SALĀTI

Burkānu salāti

500 g rīvētu burkānu, ½ gl. ananāsu sulas, ½ gl. rozīņu, ½ gl. valriekstu vai citu riekstu, 1 ābols

Visas sastāvdaļas sajauc, maziem bērniem šo maisījumu sasmalcina, sasmalcināto masu var sasaldēt kubiciņos. Pasniedz atdzesētu.
*******

Burkānu - ananāsu salāti

2 gl. rīvētu burkānu, 1/8 tējk. sāls, ½ gl. sasmalcinātu ananāsu ar sulu

Burkāniem pievieno ananāsus. Pasniedz atdzesētus.
*******

Burkānu salāti ar rozīnēm

2 gl. rīvētu burkānu, 1 gl. ananāsu sulas, ¾ gl. rozīņu

Iemērc rozīnes sulā, pievieno burkānus un pasniedz.
*******

Kartupeļu salāti

¾ gl. karsta ūdens, ½ gl. Indijas riekstu, ½ ēdk. medus, ½ gl. olīvu, ¼ gl. sasmalcinātu zaļo lociņu, ½ gl. sasmalcinātas selerijas, 8 plānās ripiņās sagriezti redīsi, 4 gl. kubiciņos sagrieztu kartupeļu, 1 tējk. diļļu, 2 – 2,5 ēdk. citrona sulas, ½ tējk. sāls

Sajauc ūdeni, riekstus, medu un olīvas virtuves kombainā līdz viendabīgai masai. Pievieno citrona sulu un viegli sajauc. Pievieno pārējās sastāvdaļas un rūpīgi samaisa. Pasniedz atdzesētu.
*******

Salāti ar nūdelēm

1 l sausu nūdeļu, 1 gl. seleriju, 1 gl. rīvētu burkānu, 1 ¼ gl. zaļo zirnīšu, 1,5 tējk. sāls, 3 gl. majonēzes, ¼ sīpola, ¼ gl. zaļās paprikas, ¼ gl. pētersīļu, ¾ gl. olīvu, 1/3 tējk. paprikas pulvera

Novāra nūdeles, noskalo aukstā ūdenī un apžāvē. Smalki sagriež sīpolu, papriku un pētersīļus. Sajauc visas sastāvdaļas, pirms pasniegšanas atdzesē.
*******

Kāpostu salāti

750 g kāpostu, 1 sīpols, 1 tējk. seleriju sāls, 1 tējk. sāls, 1 1/3 gl. saulespuķu krējuma

Uz rupjās rīves sarīvē kāpostu un sīpolu. Visu sajauc, pasniedz atdzesētu.
*******

Marinēti gurķi

4 ¾ gl. sagrieztu gurķu, 1 riņķīšos sagriezts sīpols, 2/3 tējk. sāls, 2/3 tējk. diļļu sēklu, ¾ gl. dateļu gabaliņu, ¾ gl. citrona sulas, ¾ gl. ūdens, ¼ tējk. kardamona

Visu sajauc, uzvāra un vāra 5 minūtes. Pārlej gurķiem marinādi un noliek uz 2 – 3 dienām aukstumā.
*******

Gurķu salāti

4 ¾ gl. sagrieztu gurķu, 1 sagriezts sīpols, ¼ tējk. sāls, ¾ gl. citrona sulas, ¾ gl. ūdens

Sadursta gurķus, visu sajauc ar sāli, sulu un ūdeni. Pasniedz atdzesētu.
*******

Salāti ar spinātiem

½ buntītes spinātu, 1 sagriezts tomāts, ½ gl. sagrieztu sēņu, ½ gl. riņķīšos sagrieztu sarkano sīpolu, ½ gl. maltu, apceptu sezama sēklu, ¼ gl. citrona sulas, ¼ gl. ūdens, ½ tējk. ķiploku, 1 ēdk. veselu sezama sēklu, ½ tējk. sāls

Sagriež spinātus, sajauc ar tomātu, sēnēm un sīpoliem, pārējās sastāvdaļas, izņemot veselās sēklas, sajauc virtuves kombainā līdz viendabīgai masai. Pārlej salātiem, pārkaisa sēklas.
*******

Kālis ar āboliem

1 liels kālis, 2 āboli

Smalki sarīvē kāli un ābolus, sajauc, var pievienot ābolu sulu un mazliet dzērveņu.
*******

Salāti ar zirnīšiem

1 l vārītu kartupeļu, sagrieztu kubiciņos, 4 gl. konservētu zirnīšu, 1 gl. svaigu vai 2 gl. vārītu burkānu, 1 gl. konservētas kukurūzas ar šķidrumu, 1 tējk. sāls, 2 lieli sagriezti sīpoli, 2 uz rupjās rīves rīvēti āboli, 2 gl. svaigu vai sālītu gurķu, sagrieztu kubiciņos

Visas sastāvdaļas sajauc un tūlīt pasniedz. Neglabāt ilgāk par 2 stundām siltā vietā.
*******

Salāti ar bietēm

1 l biešu, 4 gl. sagrieztu sālītu gurķu, 1 l vārītu kartupeļu, sagrieztu kubiciņos, 4 gl. uz rupjās rīves sarīvētu ābolu, 3 sīpoli, 2 gl. burkānu, 4 gl. zirnīšu ar sulu

Burkānus un bietes sarīvē uz rupjās rīves, sīpolus smalki sagriež. Visas sastāvdaļas sajauc, pievieno sāli un sulu pēc garšas. Siltā vietā neglabāt ilgāk par 2 stundām.
*******

Salāti ar makaroniem

1 l vārītu makaronu, 2 lieli sagriezti sīpoli, 2 gl. rīvētu burkānu, ½ gl. sasmalcinātu diļļu, 3 gl. svaigu gurķu kubiciņu, 4 gl. balto pupiņu tomātu sulā, 1gl. zaļo lociņu, 1 tējk. sāls

Visu sajauc un pasniedz.
*******

Rīsu salāti

1 kg vārītu rīsu, 2 sasmalcināti sīpoli, 2 gl. rīvētu burkānu, 4 gl. svaigu gurķu kubiciņu, 4 tomāti, 1tējk. sāls, ½ gl. sasmalcinātu diļļu, 1 gl. zaļo lociņu, 4 gl. rīvētu ābolu, 4 gl. zirnīšu ar šķidrumu

Visu sajauc un pasniedz.
*******

Sviesta pupiņu salāti

2 kg zaļās pupiņas, 1 kg daiviņās sagriezti svaigi tomāti, 3 – 4 salmiņos sagriezti pipari, 3 – 4 sasmalcināti sīpoli, ½ glāze saulespuķu eļļa, 1 glāze sasmalcināti pētersīļi un selerija, Sāls pēc garšas.

Pupiņas sagriež 3 – 4 cm garos gabaliņos. Visas sastāvdaļas samaisa un sautē. Salatus var arī konservēt.
*******

Svaigo kāpostu salāti

1½ glāze zilie kāposti (saēvelēti), 2 ēdamkarotes konservētas kukurūzas, 2 – 3 ēdamkarotes sojas majonēzes, sāls pēc garšas.

Pirms lietošanas visu samaisa.

Variants: Salātus no baltajiem kāpostiem var sajaukt ar sojas majonēzi (2), pievienojot tomātu pastu citrona sulas vietā.
*******

Redīsu un ziedkāpostu salāti

½ glāze ripiņās sagriezti redīsi, ½ glāze ziedkāposti, 1 ēdamkarote sojas majonēze.

Pirms ēšanas visu pārmaisīt
*******

Svaigo gurķu salāti ar ķiplokiem un dillēm

1 kg gurķi, sagriezti gareniski 4 – 6 daļās, 5 daiviņas sasmalcināta ķiploka, ½ glāze smalki sagrieztas dilles, ½ tējkarote sāls.

Sajauc un dažas stundas patur istabas temperatūrā.
*******

Dārzeņu kārtainie salāti

2 smalki sagriezti sīpoli, 100 g ar dakšiņu sasmalcināts tofu (pēc vēlēšanās), 4 kartupeļi (novārīti ar mizu un pēc tam nomizoti), 2 burkāni (novārīti un pēc tam nomizoti), 1 biete (novārīta un pēc tam nomizota), 1 ēdamkarote citrona sula, 2 ēdamkarotes augu eļļa vai 1 glāze sojas majonēze, sāls pēc garšas.

Sīpolus apkaisa ar sāli un pievieno citrona sulu, atstāj uz 10 minūtēm. Kārto nelielā bļodā. Apkaisa ar tofu, pēc tam liek sarīvētus kartupeļus, tad burkānus un bietes, nedaudz apkaisot ar sāli katru kārtu. Uz augšējās kārtas uzlej nedaudz eļļu vai arī kartupeļus un bietes apziež ar sojas majonēzi. Rotā ar zaļumiem. Dala 4 – 6 porcijās.
*******

Augļu salāti

1 lielos gabalos sagriezts apelsīns (var atstāt ar miziņu), 1 glāze konservētu vai sasaldētu augļu (iepriekš atsaldēti), 1 gabaliņos sagriezts banāns, 2 kubiņos sagriezti āboli, ½ glāze augļu sula, 1 glāze kokosa krēma.

Visu samaisa, saliek trauciņos un pārlej ar kokosa krēmu. Var pasniegt svētku galdā.
*******

Ķirbju salāti ar augļiem

2 glāzes daiviņās sagriezti āboli, 1 glāze salmiņos sagriezta ķirbja, 1 ēdamkarote citrona vai jebkuru citu augļu sula, ½ glāze rozīņu (nomazgāt ar aukstu ūdeni), ½ apelsīna (sagriezts gabaliņos).

Savieno visus produktus un rūpīgi samaisa.
*******

Dārzeņu un makaronu salāti

480 gr vārītu spirālveidīgu dārzeņu makaronu, 1,3 kg sagrieztu brokoli, 1 kg sagrieztu cukini, ½ sarkanas paprikas, 360 gr rasola mērces, 1 tējk. diļļu, sāls pēc garšas.

Pasautējiet brokoli un cukini līdz tie kļūst kraukšķīgi, bet joprojām gaiši zaļi. Sajauciet sautētus dārzeņus ar makaroniem un pārējām sastāvdaļām. Pirms pasniegšanas atvēsiniet ledusskapī apmēram 2 stundas vai atstājiet pa nakti.
*******

Burkānu salāti

960 gr sarīvētu burkānu, 600 gr nesaldinātu samīcītu ananāsu, 240 gr sagrieztu ābolu, 120 gr rozīņu, 120 gr sasmalcinātu valriekstu.

Visas sastāvdaļas labi samaisiet un salāti ir gatavi pasniegšanai.
*******

Kartupeļu salāti

1 kg sagrieztu vārītu kartupeļu, 180 gr tofu majonēzes, 8 redīsi smalki sagriezti, 120 gr sagrieztas selerijas, 120 gr sagrieztu olīvu, 60 gr smalki sagrieztu lociņu, 1 tējk. zaļo diļļu.

Visas sastāvdaļas samaisiet. Pirms pasniegšanas dažas stundas paturiet ledusskapī. Ja vēlaties var garnēt ar svaigiem pētersīļiem.
*******

Gurķu salāti korejiešu gaumē

2 gurķi, ½ sarkans sīpols, ½ citronu mizas, 60 ml svaigas citronu sulas, 60 gr apgrauzdētu samaltu sezama sēklu, 2 ēdk. ūdens, 1 tējk. sasmalcināta ķiploka, ½ tējk. sāls.

Nomizojiet un sagrieziet gurķus. Sarīvējiet sīpolu un citrona mizu un labi samaisiet. Pārlejiet uz gurķiem un labi samaisiet. Pirms pasniegšanas uz kādu laiciņu ielieciet ledusskapī.
*******

Ķīniešu kāpostu salāti

1 mazs ķīniešu kāposts, 120 gr nesaldināta, sasmalcināta ananāsa, 120 ml ananāsu sulas, 60 gr Indijas riekstu, 60 gr nesaldināta kokosrieksta.

Sarīvējiet kāpostu traukā. Pārējās sastāvdaļas sajauciet ar blenderi līdz viendabīgai masai. Ļaujiet pastāvēt dažas minūtes un atkal labi samaisiet ar blenderi. Sajauciet ar kāpostiem un pirms pasniegšanas ielieciet ledusskapī.
*******

Ābolu valriekstu salāti

120 ml sojas vai riekstu piena, 1 ēdk. cietes, 1 ēdk. medus, ½ tējk. vaniļa, šķipsniņa sāls, 3 garšīgi āboli, 120 gr rozīņu, 120 gr sasmalcinātu valriekstu.

Pirmās piecas sastāvdaļas sajauciet ar blenderi līdz viendabīgai masai. Ielejiet katliņā un pavāriet līdz sabiezē. Aiztaisiet un ielieciet ledusskapī līdz paliek auksts. Tad sagrieziet ābolus un pievienojiet masai. Kārtīgi samaisiet. Vislabāk, ja pasniegsiet uzreiz.
*******

Nav komentāru: