SALĀTU MĒRCES

Zaļā mērce

1 mizots gurķis, ½ gl. riekstu, 1 sīpols, 2 ēdk. citrona sulas, ½ tējk. sāls

Visu sajauc kombainā līdz viendabīgai masai, pēc vajadzības pievieno ūdeni, atdzesē.
*******

Saulespuķu krējums

¾ gl. ūdens, 2/3 gl. sēklu, 2 – 3 ēdk. citrona sulas, ½ tējk. sīpolu pulvera, ½ tējk. sāls, ¼ tējk. ķiploku pulvera

Visu sajauc kombainā līdz viendabīgai masai Var pievienot garšvielas pēc garšas. Glabā aukstumā, hermētiski noslēgtā traukā. Mērcei vai pievienot garšvielas, tomātus un avokado pēc garšas.
*******

Avokado krēms

1,5 gl. sagriezta avokado, ¾ gl. ūdens, 1/8 tējk. ķiploku pulvera, ½ tējk. sīpolu pulvera, 1,25 tējk. sāls, 1,5 tējk. citrona sulas.

Visu sajauc mikserī.
*******

Riekstu majonēze

3 ¾ ēdk. cietes, 3 gl. ūdens, ¾ gl. Indijas riekstu, 2 ¼ tējk. dateles, 2 ēdk. citrona sulas, ¾ tējk. sāls, ¼ tējk. ķiploku, ¾ tējk. sīpolu

Visu sajauc kombainā un vāra, kamēr sabiezē.
*******

Sīpolu mērce

2 gl. riekstu majonēzes, 1/8 tējk. ķiploku pulvera, ¼ tējk. sīpolu pulvera, 3 ēdk. lociņu, ¼ gl. ūdens, ½ tējk. sāls, 2 ēdk. citrona sulas

Nepārtraukti putojot ar putu slotiņu, atdzesētai majonēzei pievieno pārējās sastāvdaļas.
*******

Zeltainā mērce

1 ēdk. citrona sulas, 460 ml ananāsu sulas, ½ gl. cietes

Uzputo cieti ar aukstajām sulām. Nepārtraukti maisot, vāra, kamēr sabiezē. Atdzesē pirms pasniegšanas pie augļu salātiem.
*******

Sojas majonēze

1 gl. sojas piena pulvera, ½ gl. ūdens, 1/8 tējk. ķiploku pulvera, 1,5 tējk. sīpolu pulvera, 5 ēdk. citrona sulas, 1 gl. saulespuķu eļļas, var pievienot mārrutkus, vegetu vai citas garšvielas

Visu puto kombainā, izņemot citrona sulu. To pievieno beigas kā sabiezinātāju.
*******

Gurķu krēms

1 liels avokado, 1 mizots gurķis, ¼ gl. zaļo lociņu, 2 ēdk. citrona sulas, ½ tējk. sāls, ¼ tējk. diļļu vai bazilika, ¼ tējk. ķiploku pulvera, 1 tējk. medus

Visu sajauc virtuves kombainā un atdzesē. Var izmantot kā salātu mērci, dārzeņu mērci vai uz maizes.
*******

Kečups (Franču mērce)

¾ glāzes tomātu pastas, ¼ glāze ūdens, ½ glāze medus vai cukurs, 2 daiviņas sasmalcināta ķiploka, 1 citrona sula, ¼ smalki sagriezts sīpols, 1/3 glāze augu eļļa, 2 – 3 tējkarotes sāls bez kaudzes.

Savieno visus produktus un samaisa (bet labāk sakuļ blenderī). Ļauj pastāvēt pusstundu ledusskapī. Pasniedz pie salātiem, makaroniem un kotletēm.
*******

Majonēze

300 + 250 ml ūdens, 300 ml sausu rīsu, 1/4 sīpola, 93 ml citrona sulas, 62 ml cukura, 2 ¼ tējk. sāls

Vāra rīsus 300 ml ūdens. Visas pārējās sastāvdaļas sajauc virtuves kombainā, pievieno 250 ml ūdens un puto 5 minūtes līdz biezai masai. Majonēzes biezums ir atkarīgs no rīsu un ūdens attiecības.
*******

Augļu mērce (1)

2 – 3 ēdamkarotes kartupeļu ciete, 1 glāze auksta ūdens, 2 – 4 ēdamkarotes medus, 1 glāze augļi (svaigi, saldēti vai konservēti).

Kartupeļu cieti uzvāra ūdenī un pēc tam atdzesē. Sasmalcina augļus un medu blenderī, pēc tam pievieno savārīto kartupeļu cieti un uz īsu mirklīti ieslēdz blenderi tikai lai visu samaisītu. Pēc ilgākas kulšanas mērce iegūs šķidru konsistenci.
*******

Augļu mērce (2)

1 glāze vīnogu sula (var arī jebkuru citu), 1 – 2 ēdamkarotes kukurūzas ciete, šķipsniņa sāls.

Kartupeļu miltus izšķīdina sulā, pievieno sāli un liek uz uguns. Ik pa brīdim pamaisa. Vāra, līdz tā kļūst bieza.
*******

Augļu mērce (3)

1 glāze labi saspaidīti mīkstie augļi, 2 tējkarotes citrona sulas, nedaudz cukura vai medus (pēc vēlēšanās).

Visu labi izmaisa.
*******

Ābolu mērce

Ābolu sagriež četrās daļās, nedaudz pavāra, izlaiž caur sietu, lai izveidotos biezputra, izņem miziņu un sēklas. Ja āboli ir saldi, cukuru var nepievienot. Šādu mērci var gatavot uz ziemu: pavāra 20 – 30 minūtes un liek burkās.
Variants: Šādu mērci var gatavot arī no citiem augļiem, pievienojot nedaudz cukura.
*******

Ķiršu – aprikožu mērce

2 glāzes ķirši, 5 – 6 lielas aprikozes vai 2 – 3 persiki.

Ķiršiem izņem kauliņus. Ķiršus sakuļ blenderī vai izmaļ caur gaļasmašīnu, lai izveidotos biezputra. Aprikozes (vai persikus) noplaucē ar vārošu ūdeni, noņem ādiņas, izņem kauliņus, sagriež šķēlītēs un sajauc ar ķiršu biezeni. Atdzesē.
*******

Ķirbju – aprikožu mērce

2 glāzes cepeškrāsnī izcepts, attīrīts un gabaliņos sagriezts ķirbis, 1 glāze stingri savārīta ciete (1 ēdamkarote ar kaudzi uz 1 glāzi ūdens), 1 glāze konservētas aprikozes vai aličas, 1 ēdamkarote citrona sulas, ¾ glāzes ūdens, 2 ēdamkarotes cukura.

Sakuļ visas sastāvdaļas blenderī, izņemot cieti. Beigās pievieno cieti un nedaudz sakuļ.
*******

Nav komentāru: