Lēcu ēdieni

*******

Lēcu sacepums angļu gaumē

240 gr sasmalcinātas selerijas
240 gr sasmalcinātu sīpolu
2 ēdk. smalki sagrieztas paprikas
1 ķiploku daiviņa
600 gr vārītu lēcu
360 gr mīkstu pilngraudu maizes drusku
240 gr tomātu biezenis
160 gr samaltu valriekstu vai mandeļu
120 ml sojas vai riekstu piena
3 ēdk. rupjo kviešu miltu
1 tējk. sīpolu sāls
1 tējk. sāls
½ tējk. salvijas lapu
240 ml tomātu mērces

Pirmās četras sastāvdaļas pavāriet ūdenī līdz paliek mīkstas. Sajauciet ar parējām sastāvdaļām, izņemot mērci, un labi samaisiet. Ievietojiet cepšanas traukā un cepiet 30 minūtes. Uzlejiet mērci pa virsu un cepiet vēl 15 minūtes.


Garšīgās pikantās lēcas

480 gr sausu lēcu
230 gr tomātu mērces
1,1 l ūdens
1 liels sagriezts sīpols
1/8 tējk. ķimeņu
¼ tējk. raudenes
1,5 tējk. sāls
¼ tējk. ķiploku pulvera
¼ tējk. bazilika
¼ tējk. paprikas

Nomazgājiet lēcas. Pievienojiet visas sastāvdaļas un vāriet 1 stundu.


Mazidra

720 ml ūdens
240 gr sausu lēcu
1 sagriezts sīpols
1 ķiploku daiviņa
1 tējk. sāls
1 lauru lapa
1/8 tējk. ķimeņu
840 gr vārītu brūno rīsu
420 gr sagrieztu salātlapu
420 gr sagrieztu tomātu
7 ēdk. sagrieztu lociņu
7 ēdk. sagrieztu olīvu

Pirmās septiņas sastāvdaļas novediet līdz vārīšanai, tad samaziniet uguni un pavāriet 45-60 minūtes vai kamēr masa sabiezē un lēcas kļūst mīkstas. Izņemiet lauru lapu. Visu ielieciet pasniegšanas traukā un atlikušās sastāvdaļas ievietojiet atsevišķos traukos. Lai katrs cilvēks pats izvēlas, ar ko ēst mazidru.


Sarkanās lēcas

480 gr sarkano lēcu
720 ml karsta ūdens
1 tējk. ķimeņu
60 gr sagrieztu sīpolu
2 ķiploku daiviņas
2 lauru lapas
½ ēdk. sāls vai pēc garšas
½ tējk. turmerika
1 l karsta ūdens

Labi noskalojiet lēcas un iemērciet tās 720 ml ūdens uz 5 minūtēm. Nolejiet ūdeni. Uzsildiet katliņu un ielieciet tajā ķimenes, pamaisot pievienojiet sīpolus un ķiplokus. Uzsildiet dažas minūtes. Pievienojiet lēcas un atlikušās garšvielas. Pievienojiet 1 l karsta ūdens un labi samaisiet. Aiztaisiet ar vāku un vāriet līdz lēcas kļūst mīkstas. Varat pasniegt ar brūnajiem rīsiem.


Aukstās lēcu kotletes

360 gr lēcu
1,2 l vārošā ūdens
300 gr sagrieztu sīpolu
2 ķiploku daiviņas
120 gr tomātu pastas
2 ēdk. rauga pārslu
1 ¼ tējk. sāls
¾ tējk. salvijas

Sasmalciniet lēcas ar blenderi vai kafijas dzirnaviņās. Pievienojiet vārošam ūdenim pamaisot, lai nerastos kunkuļi. Sīpolus un ķiplokus uzvāriet uz lēnas uguns līdz kļūst mīksti. Pievienojiet parējās sastāvdaļas. Vāriet (apmēram 20 min) līdz sabiezē, bieži maisot. Ievietojiet maizes cepšanas traukā (veidnē) un atdzesējiet. Sagrieziet gabaliņos un pasniedziet ar maizi.


Lēcas armēņu gaumē

360 gr lēcu
2,5 l ūdens
120 gr brūno rīsu
240 gr sagrieztu sīpolu
240 gr sagrieztu spinātu
480 gr sagrieztu tomātu
1 ēdk. sīpolu sāls
½ ēdk. sāls
1 tējk. ķiploku sāls
¼ tējk. ķimeņu
½ tējk. bazilika

Visas sastāvdaļas, izņemot rīsus, ievietojiet katlā un vāriet apmēram 30 minūtes.
Pievienojiet rīsus un vāriet vēl 45 minūtes. Pasniedziet karstas.


Lēcas

4 gl. lēcu, 8 gl. ūdens, 1 gl. sautētu sīpolu, 1,5 tējk. sāls, 1 tējk. bazilika

Lēcas iemērc un izvāra. Pievieno garšvielas, uzsilda līdz 80 grādi C un pasniedz.


Lēcu sacepums

1 gl. sīpolu, 1 gl. gatavu lēcu, 3/4 – 1 gl. mandeļu piena vai ūdens, ¾ gl. riekstu, 1 tējk. majorāna, ½ tējk. sāls, 1 gl. rīvmaizes, 1 tējk. ķiploku sāls

Visu sajauc un cep 150 °grādi C 35 – 45 minūtes.


Lēcu riņķīši

½ gl. seleriju vai diļļu, ¼ gl. sīpolu, 1 ķiploka daiviņa, 2 gl. gatavu lēcu, ½ gl. sasmalcinātu valriekstu, 3 gl. rīvmaizes

Novāra svaigus dārzeņus, sajauc ar riekstiem, lēcām un 1gl. rīvmaizes, ļauj pastāvēt 5 minūtes. Pievieno pienu, lai mīkla būtu pietiekami bieza. Formē riņķīšus, apmēram 5cm biezumā, apviļā rīvmaizē, cep 180° C 15 minūtes, apgriež un cep vēl 15 minūtes.


Lēcu stroganovs

480 gr lēcu
840 ml ūdens
1 vidēji liels sagriezts sīpols
1 tējk. ķiploku pulvera
2 tējk. bazilika
1 tējk. sāls
3 ēdk. rauga pārslu
300 ml ūdens
1 ēdk. tomātu pastas
5 ēdk. rupjo miltu

Ievietojiet lēcas un ūdeni lielā katlā un pavāriet uz lēnas uguns 1 stundu. Stundas beigās pievienojiet sagrieztu sīpolu un garšvielas un pavāriet vēl 15 minūtes. Kamēr lēcas vārās mazā bļodā samaisiet 300 ml ūdens, tomātu pastu un miltus. Lēnām pievienojiet miltu un ūdens masu karstām lēcām un ja vēlaties varat pievienot 240 gr gatavu sēņu. Pasniedziet ar brūniem rīsiem vai makaroniem.


Lēcu zupa

2 gl. sausu lēcu, 2 l ūdens, pa ½ gl. sagrieztu sīpolu un seleriju, ¼ gl. rīvētu burkānu, 3 ēdk. pētersīļu, 1 daiviņa ķiploka, 2,5 tējk. sāls, ½ tējk. majorāna, 1 lauru lapa, 2 gl. tomātu
Visu, izņemot tomātus, saliek katlā ar ūdeni un uzvāra. Samazina uguni un sautē 1,5 stundas. Pievieno tomātus un sautē vēl 30 minūtes.

Lēcu pastēte

1 glāze lēcu, 1 vidējs sīpols, 4 daiviņas ķiploka, 6 tējkarotes margarīna

Lēcas izvāra 2 glāzēs ūdens. Sīpolu un ķiplokus sakapā, liek uz pannas un cep margarīnā nelielā karstumā līdz tie kļūst mīksti, bet nesāk brūnēt. Pievieno vārītās lēcas un uzkarsē. Liek blenderī vai virtuves kombainā (ar metāla smalcināmiem asmeņiem) un kuļ (ja nepieciešams, var pievienot vārītu ūdeni), līdz iegūta vēlamā konsistence. Var pievienot arī sāli un garšvielas pēc izvēles.

6 komentāri:

Unknown teica...

loti garsigi ir:lecas novara un tapat ka zirnus ed ar saceptiem sipoliem ar speki un klat piedzer kefiru vai vel labak paninas.

endija velīna teica...

BRigit, šīs ir VEĢETĀRĀS receptes, un veģetārieši NEĒD speķi. ;)

Ince teica...

Paldies par interesantam receptem, butu labi zinat ari kados grados tiek cepts ediens, kad runa ir par cepsanu cepeskrasni, t.i., vai tiek uzsildita cepeskrasns un cik pec C vai F jabut temperaturai? Paldies!

Maris teica...

Pārsvarā jau visās receptēs, kur ir runa par cepšanu cepeškrāsnī, temperatūra ir norādīta. Kur nav norādīts, var eksperimentēt, jo tie grādi nemaz nav tik obligāti precīzi. Vispār jau veselīgāks ēdiens sanāks, nepārsniedzot 180 Celsija grādus. Maizei gan vajadzēs maķenīt vairāk. Manai cepeškrāsnij nemaz nav temperatūras rādītāja, bet vienalga sanāk ok :))
Krāsniņu, protams, iepriekš jāiesilda.

Ince teica...

Paldies Mari, sodien pat meginasu ko uzmeistarot. Mana gimene visiem lecas garso, t.sk. ari 1,5 gadus vecai meitinai. Ta ka to jauko garsu un brinumjaukas ipasibas atklaju nesen, parsvara galda liku tikai varitas un klat salatus. Tapec mekleju ko interesantu, ko no tam var pagatavot. Tiesam paldies!

Ince teica...

Aukstās lēcu kotletes - lieliska aukstā uzkoda, kā arī lielisks veids, kā bērnus iepazīstināt ar lēcām! Manējie ēd gan veselas, gan samaltas, bet citiem bērniem tas bija kas jauns! Recepte ir pamats, kas dod katrai saimniecei (saimniekam, ja gatavo) lielisku iespēju variēt un eksperimentēt; es, piemēram, klāt lieku arī sarīvētus burkānus, bet ja gribās ko vēl sātīgāku, der arī smalki sagrieztas,apceptas sēnes! Vēlreiz paldies!