Saldie pīrāgi un našķi

Ābolu pīrāgs 1

1 l saldu ābolu, 0,5 – 1 gl. apelsīnu sulas, 0,5 gl. rozīņu, 1 ēdk. medus, 2 ēdk. cietes, 1 – 2 ēdk. ūdens, 1 parastā pamatne

Vāra ābolus ar sulu, rozīnēm un medu. Strūkliņā pievieno izšķīdinātu cieti, maisa, kamēr šķidrums kļūst biezs un caurspīdīgs. Pārlej pamatnei un ļauj nostāvēties.
*******

Saldā plāte

¾ gl. sasmalcinātu dateļu, 1/3 gl. ūdens, ¾ gl. riekstu, 3 ēdk. mandeļu, ½ gl. auzu pārslu, 1/8 tējk. sāls

Novārītas dateles saberž ar pārējām sastāvdaļām. Cep 190 grādi C 10 minūtes.
*******

Citronu pīrāgs

3,5 gl. ananāsu sulas, ½ gl. cietes, ½ gl. mīkstu dateļu, 1 ēdk. citrona sulas, 1 saldā pamatne

Sajauc kombainā dateles ar 1/4 ananāsu sulas līdz viendabīgai masai. Ielej sautējamā traukā 2/4 sulas un dateļu masu un uzvāra. Pielej cieti ar 1/4 ananāsu sulas, maisot, kamēr šķidrums kļūst caurspīdīgs. Pievieno citrona sulu un pārlej pamatnei. Pasniedzot rotā ar sojas putukrējumu.
*******

Melleņu pīrāgs

4 gl. melleņu ievārījuma, 1 parastā pamatne

Pārlej parasto pamatni ar ievārījumu, rotā ar apelsīnu daiviņām. Ja ievārījums tiks lietots kā pildījums – pievieno cieti. Noliek aukstumā uz 2 stundām.
*******

Ābolu pīrāgs 2

¾ gl. dateļu, 1/3 gl. ūdens, ¾ gl. riekstu, 3 ēdk. mandeļu, ½ gl. auzu pārslu

Dateles vāra 5 minūtes, saberž ar riekstiem un auzu pārslām. Cep 190 grādi C 10 minūtes.

Pildījums: 6 gl. ābolu, 1,5 gl. ābolu sulas, 2 ēdk. cietes, 1/8 tējk. kardamona, 1/3 tējk. koriandra sāls

Garšvielas vāra uz lēnas uguns 3/4 sulas. Izšķīdina cieti atlikušajā sulā un pielej karstajai sulai. Tiklīdz šķidrums sabiezē, trauku noņem no uguns un sulai pievieno ābolus. Pārlej pamatnei un cep 190 grādi C 20 minūtes.
*******

Burkānu pīrāgs

2 gl. burkānu, 1,5 gl. ūdens, 1 gl. rozīņu, 1 ēdk. medus, 1 gl. miežu miltu, 1 gl. valriekstu, 1 gl. pilngraudu miltu, ½ tējk. sāls, ¼ tējk. koriandra, 1/8 tējk. kardamona, 1 tējk. vaniļas cukura

Pirmās četras sastāvdaļas vāra 5 minūtes un atdzesē. Pievieno burkānus ar garšvielu sīrupu, uzlej visu miltiem un atstāj uzbriest, vēlāk pievieno riekstus un cukuru. Cep 175 grādi C apmēram 35 minūtes.
*******

Ķirbju pīrāgs

50 g maltas linsēklas, 1 gl. silta ūdens, 1,5 gl. dateļu, 2 tējk. kardamona, 1 ēdk. koriandra, 3 gl. ķirbju biezeņa, 3 ¼ gl. mandeļu piena, ¾ tējk. sāls, 2/3 tējk. vaniļas cukura, necepta parastā pamatne

Iemērc sēklas. Izmērcē dateles pienā un samaļ kombainā. Visu labi sajauc. Pārlej maisījumu neceptajai pamatnei un cep 160 grādi C 45 – 60 minūtes līdz gaiši brūnai krāsai.
*******

Banānu pīrāgs 1

¾ gl. valriekstu, 50 g ananāsu sulas, ¾ gl. mīkstu dateļu, 1 gl. banānu, 1,5 gl. pilngraudu miltu, 2 ēdk. cepamā pulvera, 5 ēdk. drupinātu riekstu, 1,25 gl. banānu mērces

Riekstus, sulu, dateles un banānus sajauc kombainā līdz vienveidīgai masai, pievieno drupinātus riekstus, samaļ mikserī. Pieber miltus un pulveri, maisa 30 sekundes ar 2. ātrumu. Cep 175 grādi C 25 – 30 minūtes.
*******

Banānu pīrāgs 2

6 sasmalcināti banāni, 1 gl. dateļu, 1/3 gl. rozīņu, ½ gl. ananāsu sulas, 1 tējk. sāls, 4 gl. auzu pārslu, ½ gl. valriekstu, ½ gl. kokosriekstu, 1 tējk. koriandra

Visu labi sajauc, cep 175 grādi C 35 – 45 minūtes.
*******

Rīta pīrāgs

2 gl. auzu pārslu, 1 gl. konditorejas pilngraudu miltu, 1 gl. auzu miltu, 2 gl. dateļu, 2 gl. ūdens, 2/3 gl. valriekstu, 1 ēdk. sāls

Samaļ riekstus, sakuļ tos ar ūdeni. Sausos produktus sajauc, pārlej ūdeni un izmaisa. Cep 220 grādi C 25 minūtes.
*******

Persiku ēdiens

1/8 l persiku, 6 ēdk. dateļu, 1,3 tējk. vaniļas cukura, 1/3 gl. rozīņu, maize pamatnei

Savāra persikus ar datelēm, pievieno cukuru. Kārto kārtām apceptu maizi, persikus, rozīnes. Cep uz plāts 150 grādi C apmēram stundu.
*******

Ambrozija

1 gl. apelsīnu daiviņu, pa 1 gl. ananāsu un banānu kubiciņu, ½ gl. kokosa skaidiņu, 1 gl. ananāsu sulas

Visu sajauc un atdzesē.
*******

Ābolu skaidiņas

4 gl. ābolu no kompota, ¼ gl. dateļu, ¼ gl. ūdens, ¼ gl. rozīņu, ½ gl. granolas

Dateles saberž ar ūdeni. Sajauc rozīnes ar āboliem un datelēm. Pārliek augļus uz plāts, uzkarsē līdz 160 grādi C, pārklāj ar granolām un cep vēl 15 minūtes.
*******

Melleņu skaidiņas

2,5 l melleņu, 3 gl. ananāsu sulas, 1 gl. dateļu, ½ gl. cietes, ½ gl. ūdens, 1 gl. granolas

Uzvāra sulu, maisot pievieno cieti, sabiezējušai sulai pievieno dateles. Pieber mellenes un maisa, kamēr tās sāk krāsot sulu. Cep mellenes 175 grādi C 20 minūtes, pārklāj ar granolām un cep vēl 10 minūtes.
*******

Zemeņu skaidiņas

2 l zemeņu, 3 gl. ananāsu sulas, 1 gl. dateļu, ½ gl. cietes, 1 gl. granolas

Uzvāra sulu, pievieno izšķīdinātu cieti. Pievieno ķīselim izberztas dateles, zemenes un maisa, kamēr sāk krāsoties šķidrums. Liek uz plāts un cep 175 grādi C 20 minūtes. Pārklāj granolas un cep vēl 10 minūtes.
*******

Konfektes

½ gl. sasmalcinātu riekstu, 1 gl. sasmalcinātu auzu pārslu, 1 gl. sasmalcinātu kokosa skaidiņu, ½ gl. rozīņu, 1 gl. dateļu, ½ gl. riekstu eļļas, ¼ gl. karoba

Ūdeni ar riekstiem un rozīnēm uzvāra, sasmalcina mikserī un pievieno pārējos produktus. Samaisa un noliek aukstumā.
*******

Maizīte ar rozīnēm

3 gl. ūdens, 3 ēdk. sausā rauga, 6 gl. pilngraudu miltu, 3 gl. rozīņu, 1,5 gl. dateļu, 3 ēdk. citrona sulas

Dateles iemērc uz 30 minūtēm karstā ūdenī. Izšķīdina raugu. Visu, izņemot raugu, viegli sajauc, pievieno raugu un rūpīgi izmaisa. Ļauj mīklai uzcelties, sajauc to, liek formiņās. Ļauj pacelties dubultīgi (20 minūtes). Cep 150 grādi C līdz zeltainai krāsai. Pēc izcepšanas tūlīt izņem no formas.
*******

Maizīte ar datelēm

3 gl. ūdens, 3 gl. sausā rauga, 6 gl. pilngraudu miltu, 4,5 gl. dateļu

Iemērc dateles uz 30 minūtēm siltā ūdenī, izšķīdina raugu. Visu, izņemot raugu, viegli sajauc, pievieno raugu un rūpīgi izmaisa. Mīkla var būt nedaudz ķepīga, bet tai vajadzētu atlekt no trauka sieniņām. Mīklai ļauj pacelties, atspiež to, liek formiņās un ļauj pacelties dubultīgi. Cep 150 grādi C līdz zeltainai krāsai. Pēc izcepšanas tūlīt izņem no formas.
*******

Īrisu keksi

1 ½ gl. dateļu gabaliņu, 1 gl. karsta ūdens, 1/3 gl. riekstu sviesta, ½ gl. karobo pulvera, 1 gl. riekstu piena, 1 gl. karobo - dateļu glazūras, 1 ēdk. vaniļas cukura, ½ gl. maltu mandeļu, 2 gl. pilngraudu miltu, 1 gl. valriekstu, ½ gl. ūdens, ½ tējk. sāls

Iemērc dateles karstā ūdenī uz 5 minūtēm. Dateles un pārējos produktus, izņemot riekstus un miltus, sajauc kombainā līdz vienveidīgai masai. Pievieno miltus un riekstus un kuļ, līdz masa kļūst gaisīga. Izklāj uz plāts un cep 160 grādi C 15 – 20 minūtes. Atdzesē un pārklāj ar karobo - dateļu glazūru.
*******

Karoba - īrisu pīrāgs

1 gl. + 2 ēdk. dateļu gabaliņu, 1 ½ gl. pilngraudu kviešu miltu, 6 ēdk. karoba pulvera, ¼ gl. maltu mandeļu, ¾ gl. karsta ūdens, 4,5 ēdk. olu aizvietotāja, 3/4gl. mandeļu piena, 1/3 tējk. sāls, 1,5 tējk. vaniļas, 3 ēdk. cepamā pulvera, ¾ gl. maltu valriekstu, 6 2/3 ēdk. ūdens

Iemērc dateles karstā ūdenī uz 5 minūtēm. Pēc tam sajauc ar pārējiem produktiem, izņemot miltus, olu aizvietotāju, cepamo pulveri un valriekstus. Sakuļ virtuves kombainā līdz vienveidīgai masai. Pārlej mikserī un pievieno miltus, olu aizvietotāju, cepamo pulveri un valriekstus, kuļ otrajā ātrumā apmēram minūti. Lej uz plāts, cep 175 grādi C 30 minūtes. Atdzesē un sagriež gabaliņos.
*******

Polinēzijas tāfelīte

2 gl. auzu pārslu, ¾ gl. auzu miltu, ¾ gl. kokosa skaidiņu, ½ gl. koncentrētas ābolu sulas, ¼ gl. koncentrētas apelsīnu sulas, 7 ¼ ēdk. ūdens, 1/3 tējk. sāls

Sajauc miltus, auzu pārslas, kokosa skaidiņas un sāli. Sajauc apelsīnu sulu ar ūdeni un samērcē sagatavoto maisījumu. Pusi maisījuma ieliek formā un piespiež, pēc tam pārklāj ar pildījumu. Uz pildījuma izklāj otru maisījuma daļu un atkal piespiež. Virspusi apsmidzina ar ābolu sulu. Cep 175 grādi C 30 minūtes līdz gaiši brūnai krāsai.
*******

Persiku saldējums

1 glāze notīrīti un apgrauzdēti zemesrieksti
1 tējkarote vaniļas cukura
1/4– 1/3 glāze medus
4½ glāzes persiki bez kauliņiem (var izmantot arī konservētus)
3 ēdamkarotes apelsīnu sulas (pēc vēlēšanās)

Sajauc visas sastāvdaļas un sakuļ blenderī (1 – 2 minūtes). Sasaldē un pēc tam izņem no saldētavas, ļauj nedaudz atkust un tad atkal sakuļ blenderī. Masu ieliek formiņās un liek atpakaļ saldētavā.
*******

Torte „Ziemas ķirsis”

4 porcijas neraudzētās mīklas (skat. pie maizes receptēm)
1½ kg ķirši bez kauliņiem (pēc izvēles: svaigi, sasaldēti vai konservēti)
1½ l sojas krēma (kokosa, „galiča” krēma vai kāda cita krēma)

Sadala neraudzēto mīklu vienādās daļās, izrullē 2 – 3 mm biezumā, sagriež plāts garuma un 4 cm platās strēmelēs. Uz mīklas strēmelītes virknē saliek ķiršus un strēmelīšu garumā savieno malas. Caurulītes cep, līdz tās iegūst zeltainu nokrāsu. Atdzesē. Tortes formu nosmērē ar krēmu, caurulītes saliek divās rindās, pārziež ar krēma kārtu. Tortes virsmu garnē ar ķiršiem.
*******

Torte „Napoleons”

2 l sojas krēma – kokosa, zemeņu vai „galiča”
3 – 4 porcijas neraudzētās mīklas (skat. pie maizes receptēm)

Mīklu sadala 8 – 10 vienādās daļās un izrullē uz sausas cepešpannas 2 – 3 mm biezumā. Ar dakšiņu mīklā izveido dažus dūrienus. Cep pie vidējas temperatūras, līdz iegūst vidēji zeltainu nokrāsu. Ļauj plācenim atdzist un pēc tam uzziež krēma kārtu. Tortes virsmu garnē ar drupatām vai arī ar krēmu un augļiem. Atstāj vēsā vietā uz 7 – 8 stundām.

Siera pīrāgs

4 glāzes sasmalcināts tofu
2 ēdamkarotes vaniļas cukurs
1½ tējkarote sāls
2/3 glāzes medus
½ glāze augu eļļa
¼ glāze ābolu (ananāsu) sula
1 ēdamkarote citrona sulas
½ tējkarote koriandrs

Savieno visas sastāvdaļas, kuļ blenderī, līdz iegūst vienveidīgu masu. Uz dziļas plāts virsmas uzliek granulas. Izlej sakulto masu un cep pīrāgu, līdz tas sacietē. Atdzesē un pasniedz ar vīnogu džemu vai saldu mērci.
*******

Ābolu marmelāde (no www.kurzemnieks.lv)

Nomazgātus, bet nemizotus ābolus vāra nelielā ūdens daudzumā uz lēnas uguns, kamēr mīksti. Izberž caur sietu, atdalot serdes, sēklas un kātiņus. Biezeni liek katlā, pievieno cukuru (uz 2 daļām biezeņa apmēram 1 daļa cukura).

Vārot neliek katla vāku. Ja cukura vairāk, marmelāde ir gaišāka, ātrāk sarec. Vāra apmēram stundu. Gatava, kad masa bieza, nemet burbuļus, tvaiki izdalās pūšot, kā biezputrai. No karote nepil, bet krīt pikām.

5 komentāri:

Unknown teica...

Receptes izklausās ļoti garšīgas, tas jauki, bet lūdzu uzrakstiet arī recepti "dateļu-karobo glazūrai" un kas ir receptēs minētais olu aizvietotājs un kur tādu var nopirkt.
Paldies!

Maris teica...

Kristai!
Ja godīgi, šīs receptes patiesībā nav manas, tās ir apkopotas no trīs dažādām grāmatām - amerikāņu, ukraiņu un igauņu. Tulkojot, grupējot un kopējot šīs tas ir misējies un ne visas receptes ir pilnīgas, tas jāatzīst. Vajadzētu piestrādāt, lai nepilnības novērstu, bet tas laiks vienmēr tā kā par maz...
Lūk, Karoba - dateļu glazūra:
¼ gl. karoba, ¾ gl. dateļu, ½ gl. karsta ūdens, ¼ gl. mandeļu sviesta, 1 tējk. vaniļas cukura
Iemērc dateles uz 5 minūtēm karstā ūdenī. Visas sastāvdaļas samaisa kombainā līdz viendabīgai masai.
Olu aizvietotājs ir no augu izejvielām pagatavots produkts, ko izmanto, lai aizstātu olas tādu ēdienu pagatavošanā, kuros tradicionāli olas tiek izmantotas kā saistviela. Diemžēl šobrīd nevaru precīzi norādīt, kur to Latvijā var nopirkt. Iespējams, tas varētu būt veikaliņos, kur pārdod sojas produktus no Čehijas (Rīgā - Gogoļa ielā un Dzirnavu ielā). Labā ziņa gan ir tāda, ka patlaban tiek strādāts pie veģetāro un bio-produktu internetveikala izveides, kurā noteikti varēs nopirkt arī olu aizvietototāju un citus šajās receptēs minētus "eksotiskus" produktus. Tiklīdz veikals sāks strādāt, ievietosim paziņojumu un adresi arī šajā recepšu lapā. Tā ka sekojiet reklāmai! Lai Jums laba apetīte un laba veselība!

Unknown teica...

Paldies, Māri, par atbildi! Mēģināšu glazūru pagatavot bez mandeļu sviesta, jo pie mums vismaz pagaidām tādu nezinu, kur nopirkt.
Tās pašas mandeles ir diezgan problemātisks produks - lielveikalos nopērkamās ir ar sazinkādu ķīmiju apsmidzinātas, bet "organic" ir samērā dārgas un būtībā tikai caur internetu nopērkamas. Ja šīs receptes ir apkopotas - vai varu iesūtīt dažas savas, kaut kad kaut kur noskatītas un laika gaitā modificētas atbistoši manām iespējām?

Maris teica...

Protams, Krista, tas būtu pat lieliski, ja Jūs papildinātu šo krājumu ar savām receptēm! Viena iespēja ir tās ierakstīt attiecīgajā sadaļā pie komentāriem, otra iespēja, ja recepšu, ar kurām Jūs vēlētos dalīties, ir daudz, es varētu atvērt atsevišķu sadaļu, piemēram, "Viesu atsūtītās receptes" vai tamlīdzīgi.

Unknown teica...

Ielikšu pa kādai recptei komentāros, ja der, varat pievienot receptēm, ja šķiet šaubīga lai paliek komentāros :)
Tātad, pamatrecepte -
1,5 glāzes miltu
3 ēdk karoba pulvera
1 glāze cukurs
1tk sodas
1ēdk baltvīna vai ābolu etiķa
5 ēdk olīveļļas
1glāze ūdens

1) sajauc sausās sasstāvdaļas
2) iemaisa "slapjās" sastāvdaļas, visu labi samaisa
3) cep 180-200 grādos 35-40 min.

- Šo kūku var cept keksa formā piemaisot riekstus un žāvētus augļus. Man rozīnes negaršo un es to vietā iemaisu saldētas svaigas mellenes
- Var cept tādā formā, kuru pēc izcepšanas apgāžot iznāk kā mīklas "bļoda" kuras viduci var pildīt pēc patikas.( viens no maniem biežāk izmantotajiem pildījumiem ir rīsu krēms - mīksti savārītus rīsus sablenderē ar cukuru, vaniļu unnedaudz ūdens un iznāk krēms, kas pats sastingst) Dekorē ar ogām vai augļiem vai riekstiem
- Karoba vietā var likt kakao pulveri
- Var nelikt karobu un ūdens vietā pieliet burkānu sulu un kūka būs dzeltena
- var cept uz plakanas plāts vienu porciju ar karobu, otru bez, un gatavus uzlikt vienu virs otra vidū iesmērējot krēmu vai želeju un izdekorēt ar augļiem.