pastēte

5 ķiploka galviņas, 1 – 2 ēdamkarotes augu eļļa, sāls pēc garšas

Ķiplokus vāra 3 – 5 minūtes, sasmalcina ar dakšiņu, pievieno sāli, eļļu, samaisa un ziež uz maizes. Var uzglabāt ledusskapī pāris dienas.
*******

Augļu pastēte

1 glāze žāvēti āboli, ½ glāze rozīņu, 3 ēdamkarotes rieksti vai zemesrieksti, 2 ēdamkarotes kokosa skaidiņas, 1 paciņa vaniļas cukurs.

Vakarā āboliem uzlej vārošu ūdeni, no rīta tos nokāš un izmaļ caur gaļasmašīnu kopā ar rozīnēm un riekstiem. Pievieno vaniļas cukuru un kokosriekstu skaidiņas, rūpīgi samaisa. Var ziest uz maizes.
*******

Žāvētu augļu pastēte

1 glāze applaucēti žāvēti augļi un izlaisti caur gaļasmašīnu, 1 glāze aplietas ar vārošu ūdeni klijas, ¼ tējkarote sāls, ½ paciņa vaniļas cukurs, 1 ēdamkarote kokosa skaidiņas.

Visu rūpīgi samaisa. Ziež uz maizes.
*******

Sojas un riekstu pastēte

200 g attīrīti valrieksti (riekstus aplej ar vārošu ūdeni, tad tiem ir labāka garša), 2 glāzes kubiņos sagriezti rupjmaizes sausiņi, 1 glāze caur gaļasmašīnu izlaista vārīta soja, 3 – 4 daiviņas sasmalcināta ķiploka, sāls pēc garšas.

Riekstus izmaļ caur gaļasmašīnu. Ķiploku un rīvmaizi aplej ar verdošu ūdeni, atstāj uz 10 – 15 minūtēm, un saspiež ar dakšiņu. Rīvmaizes masai ir jābūt vienlīdzīgā daudzumā ar riekstu masu. Savieno visus produktus, pievieno sāli un samaisa. Pasniedz ar maizi, kura ir garnēta ar pētersīļiem.
*******

Riekstu pastēte

½ glāze rieksti, 2 maizes šķēlītes, 1/8 tējkarote sāls bez kaudzes, 1 daiviņa ķiploka, 4 tējkarotes vārīta ūdens, 1 ēdamkarote pētersīļi.

Riekstus izmaļ caur gaļasmašīnu, sasmalcina ķiploku, iemērc maizi. Savieno un samaisa visus produktus, pievieno ūdeni (pēc ieskatiem) un vēlreiz samaisa. Pasniedz ar maizi, garnē ar pētersīļiem.
*******

Lēcu pastēte

1 glāze lēcu, 1 vidējs sīpols, 4 daiviņas ķiploka, 6 tējkarotes margarīna

Lēcas izvāra 2 glāzēs ūdens. Sīpolu un ķiplokus sakapā, liek uz pannas un cep margarīnā nelielā karstumā līdz tie kļūst mīksti, bet nesāk brūnēt. Pievieno vārītās lēcas un uzkarsē. Liek blenderī vai virtuves kombainā (ar metāla smalcināmiem asmeņiem) un kuļ (ja nepieciešams, var pievienot vārītu ūdeni), līdz iegūta vēlamā konsistence. Var pievienot arī sāli un garšvielas pēc izvēles.

*******

Siers ar papriku

375 ml rīsu, 375 ml ūdens, 1,5 gab. paprikas, ½ sīpola, ½ ķiploka daiviņas, 1 tējk. sāls

Novāra rīsus. Visu samaļ kombainā. Izveidosies ļoti bieza masa, ja to nav iespējams uzputot – pievieno ūdeni. Produkta iznākums – 1litrs. Siera blīvums atkarīgs no rīsa daudzuma.
*******

Burkānu siers

1 gl. burkānu, 1/3 gl. mandeļu vai citu riekstu, 1 tomāts, ½ tējk. sāls, 2 ēdk. citrona sulas, 1 ēdk. rauga

Visu sasmalcina virtuves kombainā un cep 175 grādi C apmēram 40 minūtes. Atdzesē un puto kombainā, pasniedz ar maizi vai makaroniem.
*******

Kausētais siers

2 gl. ūdens, 2 ēdk. paprikas, ¼ gl. Indijas riekstu, 1 ēdk. citrona sulas, ½ tējk. sīpolu pulvera, ¼ tējk. ķiploku pulvera, 3 ēdk. cietes, 1 tējk. sāls

Visu samaļ kombainā līdz vienveidīgai masai. Liek katlā un karsē apmēram 5 minūtes maisot, kamēr sabiezē.
*******

Avokado sviests

2 avokado, 1 tējk. sīpolu pulvera, 2 tomāti, ½ tējk. sāls, 1 ēdk. citrona sulas, dilles, ķiploki pēc garšas

Sasmalcina avokado līdz viendabīgai masai, pievieno pārējās sastāvdaļas, sajauc. Glabā ne ilgāk kā 24 stundas aukstumā hermētiskā traukā. (Lai sviests nekļūtu tumšs, pārlej to ar citrona sulu. Gatavojot mērci, masu var atšķaidīt ar tomātu vai dārzeņu sulu).
*******

Prosas sviests

¾ gl. ūdens, ½ gl. vārītas prosas, 1 ēdk. vārītu burkānu, ½ tējk. sāls

Sajauc visu kombainā līdz viendabīgai masai. Var pievienot ķiploku, citronu vai medu.
*******

Mandeļu sviests

N0tīrītas mandeles uzkarsē līdz gaiši brūnai krāsai. Sasmalcina kombainā līdz bieza krēma masai.
*******

Riekstu sviests

½ gl. valriekstu, ½ gl. Indijas riekstu, ½ gl. ūdens, 1 ēdk. mīkstu dateļu, 1/8 tējk. sāls

Samaļ riekstus kombainā, pievieno pārējās sastāvdaļas un uzputo līdz vienveidīgai masai, glabā ledusskapī.
*******

Zemesriekstu sviests

Apcep riekstus, notīra, sasmalcina kombainā līdz miltiem un uzputo ar ūdeni, sāli un medu.
*******

Kokosa sviests

1 paciņa kokosa skaidiņu, 2 – 3 burkāni, sāls pēc garšas

Novāra burkānus. Skaidiņas samaļ miltos. Burkānus sasmalcina kombainā, pievieno kokosu, uzputo, pievieno sāli un burkānu buljonu, uzputo līdz viendabīgai masai.
*******

„Ābolu sviests”

2½ glāzes karsta ābolu sula vai ūdens, ½ glāze žāvēti āboli, 1/8 tējkarote sāls, ¾ tējkarotes koriandra, 1 ēdamkarote citrona sula.

Ābolus aplej ar karstu sulu un atstāj uz 15 minūtēm, pēc tam ābolus ieber blenderī, pievieno pārējās sastāvdaļas. Kuļ, līdz izveidojas viendabīga masa.
*******

Vīnogu džems

2 glāzes vīnogu sula, 1 glāze karstā ūdenī izsutinātas rozīnes, 3½ ēdamkarotes kukurūzas vai 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes.

Blenderī kuļ visas sastāvdaļas, līdz izveidojas viendabīga masa. Izlej katliņā un, vienmērīgi maisot, uzvāra.
*******

Griežamais Indijas riekstu siers

480 gr Indijas riekstu, 90 ml Emes Kasher želejas, 360 ml vāroša ūdens, 2 ēdk. citronsulas, 2 ēdk. rauga pārslu , 1 ēdk. sāls, 1 tējk. sīpolu sāls, ½ tējk. ķiploku sāls, 240 ml auksta ūdens.

Visas sastāvdaļas, izņemot 240 ml auksta ūdens, ievietojiet blenderī. Maisiet 1-2 minūtes līdz izveidojas viendabīga masa. Pievienojiet 240 ml auksta ūdens, sajauciet un izlejiet traukā pēc jūsu izvēles, kur atdzesēt un sagriezt, kad siers būs sacietējis.
Padoms: pirms jūs ieslēdzat blenderi uz blendera vāciņa uzlieciet dvieli, jo karstais ūdens mēdz šļakstīties.
*******

Parmas siers

120 gr rauga pārslu, 120 gr maltu sezama seklu, 2 tējk. ķiploku sāls, 1 tējk. sīpolu sāls, 1 ēdk. citronu sulas.

Visu sajauciet un glabājiet vakuuma traukā ledusskapī. Sezam sēklas vislabāk malt kafijas dzirnaviņās.
*******

Tahini siers

480 ml ūdens, 240 gr labi vārītu rīsu, 120 gr Indijas riekstu, 120 gr sezam sēklu, 3 ēdk. rauga pārslu, 1 ēdk. sīpolu sāls, ¼ tējk. ķiploku sāls, ¼ tējk. diļļu, 180 gr sarkanās paprikas, 2 ēdk. citronu sulas , 1 tējk. sāls.

Visu sajauciet ar blenderi līdz izveidojas viendabīga masa. Ja vēlaties cietāku sieru, tad ir jāpievieno milti.
*******

Siera mērce

120 gr Indijas riekstu, 2 ēdk. sezama sēklu, 720 ml ūdens, 1 ēdk. citronsulas, 80 gr sarkanas paprikas, ½ tējk. ķiploku sāls, 1 tējk. sīpolu sāls, 1 ½ tējk. sāls, 2 ēdk. rauga pārslu, 2 ½ ēdk. kukurūzas cietes.

Visas sastāvdaļas sajauciet ar blenderi līdz izveidojas viendabīga masa. Ielieciet katliņā un novediet līdz vārīšanai. Pasniedziet karstu ar brokoli, puķkāpostiem vai citiem dārzeņiem.
*******

Arī siers

120 gr Indijas riekstu, 300 gr kukurūzas cietes, 720 ml ūdens, 120 gr tomātu mērces, 3 tējk. sīpolu sāls, 3 ēdk. sīpolu pārslu, 1 tējk. ķiploku sāls, 1 tējk. citronu sulas, ½ tējk. apelsīnu sulas koncentrāta, 1.2 tējk. ābolu sulas koncentrāta, 1 tējk. medus, 3 ēdk. sarkanas paprikas, 3 ēdk. kartupeļu miltu, 1-2 tējk. sāls.

Kukurūzu miltus ar 480 ml ūdens ielieciet katliņā. Novediet līdz vārīšanai un pavāriet 10 minūtes uz lēnas uguns. Tad šos miltus ielieciet blenderī kopā ar citām sastāvdaļām un jauciet apmēram 2 minūtes (neaizmirstot vāku pārklāt ar dvieli). Izlejiet traukā un atdzesējiet. Tas nostāsies un sabiezēs.
*******

Tofu siers

300 gr tofu, 240 gr vārītu auzu pārslu, 120 ml ūdens, 2 ēdk. rauga pārslu, ¾ tējk. sāls, ½ tējk. diļļu, 1 tējk. ābolu sulas koncentrāta, 1 tējk. apelsīnu sulas koncentrāta, ½ tējk. citronsulas, 60 gr sarkanas paprikas, 1 ēdk. biezas tomātu pastas, 2 ēdk. kartupeļu miltu.

Visu ievietojiet blenderī un maisiet līdz izveidojas viendabīga masa. Varat pasniegt ar dārzeņiem, picu vai lazanju
*******

Nav komentāru: