Pupiņas
*******
Melnās pupiņas ar rīsiem
360 gr melno pupiņu
1,2 l ūdens
120 gr sagrieztas zaļas vai sarkanas paprikas
1 sagriezts svaigs sīpols
2 ēdk. rauga pārslu
1,5 tejk. ķimeņu
1 tējk. sīpolu pulvera
¾ tējk. ķiploku pulvera
¾ tējk. salda bazilika
2 ēdm. sojas mērces
1 ēdm. citronsulas
¾ tējk. sāls
Noskalojiet pupiņas un iemērciet 2,5 l ūdens pa nakti vai arī uzvāriet, izslēdziet liesmu un ļaujiet pastāvēt 1 stundu.(Lai novērstu gāzes rašanos, nokasiet ūdeni no pupiņām, kad tās beidz uzbriest un pārlejiet ar svaigu ūdeni 2,5 cm virs pupām.) Pievienojiet parējās sastāvdaļas un novediet līdz vārīšanai, tad pavāriet uz lēnas uguns 1,5 stundas vai kamēr viss kļūst mīksts. Pasniedziet ar brūniem rīsiem, svaigiem tomātiem un sagrieztiem lociņiem.
*******
Garšīgās zaļās pupiņas
720 gr zaļo pupiņas sagrieztu 1,5 cm garas
1 sīpols smalki sagriezts
½ tējk. raudenes
½ daiviņa ķiploka
240 ml ūdens
1,5 tējk. sāls
½ tējk. salvijas
¼ tējk. diļļu
Ielieciet pupiņas katliņā ar ūdeni un garšvielām un vāriet līdz ir mīkstas apmēram 15-20 minūtes.
*******
Kalipso pupiņu sautējums
480 gr kalipso pupiņu (brūngani - baltas) var aizvietot ar brūnam vai baltam pupiņām
1 tējk. ķimeņu
1 tējk. vegi sāls
sāls pēc garšas
1 tējk. bazilika
½ tējk. paprikas
¼ tējk. parastās raudenes
1 tējk. diļļu
1 liels sagriezts burkāns
480 gr sagrieztu zaļo kāpostu
240 gr sagrieztu sarkano kāpostu
1 liels gareniski sagriezts sīpols
240 gr sagrieztas selerijas
720 gr sagrieztu konservētu tomātu
Iemērciet pupiņas pa nakti vai pavāriet ūdenī un ļaujiet uzbriest vienu stundu. Nolejiet ūdeni. Pārlejiet uzbriedušas pupiņas ar ūdeni 2,5 cm virs tām. Novediet līdz vārīšanai un vāriet 2 stundas. Pievienojiet garšvielas un sagrieztus burkānus. Pavāriet 15 minūtes, tad pievienojiet pārējās sastāvdaļas un pavāriet 15-20 minūtes vai kamēr dārzeņi kļūst mīksti.
*******
Vārītas pupiņas
720 ml ūdens
600 gr iemērktu pupiņu
120 gr sasmalcinātu sīpolu
80 gr sasmalcinātas zaļas paprikas
2 ķiploku daiviņas
½ tējk. ķimeņu
1 tējk. sāls
Sajauciet ūdeni ar pupiņām un pavāriet uz lēnas uguns līdz pupiņas ir mīkstas(apmēram divas stundas). Pievienojiet pārējās sastāvdaļas un pavāriet vēl 20 minūtes.
*******
Ceptas pupiņas
1 mazs sasmalcināts sīpols
1 ķiploku daiviņa
480 gr vārītu pupiņu(saglabājiet šķidrumu)
120 gr tomātu mērces
½ tējk. parastās raudenes
¼ tējk. ķimeņu
½ tējk. sāls
Pavāriet sīpolus un ķiplokus uz lēnas uguns kamēr tie paliek mīksti. Visas sastāvdaļas sajauciet ar blenderi līdz vēlamajam biezumam. Ja nepieciešams varat izmantot vārītu pupiņu šķidrumu. Cepiet cepampannā 20-30 minūtes.
*******
Četru veidu pupiņu salāti
240 gr no katra veida : garbanzo, sarkano, zaļo un balto konservētu pupiņu
120 gr saldo vai sarkano sīpolu
120 gr sarkanas vai zaļas paprikas
2 ēdk. citronu sulas
1 ēdk. medus
1 tējk. sīpolu sāls
1/8 tējk. ķiploku sāls
½ tējk. diļļu
½ tējk. selerijas sāls
Visu sajauciet un ielieciet vēsumā uz vairākām stundām vai atstājiet pa nakti.
*******
Hummus
480 gr vārītu garbanzo pupiņu
80 ml svaigas citronu sulas
80 gr sezamsēklu sviesta
2 ķiploku daiviņas
1 tējk. sāls
½ tējk. sīpolu sāls
80 ml ūdens vai šķidruma no pupiņām
Visas sastāvdaļas sajauciet ar blenderi līdz izveidojas viendabīga masa. Ja nepieciešams, pievienojiet nedaudz ūdens.
*******
Garbanzo pupiņu un zemesriekstu sviests
420 gr garbanzo pupiņu
60 gr zemesriekstu sviesta
1 ½ ēdk. tomātu mērces
¼ tējk. svaigas citronu sulas
¼ tējk. sīpolu sāls
160 gr sasmalcinātu melno olīvu
Nolejiet ūdeni no pupiņām un saglabājiet šķidrumu. Labi sajauciet zemesriekstu sviestu ar pupiņām. Visas sastāvdaļas salieciet kopā, izņemot olīvas, un sajauciet ar blenderi kopā ar pupiņām. Sajauciet līdz izveidojas viendabīga masa.
*******
Pupiņas pie rīsiem
1,2 l vāroša ūdens
½ kg sausu melno pupiņu
1 liels sagriezts sīpols
1 zaļa sagriezta paprika
2 ķiploku daiviņas
1 lauru lapa
1 ½ tējk. ķimeņu
1 ½ tējk. raudenes lapu
1 tējk. sāls
1 kg vārītu brūno rīsu
240 gr sasmalcinātu konservētu tomātu
2 zaļi sagriezti sīpoli
Ielieciet pirmās sešas sastāvdaļas lielā katlā. Vāriet līdz pupiņas kļūst mīkstas un šķidrums ir sabiezējis(apmēram 1½ stundas). Izņemiet lauru lapu, pievienojiet garšvielas un pavāriet vēl dažas minūtes. Pasniedziet ar rīsiem un garnējiet ar tomātiem un lociņiem.
*******
Garšīgās sarkanās pupiņas
960 gr mazo sarkano pupiņu
240 gr tomātu mērces
2,1 ml ūdens
60 gr zaļas sagrieztas paprikas
2 vidēji sagriezti sīpoli
½ tējk. ķiploka pulvera
¼ tējk. dilles, raudenes, bazilika, selerijas sāls, paprikas
2 tējk. sāls
Iemērciet pupiņas pa nakti. Nolejiet iemērcēšanas ūdeni un pārlejiet ar jaunu ūdeni. Pievienojiet visas sastāvdaļas un vāriet 3-4 stundas.
*******
Vegi maizes pastēte
480 gr konservētu vai vārītu garbanzo pupiņu
1 vidēji liels sagriezts vārīts burkāns
120 gr sagrieztas selerijas
80 gr zemesriekstu sviesta
1 ½ tējk. sīpolu sāls
½ tējk. diļļu
60 gr sagrieztu sālītu gurķīšu
1 ēdk. sālītu gurķīšu sulas
½ tējk. sāls
60 gr smalki sagrieztas paprikas
120 gr tofu majonēzes
Sastampājiet garbanzo un burkānu ar dakšu, kartupeļu stampājamo vai virtuves kombainierī. Iejauciet atlikušās sastāvdaļas un labi samaisiet, pievienojot tofu majonēzi līdz vēlamajam biezumam. Tofu majonēzi uzsmērējiet uz maizes un pa virsu pastēti. Var uzlikt salātu lapu.
*******
Pupiņu pastēte
240 gr vārītu pupiņu
120 gr tofu majonēzes
60 gr kečupa pastētes
1 tējk. sīpolu sāls
½ tējk. ķiploku sāls
Visu sajauciet ar blenderi un uzsmērējiet uz Jūsu iecienītās maizes.
*******
Ceptas pupiņas
2 gl. baltās pupiņas, ¼ gl. dateļu, ½ gl. pasautētu sagrieztu sīpolu, ¼ gl. sautētas zaļās paprikas, 2 tējk. sāls, ¼ tējk. aromātiskās sāls, ½ gl. tomātu pastas
Iemērcē pupiņas un vāra līdz gatavībai. Pievieno pārējās sastāvdaļas. Izklāj dārzeņus uz ietaukotas plāts un cep 180 grādi C 1 stundu.
*******
Pupas
4 gl. vārītu pupu, 1/3 gl. sautētu sīpolu, ¾ tējk. sāls, 2 + 2/3 ēdk. sautētas zaļās paprikas, 1 1/3 gl. konservētu tomātu
Iemērcē pupas un vāra līdz gatavībai. Sajauc ar pārējām sastāvdaļām, uzsilda līdz 80 grādi C un pasniedz.
*******
Pupiņas grieķu gaumē
6 gl. vārītu pupiņu, 1 gl. sasmalcinātu sīpolu, 1 tējk. rozmarīna, 1 tējk. sāls, 3 ēdk. sasmalcinātu pētersīļu, 2 gl. konservētu tomātu, 2 daiviņas ķiploka
Pupiņas iemērc un vāra gatavas. Sajauc visas sastāvdaļas un liek ietaukotā traukā ar vāku Cep 160 grādi C 2 – 3 stundas.
*******
Ķēniņu pupiņas
3,5 gl. ūdens, 1/3 gl. riekstu, ½ gl. rupjo kviešu milti, 1 sīpols, 1 tējk. sāls, 1 1/3 ēdk. sezama sēklu
Samaļ kombainā līdz krēmveidīgai masai un silda, kamēr sabiezē.
2 gl. ūdens, 1gl. sasmalcinātu sīpolu, 1,5 gl. sasmalcinātas selerijas
Vāra apmēram 10 minūtes, līdz gatavībai.
2 gl. vārītu pupiņu (3/4 gl. sausu), 1,5 gl. vārītu zirņu
Pievieno krēmveidīgajai masai pupiņas, zirņus, sīpolus, seleriju un sasilda līdz 80 grādi C.
*******
Čili pupiņas
2,5 gl. sausu pupiņu, 1/3 gl. sasmalcinātu sautētu sīpolu, seleriju un zaļās paprikas, 1 ēdk. “garšvielu gaļai”, 1 ēdk. sāls, 2 tējk. ķimeņu, 4 gl. tomātu gabaliņu, 2 ēdk. dateļu un ūdens
Izmērcē pupiņas un novāra. Dateles vāra un sasmalcina kombainā. Dārzeņus un dateles pievieno pupām, uzsilda līdz 80 grādi C.
*******
Baltās pupiņas ar sīpoliem
1 gl. pupiņu ( vai pupu), ¼ gl. sīpolu, 1 ēdk. sāls
Izmērcē un novāra pupiņas (pupas). Pievieno ūdenī sautētus sīpolus un sāli. Uzsilda līdz 80 grādi C un pasniedz.
*******
Sarkanās pupiņas
4 gl. sausas sarkanās pupiņas, 1ēdk. sāls, 1gl. sautētu sīpolu
Iemērc un novāra pupiņas. Pievieno ūdenī sautētus sīpolus un sāli. Uzsilda līdz 80 grādi C un pasniedz.
*******
Ceptas pupas
4 gl. sausu pupu, ¾ tējk. paprikas pulvera, ¾ tējk. ķiploku pulvera, ½ tējk. sīpolu pulvera, ½ tējk. ķimeņu, ¾ tējk. sāls, 1,5 gl. ūdens
Iemērc un novāra pupas, samaļ mikserī. Garšvielas aplej ar karstu ūdeni, pievieno pupām un sajauc. Izliek uz pannas, apcep un pasniedz siltu.
*******
Sviesta pupiņu salāti
2 kg zaļās pupiņas
1 kg daiviņās sagriezti svaigi tomāti
3 – 4 salmiņos sagriezti pipari
3 – 4 sasmalcināti sīpoli
½ glāze saulespuķu eļļa
1 glāze sasmalcināti pētersīļi un selerija
sāls pēc garšas
Pupiņas sagriež 3 – 4 cm garos gabaliņos. Visas sastāvdaļas samaisa un sautē. Salātus var arī konservēt.
*******
Pupiņu mērce (1)
2 glāzes vārītas pupiņas
1 ēdamkarote milti
2 sasmalcināti sīpoli
1 vidēja lieluma uz smalkās rīves sarīvēts burkāns
5 ēdamkarotes augu eļļa
Ūdens – tādā daudzumā, lai iegūtu šķidra krējuma konsistenci
Sāls pēc garšas
1 ēdamkarote baziliks
2 ēdamkarotes kečupa
„Sotē” veidā izsautē sīpolus un burkānus. Pievieno miltus, samaisa, smalkā strūkliņā lej klāt ūdeni, nepārtraukti maisot (masai ir jāiegūst krējuma konsistence). Pievieno pupiņas, baziliku, kečupu un sāli pēc garšas. Sautē 10 – 15 minūtes.
*******
Pupiņu mērce (2)
2 glāzes vārītas pupiņas
2 sasmalcināti sīpoli
2 daiviņas sasmalcināta ķiploka
5 ēdamkarotes augu eļļa
1 ēdamkarote milti
Ūdens – tādā daudzumā, lai iegūtu šķidra krējuma konsistenci
Sāls pēc garšas
1 ēdamkarote baziliks
1 glāze sojas majonēze
„Sotē” veidā sautē ķiplokus un sīpolus. Nepārtraukti maisot, pievieno miltus, tad smalkā strūkliņā lej klāt ūdeni. Pievieno pupiņas, baziliku, sojas majonēzi un sāli pēc garšas. Sautē 10 – 15 minūtes.
*******
Pupiņu mērce (3)
2 glāzes vārītas pupiņas
2 smalki sagriezti sīpoli
2 daiviņas sasmalcināta ķiploka
5 ēdamkarotes augu eļļa
1 ēdamkarote baziliks
Ūdens – tādā daudzumā, lai iegūtu šķidra krējuma konsistenci
Sāls pēc garšas
1 glāze smalki sagriezti pētersīļi
„Sotē” veidā sautē sīpolus. Pievieno pupiņas, baziliku un sāli pēc garšas. Sautē 10 – 15 minūtes.
*******
Pākšēdamās pupiņas ar sīpoliem un ķiplokiem
1 kg pākšēdamās pupiņas
4 sīpoli (sagriezti pusgredzenos)
2 ēdamkarotes augu eļļa
1 ēdamkarote bazilika
1 citrona sula
3 – 4 daiviņas sasmalcināta ķiploka
Pupiņu pākstis attīra no šķiedrām un apgriež galiņus. Ielaiž vārošā ūdenī, uzvāra un izslēdz uguni. Izsautē sīpolus, pievieno pupiņas un sautē vēl 5 – 10 minūtes. Pievieno baziliku, citrona sulu un ķiplokus.
*******
“Čīles” pupiņas
2 glāzes vārītas pupiņas
1 glāze kubiņos vai salmiņos sagriezta saldā pipara
2 daiviņas sasmalcināta ķiploka
1 glāze sīpoli
½ glāze ūdens
2 tējkarotes augu eļļa
½ glāze tomātu mērce vai 1 tējkarote sāls bez kaudzes
„Sotē” veidā sautē sīpolus, ķiplokus un piparus. Pievieno pie pārējiem produktiem. Sautē uz lēnas uguns 30 – 40 minūtes. Ēdienam ir jābūt biezas konsistences.
*******
Zirņu pankūkas
1 glāze zirņu biezputras
1½ glāze milti
1 tējkarote sāls bez kaudzes
3 ēdamkarotes ūdens (raugam)
2 ēdamkarotes augu eļļa
10 g raugs
Mērce:
3 – 4 daiviņas sasmalcināta ķiploka
3 – 4 tējkarotes ūdens
Novāra zirņus, saberž, atdzesē un pievieno pie visām sastāvdaļām. Ļauj uzrūgt 2 stundas siltā vietā. Cep cepeškrāsnī uz plāts (kura ieziesta ar eļļu). Pankūkas var pasniegt ar ķiploku mērci (skat. rec.).
*******
2 komentāri:
kas ir Sotē
Sotē? Labs jautājums :)) Patiesībā tas ir vienkārši sautējums - sagriez produktu (jebkādu) gabaliņos un pasautē (bez ūdens pievienošanas)
Ierakstīt komentāru