Cepumi, krekeri, virtuļi...

Auzu cepumi

480 ml ļoti silta ūdens, 1 ēdk sausa rauga, 1 ēdk. medus, 1 ēdk. melases, 720 gr auzu pārslu, 480 gr rupjo kviešu miltu, ¾ tējk. sāls.

Izšķīdiniet raugu ūdenī. Iejauciet medu un melasi un ļaujiet pastāvēt 5 minūtes. Auzas sasmalciniet blenderī vai kafijas dzirnaviņās līdz miltiem. Sajauciet auzu miltus un rauga masu lielā bļodā. Pievienojiet 240 gr rupjo kviešu miltu un sāli. Enerģiski samaisiet. Piejauciet atlikušos miltus. 80 gr lielas porcijas uzlieciet uz cepešpannas. Ļaujiet uzbriest 20-30 minūtes, tad cepiet 15 minūtes. Ļoti labi, ja cepumi ir un grauzdēti. Ja vēlaties, tad medus un melases vietā var izmantot 8-10 dateles.


Rīta cepumi

80 ml ūdens, 1 ēdk. ābolu sulas, 1/2ēdk. sausa rauga, 160 gr tīru, Indijas riekstu, 160 ml ūdens, 240 miežu vai auzu miltu, 240 gr rupjo kviešu miltu, ½ tējk. sāls.

80 ml ūdens un ābolu sulas un uzsildiet. Izlejiet bļodā, tad uzkaisiet raugu masai. Indijas riekstus un 160 ml ūdens samaisiet blenderī līdz izveidojas viendabīga masa. Pievienojiet rauga masai. Piejauciet atlikušās sastāvdaļas un viegli mīciet. Ja mīkla ir nedaudz mīksta, pievienojiet vairāk miltu. Izrullējiet 1,4 collas biezus un sagrieziet apaļus. Lai uzbriest ap 20 minūtēm. Cepiet iepriekš sasildītā krāsnī apmēram 15 minūtes vai līdz paliek zeltaini brūni.


Kukurūzas miltu cepumi

480 gr kukurūzu miltu, 480 gr auzu pārslu, 120 gr nesaldināta kokosrieksta, 1 tējk. sāls, 540 ml karsta ūdens, 120 gr rozīņu.

Sajauciet pirmās četras sastāvdaļas. Nedaudz sajauciet karstu ūdeni ar rozīnēm blenderī. Visas sastāvdaļas sajauciet kopā un ļaujiet pastāvēt dažas minūtes. Ar karoti izlieciet mīklu uz cepešpannas. Cepiet apmēram 45 minūtes vai līdz cepumu apakša ir zeltaini brūna. Ja vēlaties varat pasniegt ar ievārījumu.


Kokosriekstu krekeri

420 ml ūdens, 60 gr tīru, Indijas riekstu, 1 1/2 ēdk. sezamsēklu, 1ēdk. sagriezta kokosrieksta, 180 gr kukurūzas miltu, 180 gr auzu pārslu.

Indijas riekstus un 180 ml ūdens samaisiet blenderī līdz izveidojas viendabīga masa. Pievienojiet sezamsēklas, kokosriekstus un turpiniet darbu ar blenderi. Pievienojiet atlikušo ūdeni un citas sastāvdaļas un atkal sajauciet ar blenderi līdz viendabīgai masai. Izlejiet uz cepešpannas un cepiet apmēram 20 minūtes. Izņemiet no cepeškrāsns un sadaliet vēlamo krekeru izmērā. Ielieciet atpakaļ krāsnī un cepiet vēl 40 minūtes vai līdz kļūst gaiši brūni. Ik pa laikam pārbaudiet, lai nepiedegtu.


Virtuļi

480 ml silta ūdens, 2 ēdk. sausa rauga, 160 gr medus, 120 gr kviešu asnu , 80 gr mandeļu sviesta, 2 ēdk. lecitīna granulu, 1 tējk. sāls, ¾ tējk. kardamona, 720 gr II šķiras miltu , 620 gr rupjo kviešu miltu.

Raugu ieberiet ūdenī, tad pievienojiet pārējās sastāvdaļas izņemot miltus. Labi samaisiet. Pievienojiet miltus, lai izveidotu vidēji cietu mīklu. Mīciet 5 minūtes. Ļaujiet mīklai uzcelties līdz dubultojas (apmēram 1 stunda). Izrullējiet apmēram 1 cm biezu un tad sadaliet virtuļu izmērā. Nolieciet uz cepešpannas un ļaujiet uzbriest vēl 30 minūtes. Cepiet apmēram 20 minūtes. Sanāk apmēram 36 virtuļi.


Sezama krekeri

1 glāze baltie milti, 1½ glāze pilngraudu milti, 1 glāze auzu pārslas, ½ glāze sojas milti, ½ glāze sezama sēklas, 1 tējkarote cukurs, 1½ tējkarote sāls, ¾ glāzes ūdens, ½ glāze augu eļļa.

Sajauc kopā sausos produktus, tad pievieno eļļu un ūdeni. Mīklu mīca, līdz iegūst viendabīgu masu. Izrullē 3 – 6 mm biezu mīklu, izgriež cepumus sev vēlamā formā, sadursta ar dakšu un cep 160°C temperatūrā, līdz iegūst zeltainu nokrāsu.


Krekeri „ Graham”

1 glāze auzu milti, 1 glāze balto miltu, ½ glāze kviešu pilngraudu milti , 1 tējkarote sāls, ¼ glāze augu eļļas, ¼ glāze ūdens, 3 ēdamkarotes medus, ¼ tējkarote maltas anīsa sēklas.

Savieno pirmos piecus produktus un ar eļļu ieziestām rokām visu samaisa. Sajauc ūdeni ar anīsu, pievieno miltus un izmīca mīklu (ja vēlas, var pievienot ūdeni). Mīklu izrullē, sagriež un cep cepeškrāsnī 8 – 10 minūtes 160° C temperatūrā (lai krekeri kļūtu kraukšķīgi).


Vaildvudas auzu krekeri

3 glāzes auzu pārslas, 3 glāzes kviešu miltu, 2 ēdamkarotes cukurs (pēc vēlēšanās), ½ tējkarote sāls, ¾ glāzes augu eļļas, 1 glāze ūdens.

Sajauc šķidrās sastāvdaļas un tās ielej sausajos produktos, izmīca miklu, izrullē 3 – 5 mm biezu mīklu uz divām cepešpannām (var izmantot otru cepešpannas pusi). Pārkaisa ar sāli un sagriež gabaliņos. Cep 25 – 35 minūtes 150° – 160° temperatūrā, līdz krekeri kļūst kraukšķīgi.


Sīpolu bumbiņas

2 ēdk. sausa rauga, 80 ml silta ūdens, 1,2 kg rupjo kviešu miltu, 120 gr sasmalcinātu sīpolu, 1 ēdk. sīpolu sāls, ½ ēdk. miežu iesala, ½ ēdk.sāls, 180 gr sasmalcinātu dateļu, 80 ml karsta ūdens, 180 ml ūdens.

Izšķīdiniet raugu 80 ml silta ūdens. Sajauciet nākamās piecas sastāvdaļas lielā bļodā. Dateles un karstu ūdeni sajauciet ar blenderi līdz izveidojas masai. Pievienojiet rauga masu un dateļu masu sausām sastāvdaļām. Kārtīgi sajuciet. Pievienojiet 180 ml ūdens un mīciet līdz izveidojas mīksta mīkla. Pievienojiet vairāk ūdens vai miltu, ja nepieciešams. Lai uzbriest 20 minūtes. Izveidojiet mazas bumbiņas un cepiet uz nokaisītas ar miltiem cepešpannas apmēram 30 minūtes.


Banānu dateļu cepumi

3 samīcīti banāni , 1 tējk. vaniļa, ½ tējk. sāls, 240 gr nesaldināta sasmalcināta kokosrieksta, 240 gr sasmalcinātu dateļu, 240 gr sasmalcinātu žāvētu augļu (papajas vai ananāsu), 240 gr rozīņu, 120 gr sasmalcinātu valriekstu, 240 gr auzu pārslu.

Vaniļu un sāli sajauciet ar banāniem. Pievienojiet atlikušās sastāvdaļas, izņemot auzu pārslas, un labi samaisiet. Pievienojiet auzu pārslas. Uzlieciet uz cepamā trauka un cepiet 25 minūtes pie 180 grādu temperatūras.


Kokosriekstu cepumi

480 gr sasmalcinātu dateļu, 240 gr rozīņu, 180 ml ananāsu vai apelsīnu sulas, 720 gr nesaldināta sasmalcināta kokosrieksta, 240 gr sasmalcinātu valriekstu vai mandeļu, 180 gr kviešu miltu, 80 gr auzu pārslu, ½ tējk. sāls.

Dateles, rozīnes un sulu sajauciet ar blenderi līdz izveidojas viendabīga masa. Pievienojiet atlikušās sastāvdaļas un viegli sajauciet. Uzlieciet uz cepamā trauka un cepiet 180 grādu temperatūrā 20-25 minūtes vai kamēr kļūst brūngani.


Žāvētu augļu bumbiņas

360 gr valriekstu, 240 gr žāvētu aprikožu, 120 gr sasmalcinātu dateļu, 120 gr rozīņu, 160 ml sojas vai riekstu piena, 1 tējk. sarīvētas apelsīnu miziņas,1/8 tējk. sāls.

Pirmās četras sastāvdaļas kārtīgi sasmalciniet. Pievienojiet atlikušās sastāvdaļas un labi samaisiet. Atdzesējiet, tad izveidojiet mazas bumbiņas. Bumbiņas pavārtiet sasmalcinātos kokosriekstos vai citos riekstos.


Sezamsēklu konfekte

240 gr medus, 1 tējk. sāls, 450 gr sezamsēklu.

Uz pannas medu un sāli novediet līdz vārīšanai. Pievienojiet sezamsēklas un maisiet. Cepiet līdz kļūst zeltaini brūni. Izlejiet uz cepamās pannas un izsmērējiet cik vien plāni iespējams. Nekavējoties sagrieziet kvadrātiņos un uzlieciet uz vaska drānas. Pilnīgi atdzesējiet un pasniedziet. Glabājiet ledusskapī.


Rīsu kreps

360 ml ūdens, 60 gr Indijas riekstu, 2 sasmalcinātas dateles, 240 gr brūno vārītu rīsu, 60 gr cieta tofu, 1 tējk. sāls.

Riekstus, dateles un pusi no ūdens sajauciet ar blenderi līdz viendabīgai masai. Pievienojiet atlikušo ūdeni un citas sastāvdaļas un labi sajauciet. Lai masa pastāv kamēr uzsildās panna. Atkal sajauciet pirms ieliešanas pannā un sajauciet katru reizi pirms cepšanas. Cepiet līdz paliek brūnas.


Cepumi “Dziesma”

2 gl. auzu pārslu, 2 banāni, 1 gl. rozīņu, 2 gl. dateļu, 1 tējk. vaniļas cukura
Sasmalcina banānus, pārkaisa cukuru. Visu samaisa un liek cepumus uz plāts. Cep 175 grādi C līdz zeltainai krāsai.


Cepumi “Ķīna”

3 gl. rozīņu, ¾ gl. ananāsu vai apelsīnu sulas, 1/3 gl. auzu pārslu, 1 gl. valriekstu vai mandeļu, 3 gl. kokosriekstu skaidiņu, ¾ gl. pilngraudu miltu

Samaļ kombainā rozīnes ar sulu līdz vienveidīgai masai. Pievieno pārējās sastāvdaļas un viegli sajauc. Izliek ar karotīti uz plāts un cep 160 grādi C līdz zeltainai krāsai.


Karoba cepumi

1,5 gl. ūdens, 1 gl. valriekstu, 1 gl. dateļu, 2 tējk. vaniļas cukura, ½ tējk. sāls, 1,25 gl. pilngraudu miltu, 1 gl. rozīņu, ½ gl. karoba pārslu

Sajauc pirmās piecas sastāvdaļas kombainā, pievieno miltus, rozīnes un maisījumu samaļ. Pievieno karobu un turpina kult. Mīklu kaudzītēs liek uz plāts un cep 175 grādi C 20 – 25 minūtes.


Kukurūzas cepumi „asie”

1 glāze kukurūzas putraimi, ½ glāze auzu pārslas, 1 tējkarote diļļu sēklas (pēc vēlēšanās), 1 glāze smalki sagriezti sīpoli, 1 tējkarote sāls, 1 tējkarote sasmalcināta ķiploka, 2½ glāzes vāroša ūdens.

Savieno visas sastāvdaļas, izņemot ūdeni. Samaisa, pievieno ūdeni un atkal samaisa. Atstāj uz 3 minūtēm, lai iesūktos ūdens. Ja ir nepieciešams, pievieno vēl ūdeni, lai izveidotos pastai līdzīga masa. Uz ieziestas plāts liek pa ēdamkarotei iegūto masu. Cep 30 minūtes 200°C temperatūrā, kamēr cepumi iegūst zeltainu krāsu.


Cepumi no sojas masas

2 glāzes sojas biezumi (sojas piena gatavošanas blakusprodukts), 1 glāze milti, ½ glāze augu eļļa (var vairāk), 1 tējkarote sāls, nedaudz ūdens (atkarībā no sojas biezuma mitruma).

Izmīca mīklu un izrullē plānā kārtiņā, liek uz pannas, kas ieziesta ar eļļu un sagriež gabaliņos. Cep, līdz iegūst zeltainu nokrāsu.


Riekstu cepumi

2 – 2/3 glāzes milti, 2 ēdamkarotes sojas milti, 4 ēdamkarotes cukurs, 6 ēdamkarotes augu eļļa, ¾ glāzes sasmalcināti rieksti, 1 tējkarote citrona miziņas, 10 – 15 g raugs, ½ glāze silta ūdens.

Savieno pirmās četras sastāvdaļas, maisa, līdz izveidojas mazas piciņas. Siltā ūdeni izšķīdina raugu un pievieno visus produktus. Atstāj rūgt 2 stundas. Izrullē mīklu 1 cm biezumā, izveido aplīšus, izliek uz paplātes un atstāj uz 10 – 15 minūtēm. Pēc vēlēšanās var izrotāt ar riekstu pusītēm. Cep 10 – 12 minūtes 200° C temperatūrā.


Auzu cepumi „Ezītis”

600 g auzu pārslas, 1 – 1½ glāze milti, 200 g rupji sasmalcināti valrieksti, 2 ēdamkarotes medus, ½ – ¼ glāze cukurs, 1/8 tējkarote sāls, 1 glāze saulespuķu eļļa, 1 paciņa vaniļas cukura.

Savieno visas sausās sastāvdaļas, pievieno 1 glāzi eļļu un rūpīgi izmaisa. Atstāj uz 10 minūtēm ievilkties, pievieno ¾ glāzes ūdeni un izmīca. Mīklai ir jābūt drupanai. Izveido cepumus un uzliek uz sausas plāts. Cep 15 – 20 minūtes 180°C temperatūrā.



2 komentāri:

arija teica...

Liels paldies par cepumu receptem. Es vel gribeju uzzinat vienkarsas smilsu miklas racepti.

Unknown teica...

Vai Jūs varētu sakontaktēt info@introskip.com Jūsu brīnišķīgā blgoa sakarā?