ZUPAS

Dārzeņu zupa

4 gl. kubiciņos sagrieztu kartupeļu, pa ¾ gl. sīpolu, selerijas, burkānu un tomātu, ¾ tējk. bazilika, 1 tējk. sāls, piparmētra

Pirmās četras sastāvdaļas vāra, līdz gatavas, pievieno pārējās un uzvāra.
*******

Lēcu zupa

2 gl. sausu lēcu, 2 l ūdens, pa ½ gl. sagrieztu sīpolu un seleriju, ¼ gl. rīvētu burkānu, 3 ēdk. pētersīļu, 1 daiviņa ķiploka, 2,5 tējk. sāls, ½ tējk. majorāna, 1 lauru lapa, 2 gl. tomātu

Visu, izņemot tomātus, saliek katlā ar ūdeni un uzvāra. Samazina uguni un sautē 1,5 stundas. Pievieno tomātus un sautē vēl 30 minūtes.
*******

Grūbu zupa

2 ¾ gl. ūdens, 3,5 ēdk. grūbu, 3,5 ēdk. seleriju, ½ gl. burkānu, ¼ tējk. sāls,
1 ¾ ēdk. sīpolu, ½ gl. tomātu, ½ gl. konservētu zirnīšu, 1 ēdk. pētersīļu

Novāra grūbas. Dārzeņus sagriež kubiciņos un pievieno grūbām (izņemot zirnīšus). Dārzeņus vāra gatavus, pievieno zirnīšus, ja nepieciešams arī ūdeni.
*******

Nūdeļu zupa

500 g nūdeļu, ½ gl. diļļu, 1 sīpols, ¼ gl. ūdens, 2 ēdk. dārzeņu buljona, 1 tējk. sāls, 6 gl. ūdens, 2 lieli kartupeļi, 2 gl. konservētu pupiņu ar šķidrumu

Novāra un nokāš nūdeles. Vāra nākošās 5 sastāvdaļas, kamēr sīpoli mīksti. Turpinot vārīt, pievieno ūdeni un kartupeļus. Pupiņas samaļ kombainā līdz viendabīgai masai. Pievieno masu dārzeņiem. Pasniedz ar nūdelēm.
*******

Borščs 1

3 bietes, 3 burkāni, 3 kartupeļi, 1 maza kāpostgalviņa, 6 gl. ūdens, 1 daiviņa ķiploka, 1 gl. tomātu pastas, 1 sīpols, 3 ēdk. diļļu, 1 ēdk. sāls, 2 lauru lapas

Notīra un sagriež bietes, burkānus un kartupeļus. Visu liek katlā un vāra gatavus. Pievieno pārējās sastāvdaļas un uzvāra.
*******

Biezā zupa

2/3 gl. vārītu pupiņu, 2/3 gl. tomātu, 1 gl. burkānu, 2/3 gl. brokoļu, 1 tējk. pētersīļu, ½ gl. svaigu pupu, 10 ēdk. kukurūzas, 2 daiviņas ķiploka, ½ tējk. sīpolu pulvera, ½ tējk. sāls

Iemērc un novāra pupiņas, pasautē sīpolus un burkānus. Sajauc tomātus ar garšvielām. Pievieno visu pārējo un vāra gatavus.
*******

Sevišķā zupa

2 gl. ūdens, 500 g tomātu, 1 gl. burkānu, 1/3 gl. zaļās paprikas, 1 sīpols, ¼ gl. selerijas, viena daiviņa ķiploka, 2 tējk. sāls, pa ½ tējk. majorāna un bazilika, 425 g konservētu pupiņu

Vāra 30 minūtes. Pievieno 1,5gl. vārītu nūdeļu un 1/3gl. sasmalcinātu pētersīļu un vāra vēl 15 minūtes.
*******

Zupa ar pupiņām

1,5 gl. ūdens, ¾ gl. pupiņu, pa 1,2 gl. sagrieztu sīpolu, burkānu, selerijas un kartupeļu, 2/3 ēdk. pētersīļu, ½ daiviņas ķiploka, ¼ tējk. sāls

Iemērc un novāra pupiņas. Vāra dārzeņus, pievieno garšvielas un pupiņas. Pievieno vēl ūdeni un uzvāra.
*******

“Sulīgā” zupa

3 gl. sautētu dārzeņu, 1 gl. sojas vai riekstu piena, 2 ēdk. miežu miltu, 2 ēdk. dārzeņu buljona, 1 daiviņa ķiploka, ¼ gl. sagrieztu sīpolu, 1,5 gl. sautētu brokoļu

Visu, izņemot kāpostu, vāra, kamēr sabiezē. Pirms pasniegšanas pievieno brokoļus.
*******

Kāpostu zupa ar zirnīšiem

2 l ūdens, 1 l kubiciņos sagrieztu kartupeļu, 1 l kāpostu, ½ l sīpolu, 1 gl. diļļu, ½ l lociņu, 2 gl. sausu makaronu, ½ tējk. bazilika, ½ tējk. estragona, 2 tējk. sāls, 1 gl. konservētu zirnīšu

Verdošā ūdenī liek kāpostus, vāra 10 minūtes. Pievieno kartupeļus un sīpolus, uzvāra. Pievieno makaronus, vāra līdz gatavībai. Pievieno pārējo un uzvāra.
*******

Kāpostu zupa ar lēcām 1

1,5 l ūdens, 1 l kāpostu, 2 gl. rīvētu burkānu, 2 gl. ūdens, 1 l kartupeļu, sīpoli, 4 gl. gatavu lēcu, 2 gl. lociņu, 2 tējk. sāls, 1 ēdk. majorāna vai piparmētru

Verdošā ūdenī liek kāpostus un burkānus, vāra 10 minūtes. Pievieno sīpolus un kartupeļus, vāra līdz gatavībai. Pievieno visu pārējo un uzvāra.
*******

Kāpostu zupa ar lēcām 2

3 l ūdens, 4 gl. lēcu, 1 l kāpostu, 2 gl. burkānu, 1 l kartupeļu, ½ l sīpolu, 1 ēdk. pētersīļu, 1,5 gl. lociņu, ½ gl. rīsu, ½ gl. diļļu, ½ tējk. bazilika, 1 gl. tomātu, 1 tējk. sāls

Lēcām pārlej aukstu ūdeni, vāra pusgatavas, pievieno kāpostus un burkānus, vāra 10 minūtes. Pievieno kartupeļus un sīpolus, uzvāra un pievieno rīsus, vāra gatavus. Pievieno pārējo un uzvāra.
*******

Zirņu zupa

¾ l zirņu, 3 l ūdens, 3 gl. sīpolu, 1 l burkānu, 1,2 l kāļu, ½ gl. diļļu, ½ l lociņu, ½ gl. piparmētru, 3 ēdk. sāls, ½ gl. rīsu

Zirņiem pārlej aukstu ūdeni, vāra pusgatavus, pievieno burkānus, kāļus un sīpolus, vāra apmēram 30 minūtes. Pievieno rīsus, izvāra. Pievieno pārējo un uzvāra.
*******

Borščs 2

1 l + 2,5 l ūdens, 1 l biešu, 3 l kāpostu, 3 gl. burkānu, 1 l kartupeļu, 4 gl. sīpolu, 1gl. diļļu, 3 ēdk. sāls, 4 gl. konservētu pupiņu, ½ citrona sulas

Vāra bietes 1l ūdens, pievieno citrona sulu. Verdošā 2,5 l ūdens ieliek kāpostus un burkānus, vāra 10 minūtes. Pievieno kartupeļus un sīpolus, vāra gatavus. Pievieno sāli un dilles, uzvāra un pievieno bietes.
*******

Kukurūzas zupa

2 vidēji kartupeļi
1 vidējs sīpols
1 zaļa paprika
½ tējk. sāls
½ tējk. ķiploku sāls
1 ½ tējk. salvijas
¼ tējk. bazilika
½ tējk. selerijas sāls
180 gr Indijas riekstu
480 ml ūdens
240 gr labi izvārītu rīsu vai
60 gr kartupeļu cietes
60 gr svaigo pētersīļu vai 1 ēdk. kaltēto pētersīļu
1 kg kukurūzas
480 ml ūdens

Sagrieziet sīpolus, papriku un kartupeļus un ievietojiet lielā katlā ar 1 l ūdens. Novediet līdz vārīšanai un pavāriet uz lēnas uguns, kamēr kļūst mīksti. Pievienojiet garšvielas. Ar blenderi sajauciet Indijas riekstus, ūdeni un rīsus vai kartupeļu cieti līdz viendabīgai masai. Pievienojiet svaigus pētersīļus un vēl pamaisiet dažas sekundes. Pievienojiet Indijas riekstu masu vārītiem kartupeļiem un sīpoliem. 480 gr kukurūzas ievietojiet blenderī ar 480 ml ūdens. Samaisiet un pievienojiet zupai katlā kopā ar pārējiem 240 gr veselās kukurūzas. Pievienojiet sāli pēc garšas. Uzkarsējiet, bet nevāriet. Pasniedziet karstu.
*******

Šķelto zirņu zupa

720 gr šķelto zirņu
2 l ūdens
1 liels sīpols
1 mazs burkāns
1 ½ tējk. sāls
2 ēdk. rauga pārslu
½ tējk. salvijas
1 tējk. selerijas sāls
½ tējk. ķiploku sāls
½ tējk. paprikas
½ tējk. Diļļu

Vāriet 1 ¼ stundu un tad sajauciet ar blenderi līdz izveidojas viendabīga masa. Pasniedziet karstu.
*******

Brokoļu zupa

1,5 kg brokoli
1 vidējs sagriezts sīpols
120 gr sagrieztas sarkanas paprikas
720 ml ūdens
1 ½ tējk. sāls
½ ķiploku sāls
1 tējk. salvijas
180 gr Indijas riekstu
480 ml ūdens
240 gr labi vārītu rīsu vai 1 liels vārīts kartupelis
60 gr kartupeļu cietes

Katlā ielieciet sīpolu ar 720 ml ūdens un garšvielām. Pavāriet 10 minūtes un tad pievienojiet brokoli un papriku. Pavāriet 5 minūtes līdz kļūst mīksti, bet joprojām spilgti zaļi. Kamēr brokoli vārās ar blenderi sajauciet Indijas riekstus, kartupeļus vai rīsus ar 480 ml ūdens līdz izveidojas viendabīga masa. Pievienojiet Indijas riekstu masu vārītiem brokoli un pasniedziet karstu.
*******

Melno pupiņu zupa

1 liels mizots sagriezts kartupelis
2 sagrieztas selerijas saknes
1 vidējs sagriezts sīpols
240 gr sagrieztu tomātu
¼ tējk. ķiploku sāls
½ tējk. ķimeņu
½ tējk. diļļu
1 ēdk. rauga pārslu
sāls pēc garšas
480 gr ūdens
240 gr vārītu brūno rīsu
80 gr Indijas riekstu
240 ml ūdens
480 gr vārītu melno pupiņu

Ievietojiet kartupeli, seleriju, tomātus, garšvielas un ūdeni lielā katlā un pavāriet 20 minūtes vai kamēr dārzeņi ir mīksti. Kamēr dārzeņi vārās vārītus rīsus sajauciet ar blenderi ar riekstiem un 480 ml ūdens līdz sanāk viendabīga masa. To visu pievienojiet dārzeņiem kopā ar melnām pupiņām un visu uzsildiet līdz pasniegšanas temperatūrai. Nevāriet!
*******

Tomātu zupa

120 gr Indijas riekstu
360 gr labi izvārītu rīsu
480 ml ūdens
720 gr sagrieztu tomātu
60 gr medus
½ tējk. sāls
¼ tējk. salvijas
¼ tējk. diļļu
480 ml ūdens

Ar blenderi sajauciet Indijas riekstus, rīsus un 480 ml ūdens līdz viendabīgai masai. Samaisītus Indijas riekstus ielejiet lielā katlā, ar blenderi samaisiet tomātus. Samaisītus tomātus pievienojiet riekstu masai kopā ar pārējām sastāvdaļām. Novediet visu gandrīz līdz vārīšanai, bet nevāriet. Pasniedziet karstu.
*******

Šķelto zirņu - lēcu zupa

2 l ūdens
240 gr sauso lēcu
240 gr sauso šķelto zirnīšu
120 gr miežu graudu
3 burkāni, sarīvēti vai smalki sagriezti
1 liels sagriezts sīpols
2 tējk. sāls
1 lauru lapa

Visu salieciet liela katla un novediet līdz vārīšanai. Samaziniet uguni, aiztaisiet ar vāku un pavāriet apmēram 1,5 stundu vai kamēr mieži paliek mīksti. Pirms pasniegšanas izņemiet lauru lapu.
*******

Nūdeļu zupa

250 gr nūdeļu
240 gr sagrieztas selerijas
1 sagriezts sīpols
60 ml ūdens
2 ēdk. garšvielas visiem gadījumiem (kopēja vai vispārējā garšviela)
1.5 l ūdens
2 lieli nomizoti un sagriezti kubiciņos kartupeļi vai
2 lieli sagriezti ripiņas burkāni
480 gr konservētu garbanzo pupiņu ar šķidrumu

Pagatavojiet nūdeles kā norādīts uz paciņas. Nolejiet ūdeni. Kamēr vārās nūdeles, pavāriet uz lēnas uguns nākamas četras sastāvdaļas - kamēr selerija un sīpoli kļūst mīksti. Pievienojiet 1,2 ml ūdens un kartupeļus un atkal pavāriet. Pupiņas, to šķidrumu un atlikušo ūdeni sajauciet ar blenderi līdz izveidojas viendabīga masa. Pievienojiet tas dārzeņiem un nedaudz pavāriet. Ja nepieciešams pievienojiet ūdeni un sāli pēc garšas.
*******

Dārzeņu krēmzupa

720 gr sautētu kartupeļu vai dažādu dārzeņu
240 ml sojas vai riekstu piena
1 ēdk. garšvielas viesiem gadījumiem
1 ķiploku daiviņa
¼ tējk. sīpolu pulvera
360 gr sautētu brokoli

Visas sastāvdaļas, izņemot brokoli, sajauciet ar blenderi līdz izveidojas viendabīga masa. Ielejiet katliņā un uzsildiet līdz sabiezē. Pirms pasniegšanas pievienojiet brokoli.
*******

Lēcu dārzeņu zupa

2 l ūdens
480 gr sausu lēcu
120 gr sagrieztas selerijas
120 gr sagrieztu sīpolu
60 gr sagrieztu burkānu
3 edk. sagrieztu pētersīļu
2 ½ tējk. sāls
1 ½ tējk. samīcītas raudenes
1 ķiploku daiviņa
1 lauru lapa
480 gr sagrieztu tomātu

Visas sastāvdaļas, izņemot tomātus, ielieciet lielā katlā un novediet līdz vārīšanai. Samaziniet uguni, aiztaisiet vāku un pavāriet 1 ½ stundu. Pievienojiet tomātus un turpiniet vārīt (ar vāku ciet) vēl 5 minūtes. Pirms pasniegšanas izņemiet lauru lapu.
*******

Biešu zupa

3 bietes
3 burkāni
3 kartupeļi
1 sīpols
½ svaigs kāposts
1,5 l ūdens
240 gr tomātu biezeņa
3 ēdk. svaigu vai 1 ēdk. kaltētu diļļu
3 tējk. sāls
2 lauru lapas
1 ķiploku daiviņa

Nomizojiet un sagrieziet bietes, burkānus, kartupeļus, sīpolu un kāpostus gareniski. Ielieciet katla ar ūdeni. Uzlieciet vāku un pavāriet līdz dārzeņi paliek mīksti(apmēram 30 minūtes). Pievienojiet sastāvdaļas un turpiniet vārīt vēl 10 minūtes. Izņemiet lauru lapas pirms pasniegšanas.
*******

Rīsu zupa ar ķimenēm

4 glāzes dārzeņu buljons vai ūdens
1 glāze rīsi
2 sarkanie saldie pipari (pēc vēlēšanās)
1 glāze sojas piens
1 sasmalcināts sīpols
2 salmiņos sagriezti burkāni
2 ēdamkarotes augu eļļa
1 tējkarote ķimenes
2 ēdamkarotes pētersīļi
Sāls pēc garšas

„Sotē” veidā izsautē sīpolu, piparus un burkānus. Vārošā ūdenī (buljonā) pieber noskalotus rīsus. 5 minūtes pirms gatavošanas beigām rīsiem pievieno dārzeņus, pienu, sāli un ķimenes, ļauj vēl pavārīties. Pasniedz ar zaļumiem.
*******

Nātru zupa

1 l ūdens
1 – 2 lielos kubiņos sagriezti kartupeļi
½ smalki sagriezts sīpols
½ glāze prosa
1 glāze sagrieztas nātres
½ burkāns (sarīvēts)
1 tējkarote sāls
1 ēdamkarote augu eļļa

Izvāra burkānus un kartupeļus. Pievieno prosu. Izsautē sīpolus. Kad kartupeļi un prosa ir gatavi, pievieno nātres. Ļauj pavārīties dažas minūtes un pievieno sīpolus.
*******

“Minestronas” zupa

1 liels smalki sagriezts sīpols
2 salmiņos sagriezti burkāni
1 salmiņos sagriezts sarkanais saldais pipars
1 neliels kubiņos sagriezts kabacis vai ķirbja gabaliņš
2/3 glāzes pākšu pupiņas vai ½ glāze vārītas pupiņas
3 lieli kubiņos sagriezti kartupeļi
2 selerijas kāti vai 1/3 selerijas sakne (pēc izvēles)
3 ēdamkarotes augu eļļa
2 l ūdens
2 samalti tomāti vai 1 glāze tomātu sulas
1 tējkarote mārsils
1 ēdamkarote zupas piedeva
Sāls pēc garšas
1 glāze sausi makaroni
Pētersīļi

Izvāra pupiņas, pievieno tomātu sulu. Izsautē sīpolus, burkānus, piparu, selerija sakni un „sotē” veidā sautē 15 minūtes. Pie pupiņām pievieno kartupeļus, sautētus dārzeņus un garšvielas. Kad kartupeļi ir gatavi, pievieno zaļumus, sāli un burkānus. Kad sāk vārīties, ņem nost no uguns.
*******

Dārzeņu zupa

250 g kubiņos sagriezti kartupeļi
¼ neliela kāpostu galviņa (sašķērēti)
100 g konservēti zaļie zirnīši
3 l ūdens
Smalki sagrieztas dilles
1 vidējs smalki sagriezts sīpols
1 neliels kubiņos sagriezts burkāns
1 salmiņos sagriezts sarkanais saldais pipars
3 ēdamkarotes augu eļļa
Zupas piedevas
Sāls pēc garšas

„Sotē” veidā izsautē sīpolus, piparus, burkānus un beigās pievieno zupas garšvielas. Vārošā ūdenī vai buljonā ielaiž kartupeļus, kāpostus, zirņus un pēc tam sautētus dārzeņus. Vāra, līdz kartupeļi ir gatavi. Kad uguns ir izslēgta, pievieno sāli un zaļumus.
*******

Piena zupa

4 glāzes ūdens
1 vidēja lieluma kubiņos sagriezts kartupelis
1 vidēja lieluma smalki sagriezts sīpols
100 g kubiņos sagriezts tofu
1 ēdamkarote augu eļļa
1 ēdamkarote zupas piedevas vai vegeta
½ glāze makaroni
1 glāze smalki sagriezti pētersīļi
1½ glāze sojas piens

„Sotē” veidā izsautē sīpolus, pievieno tofū un pasautē vēl 10 minūtes, pievieno zupas garšvielas. Vārošā ūdenī ielaiž kartupeļus un vāra (līdz tie ir pusgatavi), pievieno sīpolus un tofū, vēl mazliet pavāra un tad pielej sojas pienu. Ļauj uzvārīties un beigās pievieno burkānus, sāli un pētersīļus.
*******

Ķirbju biezeņzupa

1 liels sīpols (sagriezts gredzenos)
700 g lielos gabalos sagriezts ķirbis
450 g biezās un apaļās šķēlēs sagriezti kartupeļi
½ l dārzeņu buljons
½ tējkarote baziliks (vai estragons)
½ l sojas piens
1 – 2 tējkarotes citrona sula
Sāls pēc garšas

Katliņā ar biezu dibenu uz mazas uguns nedaudz pasautē sīpolus, līdz tie kļūst mīksti (4 – 5 minūtes). Pēc tam pievieno ķirbi, kartupeļus un sautē apmēram 10 minūtes. Kad dārzeņi sāk kļūst mīksti, katliņā ielej buljonu, pievieno estragonu un sāli. Samaisa un vāra vēl 10 minūtes, līdz dārzeņi kļūst mīksti. Noņem no uguns, atdzesē un kuļ blenderī, līdz iegūst viendabīgu masu. Pārlej tīrā katliņā, pievieno pienu un uzvāra uz mazas uguns. Pievieno citrona sulu. Pasniedz karstu.
*******

Ķirbju, ābolu un dateļu zupa

1½ glāze dateļu
250 g āboli
500 g ķirbja
5 glāzes ūdens
1½ ēdamkarote medus
1 ēdamkarote citrona sula
1/3 glāze sojas krējums
½ ēdamkarote ciete
Piparmētra vai melisa

Ķirbi un ābolus sagriež gabaliņos, aplej ar karstu ūdeni, pievieno dateles un uzvāra. Saberž biezenī, pēc tam cieti izšķīdina aukstā ūdenī. Smalkā strūklā lej zupā un maisot gaida, kamēr uzvārās. Pievieno krējumu un piparmētru. Pasniedz ar sausiņiem.
*******

1 komentārs:

Unknown teica...

Vēlos padalīties ar zupas recepti
Sastāvdaļas:
pupiņas, sēnes, kartupeļi, sīpoli, sāls, ūdens, eļļa, zaļumi, garšvielas
Daudzums un proporcijas pēc izjūtas
Gatavošana:
1) liek vārīties izmērcētas pupiņas
2) kad pupiņas mīkstas pievieno sagrieztus kartupeļus
3) kamēr vārās kartupeļi uz pannas eļļā apcep sēnes un sīpolus
4) kad kartupeļi mīksti, pievieno apceptās sēnes un sīpolus, sāli, garšvielas, izslēdz gāzi, uzliek vāku un ļauj minūtes 5-10 pastāvēt, tad pasniedz ar zaļumiem.